Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ūkininkai atsargiai vertina paliaubas prekybos kare su Kinija

JAV prezidentas Donaldas Trumpas tikina, kad amerikiečių ūkininkai tučtuojau pajus susilpnėjusios įtampos prekybos kare su Pekinu naudą, tačiau žemės ūkio sektoriaus atstovai neskuba švęsti pergalės.
Sojų pupelių laukas
Sojų pupelių laukas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas savo „Twitter“ paskyroje pirmadienį parašė, kad su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu praėjusį savaitgalį sudarytos paliaubos dėl naujų prekybos muitų reiškia, jog „ūkininkai LABAI GREITAI pajus DIDELĘ naudą iš mūsų [JAV] sandorio su Kinija“, o kinai „nedelsdami“ vėl pradės pirkti JAV žemės ūkio produktus.

D.Trumpo nuomonę palaikė ir Baltųjų rūmų patarėjas ekonomikos klausimais Larry Kudlow, per spaudos konferenciją pareiškęs besitikintis, jog Kinija „netrukus“ atšauks muitus žemės ūkio prekėms iš Jungtinių Valstijų. Tačiau išsamiau šiuo klausimu jis nekalbėjo.

Liepos mėnesį įsigalioję muitai sudavė skaudų smūgį kai kuriems žemės ūkio segmentams, pavyzdžiui, sojų augintojams. JAV sojų pupelių eksportas į Kiniją nuo rugsėjo 1 dienos krito iki 339 tūkst. tonų, nors tuo pat laikotarpiu metais anksčiau sudarė beveik 15 mln. tonų.

Kai kurioms iš tų prekių pavyko rasti pirkėjų kitose rinkose, tačiau bendras sojų pupelių eksportas minėtu laikotarpiu sudarė 11,9 mln. tonų ir buvo kur kas mažesnis negu atitinkamu 2017 metų laikotarpiu, kuomet jis buvo pasiekęs 21 mln. tonų.

Vis tik JAV ir Kinijos susitarimas, pasiektas Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių susitikime Argentinoje, galėtų padėti pagerinti padėtį. Kinijos valstybinės žiniasklaidos priemonės paliaubas su Jungtinėmis Valstijomis pavadino „itin svarbiomis“, bet įspėjo, kad priešaky laukia sudėtingos derybos.

Vis dar laukia

Keli agentūros AFP kalbinti JAV ūkininkai išreiškė įvairias nuomones, kurios buvo bent kažkiek teigiamos, tačiau nė viena tokia entuziastinga, kaip Baltųjų rūmų pozicija.

„Tai pirmoji teigiama naujiena, kurios sulaukėme po ne vieną mėnesį trukusio kainų smukimo ir sustojusio eksporto,“ – pareiškė Johnas Heisdorfferis, sojų augintojas iš Keotos miestelio Ajovos valstijoje.

„Jei šis muitų augimo sustabdymas nuties kelią ilgalaikiam susitarimui, tai bus itin naudinga sojų pramonei.“

Pasklidus žiniai apie prekybos paliaubas, sojų kainos jau pirmadienį šoko į viršų, o ateities sandorių sojų kaina Čikagos prekių biržoje pakilo 1,2 procento.

Visgi nesulaukdami išsamesnės informacijos, kiti JAV ūkininkai buvo nusiteikę santūriau.

„Mes nežinome jokių skaičių ar terminų... apskritai,“ – pareiškė Amerikos žemės ūkio biuro vyriausiasis prekybos ekspertas Davidas Salmonsenas ir pridūrė, jog „pirma reikia sulaukti, kol kinų bendrovės pradės vykdyti sutartis“.

D.Salmonsenas pažymėjo, kad sutartys dėl didelių sojų pupelių kiekių eksporto paprastai sudaromos nuo spalio iki kovo mėnesio, ir pabrėžė, kad šį rudenį buvo sudaryta labai mažai tokių sandorių.

„Šiuo metu viskas pagrįsta gerais dviejų prezidentų žodžiais,“ – kalbėjo Ajovos valstijos universiteto ekonomikos profesorius Chadas Hartas.

„Viliamasi pasiekti susitarimų dėl didelių pirkimų žemės ūkio sektoriuje, – pažymėjo Ch.Hartas. – Vis tik jie mažai tikėtini, kol muitai nebus sumažinti.“

Ch.Hartas pridūrė, jog netrukus gali būti sudarytos kelios sutartys su Kinijos valstybinio sektoriaus pirkėjais, tačiau dauguma privačių šios šalies bendrovių lauks tolesnių veiksmų.

Kai kurie stebėtojai pažymėjo, kad abi šalys dar toli nuo opių įsisiūbavusio JAV ir Kinijos prekybos konflikto detalių suderinimo.

„Tai nėra žingsnis į priekį, o jei paliaubos ir turi kokį nors teigiamą aspektą, tuo galime laikyti nebent tai, kad jie nuspaudė pauzės mygtuką ir konfliktas dar labiau nepaaštrės,“ – pareiškė Nacionalinės ūkininkų sąjungos atstovas Andrew Jerome'as.

„Mūsų nuomone, nebuvo panaikinta jokių muitų, nebuvo išspręsta jokių netinkamos Kinijos prekybos politikos problemų, ir, kas galbūt yra svarbiausia, mes ilgam praradome savo kaip patikimo prekybos partnerio reputaciją, taigi ir stabilias Kinijos bei kitų šalių rinkas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius