-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jau įgyvendina projektus naujosios paramos lėšomis

Pirmosios pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemones pateiktos paramos paraiškos jau įvertintos. Pagal daugelį veiklų paraiškose prašoma paramos suma viršijo skirtąją, tad buvo sudarytos pirmumo paramai gauti eilės. Šiuo metu Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) sprendžia, kuriems šių projektų skirti paramą. Tuo tarpu pirmieji naujosios programos paramos gavėjai jau ne tik pasirašė paramos sutartis bet ir pradeda įgyvendinti projektus.
R. Gailis
R. Gailis

Šiuo metu vyksta antrasis – projektų tinkamumo skirti paramą – vertinimo etapas. Šio vertinimo metu tikrinama, ar pareiškėjo pateiktuose dokumentuose nurodyta informacija yra teisinga, ar atitinka registruose pateiktus duomenis.

Paraiškų vertinimas – dviem etapais

Naujuoju finansiniu laikotarpiu, didelę reikšmę, ar pareiškėjui bus skirta parama, turi jo pateikto projekto atitiktis konkrečios veiklos srities taisyklėse nustatytiems atrankos kriterijams. Pirmajame projektų vertinimo etape, už atitiktį tam tikram kriterijui suteikiami balai, numatytas ir minimalus balų kiekis, kurį būtina surinkti, kad paraiška būtų vertinama toliau.

Pagal daugelį veiklos sričių gautose paraiškose bendrai prašoma paramos suma buvo didesnė nei skirtoji, todėl sudarytos pirmumo paramai gauti eilės. Šiuo metu vyksta antrasis – projektų tinkamumo skirti paramą – vertinimo etapas. Šio vertinimo metu tikrinama, ar pareiškėjo pateiktuose dokumentuose nurodyta informacija yra teisinga, ar atitinka registruose pateiktus duomenis. Įvertinus projektų tinkamumą skirti paramą, pirmumo eilės gali koreguotis.

Pasirašė sutartį – pirks techniką

Pavirvytės kaime (Telšių r.) esančiame savo 340 ha ekologiniame ūkyje Remigijus Gailis pernai išaugino 400 t obuolių ir apie 1000 t grūdinių kultūrų – kvietrugių, žirnių, avižų. Obuolius ūkininkas eksportavo į Vokietiją, o grūdus pardavė vietos supirkėjams, kurie produkciją perparduoda užsienio rinkoms. Šiemet, pasak ūkininko, dėl sausros derlius gali būti kiek mažesnis.

2014 m. pabaigoje R. Gailis kreipėsi paramos pagal KPP veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“. Tuomet buvo renkamos specializuotų uogininkystės ir daržininkystės ūkių valdytojų paramos paraiškos. Paramos sutartis su NMA jau pasirašyta – projektą vyras įgyvendins per du etapus.

Amatu_centro_pastatas
Amatų centro pastatas

„Nuo šių metų turėsime ir gyvulių – kad sodus galėtume tręšti ekologiškomis trąšomis, už paramos lėšas planuojame įsigyti specialiai tam skirtą įrangą. Pirksime ir kitos naujos technikos. Per spalį-lapkritį – krautuvą, obuolių konteinerius, plūgą. Antruoju etapu įsigysime frezą pomedžiams dirbti, šienavimo techniką“, – dėsto planus R. Gailis.

Šiemet pagal vieną populiariausių KPP veiklos sričių „Investicijos į žemės ūkio valdas“ pateiktose paraiškose iš viso buvo prašoma 239,3 mln. eurų paramos. Tuo tarpu skirta – 150 mln. eurų. NMA sudarius pirmumo paramai gauti eilę, paramos lėšų užteko 1016 paraiškų, surinkusių 62 ir daugiau projektų atrankos balų (minimalus privalomas surinkti atrankos balų kiekis – 35 balai). Šiai dienai teigiamai įvertintos 64 paraiškos.

Nekantriai laukia atsakymo

Pagal KPP veiklą „Tradicinių amatų centrų plėtra“ pateiktų paraiškų bendra vertė – apie 1,2 mln. eurų. Iš viso veiklos sričiai skirta 1,25 mln. eurų, tad poreikio išreitinguoti paraiškas nebuvo. Lėšų, jei projektai bus įvertinti teigiamai, pakaks visiems 8 paramos besikreipusiems pareiškėjams.

Vienas iš NMA atsakymo nekantriai laukiančiųjų – Žemaitijos nacionalinio parko (ŽNP) direktorius Ramūnas Lydis. „Esame pateikę paraišką dėl jau dalinai įkurto amatų centro įrengimo darbų pabaigimo“, – sako jis.

ŽNP direkcija ne tik įrenginėja amatų centrą – jis bus viename iš Platelių dvaro rūmų pastatų, tad tuo pačiu atkuriamas ir kultūros paveldas. Vieno aukšto statinys su mansarda ir rūsiu – kadaise buvęs viešbutis, tarybiniais laikais ant rūsio pastatyta svetainė. Šiuo metu dalinai įrengtame amatų centre vyksta audimo, kaukių ir medžio drožybos užsiėmimai, jau anksčiau įrengtose virtuvėse galima demonstruoti tradicinių žemaičių patiekalų gaminimą.

Anot R. Lydžio, paramos lėšos, jeigu jos bus skirtos, bus panaudotos pastato mansardai sutvarkyti. Tuomet atsirastų galimybė  į amatų centrą pasikviesti ne tik vietinius menininkus, bet ir iš tolėliau atvykusius. „Įgyvendinus projektą, bus sukurtos bent minimalios sąlygos kviestiniams svečiams padėti galvą ant pagalvės. Kol kas, deja, galime bendrauti tik su vietos amatininkais. Ateity norėtume organizuoti amatininkų savaites ir kitus renginius su skirtingų regionų amatininkais, turime ir daugiau veiklos plėtros planų. Jeigu mums bus skirta parama, projektą planuojame pabaigti per pusmetį“, – sako nacionalinio parko direktorius.

Amatu_demonstravimas
Amatų demonstravimas

Projektai vertinami toliau

Sudarius projektų pirmumo paramai gauti eiles, šiuo metu atliekamas projektų tinkamumo skirti paramą vertinimas ir pagal šias KPP veiklas: „Parama smulkiesiems ūkiams“ (304 paraiškose prašoma 4,5 mln. eurų, skirta – 4 mln. eurų); „Parama miškų infrastruktūrai gerinti“ (12 pareiškėjų prašo 975,3 tūkst. eurų, skirta – 704 tūkst. eurų); „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“ (264 paraiškose prašoma apie 6 mln. eurų, skirta – 1,9 mln. eurų); „Parama vietiniams keliams“ (158 paraiškose prašoma 19,7 mln. eurų, skirta – 14,5 mln.).

Pagal veiklos sritį „Parama asbestinių stogų dangos keitimui“ parama jau skirta 748 pareiškėjams, baigiami vertinti paskutiniai projektai. Iš viso pagal šią veiklą buvo pateikta 1502 paraiškos (prašoma 3 mln. eurų paramos, skirta – 1,9 mln.). Jaunųjų ūkininkų, 1354 paraiškose bendrai prašiusių daugiau kaip 74 mln. eurų (skirta – 20 mln. eurų), projektai taip pat išreitinguoti. Šiai dienai su jaunaisiais ūkininkais jau pasirašytos 64 paramos sutartys.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, www.zum.lt

NMA KPF
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius