Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT ragina „perorientuoti“ aplinkai kenkiančias žemės ūkio subsidijas

Trys Jungtinių Tautų agentūros įspėja, kad maždaug 500 mlrd. JAV dolerių vertės žemės ūkio subsidijos, kurias kasmet dalija vyriausybės, turi būti perorientuotos, nes daro žalą aplinkai, taip pat socialinę žalą.
Traktorius
Traktorius / 123RF.com nuotr.

Agentūrų paskelbta ataskaita yra „perspėjimas“ vyriausybėms, kad jos turi persvarstyti savo paramos žemės ūkiui programas, pareiškė Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) generalinis direktorius Qu Dongyu.

Parama žemės ūkio produktų gamintojams pasaulyje siekia 540 mlrd. JAV dolerių per metus, rašoma bendroje FAO, JT aplinkos programos ir JT vystymo programos ataskaitoje.

Pasak agentūrų, 87 proc. tos pagalbos, arba 470 mlrd. JAV dolerių, „iškraipo kainas ir yra kenksminga aplinkos bei socialiniu požiūriu“.

„Parama žemės ūkiui neduoda norimų rezultatų tvarumo ir žmonių sveikatos požiūriu, tačiau jos perorientavimas gali iš esmės pakeisti žaidimo taisykles“, – rašoma ataskaitoje.

Didelė dalis šių subsidijų – apie 294 mlrd. JAV dolerių per metus – teikiamos kaip kainų paskatos, kurias užtikrina importo muitai ir eksporto subsidijos.

Ūkininkai taip pat gauna 245 mlrd. JAV dolerių vertės fiskalinių subsidijų, kurios gali turėti „neigiamų pasekmių aplinkai“, jeigu yra susijusios su konkretaus produkto gamyba.

Ši pagalba gali skatinti nesaikingą agrochemikalų ir gamtos turtų naudojimą, taip pat vienos rūšies kultūrų auginimą, rašoma ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius