Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Jaunasis ūkininkas Darius Sabas – vienas didžiausių rapsų augintojų Lietuvoje

Sutikus kaunietį Darių, nepasakytum, kad jis žemę dirba. Modernus, išvaizdus, gal labiau prekybos ar logistikos įmonės direktoriumi palaikytum, bet iš tiesų – tai vienas jauniausių ir perspektyviausių Pasvalio r. ūkininkų. Šiandien Darius Sabas džiaugiasi, kad dar būdamas moksleiviu pradėjęs ūkininkauti tėvų ūkyje, jis šiandien svariai prisideda prie degalų pramonės Lietuvoje.
Ūkininkas Darius Sabas
Ūkininkas Darius Sabas / Projekto partnerio nuotr.

Nenuostabu – visą Dariaus užaugintą rapsą, supirkusi per savo partnerius „Kurana“, didžiausią degalinių tinklą Lietuvoje valdanti VIADA naudoja lietuviškų biodegalų gamybai.

Nuo dvidešimties metų pradėjęs ūkininkauti, Darius jau daugiau nei dešimtmetį verčiasi šiuo amatu. Pašnekovas džiaugiasi, jog darbų gimtajame krašte jam sočiai pakako, todėl emigruoti, kaip gana didelei daliai tautiečių, neteko.

„Ūkininkavimas man jau įaugęs į kraują.“ – taip teigia Darius.

Kuomet daugeliui vasaros sezonas asocijuojasi su atostogomis ir laisvesniu darbo grafiku, Dariui tai – įtemptas darbų maratonas. Anksti pavasarį prasidėjęs, darbymetis laukuose baigiasi jau tik gilų rudenį.

„Kitą kartą pagalvoju, jog ruduo galėtų būti ir trumpesnis, tada greičiau pasibaigtų visi darbai. Kuo šilčiau, tuo daugiau darbų būna“, – atvirauja Darius.

Projekto partnerio nuotr./Ūkininkas Darius Sabas
Projekto partnerio nuotr./Ūkininkas Darius Sabas

Jis taip pat teigia, jog ir ateityje nuo ūkininkavimo bėgti neketinąs, viskas jam čia artima, tuo tarpu miestas jau taip stipriai nebetraukia. Pagrindinė jaunojo ūkininko veiklos sritis – augalininkystė. Auginamų produktų gretas sudaro rapsai, vasariniai kviečiai, pupos bei žirniai.

„Su vasariniu derliumi stengiames tvarkytis rudenį, nes žieminė kultūra užauga geriau. Derliai būna geresni, kad ir tie patys rapsai. Vasarinių rapsų aš asmeniškai vengiu“, – pasakoja Darius Sabas, vienas pagrindinių rapsų tiekėjų bendrovei VIADA, kuriuos ji superka per partnerius „Kuranoje“.

Rapsai laikomi itin išlepusiu augalu, taip pat dar dažnai vadinami „juoduoju auksu“. Ūkininkas teigia, kad juos auginti pasirinko todėl, kad tai pakankamai pelninga kultūra, atnešanti jam pelną nepaisant didelių investicijų. Jis taip pat priduria, jog rapsas pagerina dirvą.

Paklaustas, ar jo ūkis pasikeitė nuo tada, kai jame dar dirbo seneliai, Darius šypteli – tikrai taip. Pasakoja, jog šiandien ūkis yra kur kas didesnis, jis taip pat reikalauja kur kas didesnės priežiūros bei naujausių technologijų, jei nori konkuruoti su kitais. Taip pat priduria, jog šiais laikais ir piniginės sumos, su kuriomis dirba ūkininkai, yra ženkliai didesnės.

Projekto partnerio nuotr./Ūkininkas Darius Sabas
Projekto partnerio nuotr./Ūkininkas Darius Sabas

Rapsų auginimas – tai pastangų ir kantrybės reikalaujantis darbas. Geras derlius labai priklauso nuo oro sąlygų. Pavyzdžiui, žiemą tokie augalai, kaip kviečiai išgyvena, o rapsai šiuo sezonu dažnai gali išretėti bei įšalti, tada pavasarį gali tekti viską iš naujo sėti. Darius taip pat pabrėžia, jog stebėti, kaip auga naujas derlius, yra vienas maloniausių dalykų, ypatingai tada, kai supranti visą augimo eigą.

„Ūkininkas yra ta Lietuvos grandis, kuri žemę tvarko ir prižiūri taip, kaip tai derėtų daryti“, – drąsiai teigia Darius. Jis neslepia savo simpatijų auginamiems rapsams ir džiaugiasi galėdamas būti šios augalų kultūros propaguotoju Lietuvoje.

Darius jau penkerius metu bendradarbiauja su VIADA, kuri iš rapso aliejaus gamina lietuvišką kurą – automobiliams, žemės ūkio technikai, bet kam, kas užsuka į visą Lietuvą nusėjusias degalines.

„Su jais visuomet galima rasti bendrą požiūrį. Viskas labai gerai tiek žmogiškuoju, tiek piniginiu atžvilgiu“, – neslepia Darius. Neslepia – su VIADA dirbs ir ateityje.

Baigiantis pokalbiui, Darius šypteli – „Vasaros Lietuvoje permainingos. Visas gyvenimas toks – vieną saulė, kita dieną lyja – nėra darbų, vadinasi, kažkas iš aukščiau siunčia signalą, jog jau laikas pailsėti...“

Projekto partnerio nuotr./Ūkininkas Darius Sabas
Projekto partnerio nuotr./Ūkininkas Darius Sabas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius