Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

K.Navickas: sąlygos dėl pievų atkūrimo paaiškės artimiausiu metu

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas teigia, jog daugiamečių pievų atkūrimo sąlygos ūkininkams turėtų paaiškėti artimiausiu metu.
Kęstutis Navickas
Kęstutis Navickas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Tvirto pažado iš Europos Komisijos negavome, bet pateikėme siūlymus dėl skaičiavimo, techninio vertinimo pievų ir ganyklų atkūrimui. Tikimės, kad iki savaitės pabaigos gausime, toks pažadas buvo“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdyje sakė ministras.

„Politiniame lygmenyje komisaras (žemės ūkio komisaras Januszas Wojciechowskis – BNS) palaiko ir palaikys dėl lengvesnių sąlygų ir ypač mažiems ūkiams“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, aiškus atsakymas dėl sąlygų turėtų būti per dvi savaites.

„Aiškumas tikrai bus kuo anksčiau ir pirmiausia turim sulaukti iš Komisijos reakcijos į mūsų siūlymus, nes mums yra nepalanku, kad naujame periode padidėja referenciniai dydžiai, pirmiausia dėl to, stipriai laikome savo poziciją, kad nesutinkame su tuo padidėjusiu dydžiu ir tada apsispręsime dėl prievolių atkūrimui“, – sakė ministras.

Pirmadienį trijų Baltijos šalių žemės ūkio ministrai paragino EK lanksčiau žiūrėti į reikalavimą atkurti daugiametes pievas. Toks reikalavimas priverstų ūkininkus riboti gamybą dideliuose plotuose, jie negalėtų pagaminti daugiau produkcijos. Todėl, ministrų teigimu, lankstumas ypač svarbus dabartiniame geopolitiniame kontekste.

ES reglamentas dabar pareigoja šalį atkurti daugiametes pievas, jeigu jų plotas sumažėja daugiau nei 5 proc., palyginti su referenciniu dydžiu. Praėjusiais metais taip atsitiko ir Lietuvoje, todėl apie 30 tūkst. ūkininkų gavo Nacionalinės mokėjimo agentūros pranešimus, kad jiems teks atkurti pievas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius