Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pasiruošti investicinių projektų patikroms?

Dalyvaujantys Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) investicinėse priemonėse turėtų žinoti, kad projektų patikros gali būti vykdomos visus metus. Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) specialistai primena, kaip tinkamai pasiruošti patikroms vietoje.
NMA informaciniu portalu naudojasi vis daugiau paramos gavėjų. noriufoto.lt nuotr.
NMA informaciniu portalu naudojasi vis daugiau paramos gavėjų. noriufoto.lt nuotr.

Pasak NMA Kontrolės departamento Utenos patikrų vietoje skyriaus vedėjo Dimitrijaus Žmogino, patikra vietoje yra fizinis ir administracinis paramos paraiškoje, mokėjimo prašyme ir kt. pateiktų duomenų ir dokumentų patikrinimas projekto įgyvendinimo vietoje. Taip pat patikros metu tikrinama, ar laikomasi teisės aktuose nurodytų reikalavimų bei prisiimtų įsipareigojimų (pvz., vykdyti paramos projekte numatytą veiklą ar viešinti už paramos lėšas vykdomą projektą).

Paprastai (jei tai netrukdo kontrolės tikslams) apie patikrą vietoje paramos gavėjas informuojamas ne anksčiau kaip prieš 48 valandas iki patikros atlikimo. Informuojant apie patikrą, nurodoma būtiniausia informacija (atvykimo laikas, atvykimo tikslas ir kt.) ir išvardijami dokumentai, kuriuos reikia turėti patikros metu.

„Paramos gavėjas prieš patikrą turėtų pasirūpinti, kad projekto įgyvendinimo vietoje būtų įmanoma apžiūrėti, pamatuoti, suskaičiuoti ar kitaip pagal poreikį patikrinti jų įgyvendintas investicijas“, – akcentavo D. Žmoginas.

Su savimi būtina turėti dokumentus

Patikrų metu pareiškėjai privalo turėti investicijų atlikimą įrodančius dokumentus.

„Dažniausiai investiciniuose projektuose prašoma kompensuoti išlaidas už įrangą, įrengimus, techniką, transporto priemones. Tokiu atveju patikroje reikalingi šie dokumentai: pirkimo-pardavimo sutartis, PVM sąskaita faktūra/sąskaita faktūra ar prekių paslaugų pirkimo pardavimo kvitas, banko sąskaitos išrašai, perdavimo - priėmimo aktai, draudimo dokumentai, buhalterinės apskaitos dokumentai. Kai prašoma kompensuoti išlaidas už statybos, rekonstrukcijos ar atnaujinimo darbus, reikalingi šie dokumentai: rangos/paslaugų sutartis, PVM sąskaita faktūra/sąskaita faktūra arba prekių paslaugų pirkimo-pardavimo kvitas, banko sąskaitos išrašai, sąmatos, techninis projektas, statybą leidžiantis dokumentas, atliktų darbų aktai, draudimo dokumentai“, – teigė D. Žmoginas. Specialistas atkreipia dėmesį, kad NMA administruojamų paramos priemonių sąrašas gausus ir įvairialypis, be to, kiekvienas paramos projektas yra individualus, todėl gali būti paprašyta pateikti ir papildomus dokumentus. Pavyzdžiui, jeigu patikros vietoje metu nebus nustatytas technikos arba mašinų CE ženklinimas, rodantis, kad pagamintas gaminys atitinka esminius Europos Sąjungos normų reikalavimus dėl sveikatos, naudojimo saugos ir aplinkos apsaugos, tokiu atveju gali būti prašoma pateikti dokumentus, patvirtinančius investicijų atitiktį minėtiems reikalavimams.

Dažniausi neatitikimai

Nors investicinių priemonių projektų patikrose, lyginant su kompensacinėmis priemonėmis, paprastai pažeidimų nustatoma mažiau, vis dėlto jų pasitaiko. „Patikrų metu randami įsigyti kitokie įrangos modeliai, skiriasi jų specifikacijos (pvz., ne toks aparato galingumas), neatitinka kiekiai, įranga randama nesumontuota, neveikianti ar išvis jos nėra projekto įgyvendinimo vietoje. Taip pat pasitaiko atvejų, kai nėra pritaikytos projekto viešinimo priemonės (nėra logotipo ar stendo), neapdrausta už paramos lėšas įsigyta įranga. Tikrinant statybas nustatoma, kad skiriasi atliktų darbų aktuose numatytų ir faktiškai atliktų darbų kiekiai, netvarkingai tvarkomi statybų apskaitos registrai, dokumentai“, – pasakojo D. Žmoginas.

Trūkumus galima pašalinti

Pasak specialisto, neatitikimų, o kartu ir sankcijų galima išvengti laikantis paramos paraiškoje bei sutartyje su NMA numatytų paramos teikimo sąlygų ir teisės aktuose nurodytų reikalavimų. Taip pat labai svarbu, atsiradus neplanuotiems pakitimams ar esant poreikiui ką nors keisti, tai suderinti su NMA. „Jei patikros vietoje metu buvo nustatyti neatitikimai, paramos gavėjui suteikiama galimybė juos ištaisyti. Tokiu atveju paramos gavėjas nurodo terminą iki kada pasižada pašalinti nustatytus trūkumus (pvz., sumontuoti nusipirktą įrangą ar įrengti viešinamąjį stendą), o NMA darbuotojai po sutarto termino atlieka pakartotinę patikrą vietoje ir įsitikina, ar neatitikimai ištaisyti“, – sakė D. Žmoginas.

NMA praėjusiais metais atliko 54 025 patikras vietoje, iš jų 10 486 – investicinių priemonių patikros.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius