Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei lietuviai augintų daugiau ožkų, nesunkiai rastų ryšių Japonijoje ar JAV

Didžiausią Lietuvoje ekologinį ožkų ūkį Širvintų rajone turinti Dalia Andžela Ėmužytė sako, kad ožkininkystė – perspektyvi. Didėja ožkų pieno ir mėsos produktų paklausa ne tik mūsų, bet ir kitose šalyse.
 Bronislovas ir Viktorija Rimkevičiai Ožkos metus sutinka su tuzinu ožkų
Ožkos / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Griciūnų kaime pieningos  Čekų baltųjų  veislės ožkos auginamos  jau 18 metų. Didžiausiame Lietuvos ekologiniame ūkyje dabar jų yra beveik 500, daug ožkingų, tad per sausį susilauks gausaus palikuonių būrio.

Ūkio šeimininkė, pasinaudojusi europine parama, prieš kelerius metus įsirengė sūrinę, iš ožkų pieno gamina keliasdešimties pavadinimų sūrius.

D. A. Ėmužytė neseniai įsigijo ir pirmuosius mėsinius ožiukus, nes šios dietinės mėsos labai ieško pirkėjai.

„Ožkininkystei yra didžiulė perspektyva. Ir jei dabar Lietuvoje būtų 20 tokių ūkių, kaip mano, tai mes laisvai galėtumėme produktus eksportuoti į Japoniją, Vokietiją, Lenkiją, Ameriką, nes tų šalių atstovai jau buvo atvykę ir domėjosi produkcija“, – pasakoja ūkininkė, Pieninių ožkų augintojų  asociacijos vadovė D. A. Ėmužytė.

Manoma, kad ožka – vienas pirmųjų žmogaus prijaukintų gyvūnų. Kaip sako augintoja, jos mėgsta kitų gyvulių bendriją. O jei bandai iškyla pavojus, vedlė stoja priekin, raguotos ožkos apsupa ožiukus ir berages, kad apgintų. Ir taip banda skuba namo.

 Pagal Rytų horoskopą, šie metai – Žaliosios ožkos. Ūkio šeimininkė sako, kad metai turėtų būti sėkmingi ne tik ožkų augintojams.

„Jei žmogus savyje šiemet atskleis užsispyrimą, ryžtą, net gurmaniškus bruožus, tai jam seksis. Manau, metai  bus moteriški, palankūs moterims. Nes bandoje dominuoja ožka vedlė, o visa banda jos klauso“, – aiškina D. A. Ėmužytė.

Dabar ožkų yra triskart mažiau nei prieškario Lietuvoje – ant vienos rankos pirštų skaičiuojami versliniai ūkiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius