Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įtaria Ispaniją alyvuogių dempingu

JAV prekybos departamentas atlieka tyrimą dėl alyvuogių iš Ispanijos importo po to, kai Amerikos koalicija už sąžiningą prekybą prisirpusiomis alyvuogėmis apkaltino savo užsienio konkurentus tiekiant produkciją už kainą, kuri yra mažesnė už sąžiningą.
Alyvuogės
Alyvuogės / „Scanpix“/AP nuotr.

Griežta Vašingtono pozicija jau paskatino Europos Komisiją stoti ginti Ispanijos gamintojų, skelbia verslo naujienų agentūra „Bloomberg“.

Alyvuogių rinka yra gerokai mažesnė nei plieno ar medienos rinkos, taip pat sulaukusios Amerikos valdžios dėmesio. Tačiau Ispanijai potencialios JAV prekybos departamento priemonės gali turėti didelės įtakos.

Ispanija – didžiausia alyvuogių gamintoja pasaulyje, o Jungtinės Valstijos – didžiausia ispaniškų alyvuogių eksporto rinka. Jai tenka beveik ketvirtis 24 proc. šalies alyvuogių eksporto.

Praėjusiais metais JAV užsienyje nusipirko 167 tūkst. tonų alyvuogių, iš kurių beveik pusė (80,2 tūkst. tonų) atkeliavo iš Ispanijos. Be to, JAV alyvuogių importuoja iš Graikijos (19 proc.), Meksikos (6,3 proc.), Maroko (6 proc.) ir kelių kitų šalių.

Alyvuogės auginamos ir pačiose Jungtinėse Valstijose. Tačiau minėta koalicija teigia, kad šalyje liko mažiau nei 900 ūkių, kuriuose auginamos alyvuogės. Beveik visi jie veikia Kalifornijoje.

Po tyrimo Ispanijos gamintojams gali būti įvesti didesni muitai arba net apribotas alyvuogių importas. Ispanijos eksportuotojų asociacija „Asemesa“ skaičiuoja, kad tokios priemonės Ispanijai galėtų pridaryti 350 mln. eurų nuostolių per penkerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius