Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kalvarijų turguje – trešnių ir braškių prekybos sezono įkarštis

Reportažas iš Kalvarijų turgaus
Aurimas Šrubėnas / Reportažas iš Kalvarijų turgaus
Šaltinis: 15min
0
A A

Sostinės Kalvarijų turgus mane ir fotografą pasitinka muzika – šalia įėjimo kepurę pasidėjęs muzikantas groja armonika. Dar neįėjus į turgų prekybininkai jau siūlo įsigyti žemuogių ir gėlių.

Turguje mūsų laukia apsaugininkas – įeiti į vidų ir fotografuoti be jo žinios neleidžia prekeiviai. Dauguma jų į fotografą žiūri įtariai, tik vienas kitas šypteli ar droviai papasakoja apie tai, kur ir kaip augina daržoves.

Įėjus į turgaus teritoriją akį pirmiausia patraukia raudona spalva – dabar čia braškių sezono įkarštis. Kainos gerokai skiriasi – lietuviškos vienur po 6 litus, labiau prinokusios ir saldesnės – po 8 litus. Lenkiškos, kaip ir dauguma lenkiškos žemės ūkio produkcijos, pigesnės – vienur po 4, kitur po 6 litus.

„Šįmet braškių sezonas bus trumpas, dar ši savaitė, kita ir viskas. Šįmet ir vėlyvosios, ir ankstyvosios braškės sužydėjo vienu metu. Viskas, jau kitą savaitę nebus“, – tikino nepanorusi prisistatyti prekybininkė ir ragino paragauti. Skanu.

Šalias stovinti moteris taip pat aiškino, kad didelio pelno iš prekybos nesusikraus – šįmet braškių derlius bus trumpas, ypatingai prasta padėtis su lenkiškomis braškėmis, kurios laukuose perkaista ir nudžiūna.

„Supertrešnės“, – parašyta ant šviesiaplaukės moters stalo. Iš pradžių ji atsisako fotografuotis – kai paskutinį kartą turguje lankėsi žurnalistai, moters nuotraukos taip ir neįdėjo. Tačiau vėliau sutinka. Trešnės didelės ir saldžios, tik kaina žnaibosi – 15 litų. Trešnių kaina Kalvarijų turguje skiriasi dar labiau nei braškių – vienur uogų galima įsigyti už keliolika litų, kitur – už kelias dešimtis. Kaina priklauso nuo trešnių dydžio.

Jei norite pigesnių, lenkiškų kilogramą galite rasti ir už 7 Lt ar dar mažiau, tačiau dauguma pigiausiųjų labai mažos – ne ką didesnės už kauliuką.

Žemuogių stiklinė kainuoja keturis litus.

Sostinės turgus nustebina grybų gausa – kairėje pusėje nuo pagrindinio įėjimo prekybininkai parduoda voveraites. Litras – 10 litų. Visai čia pat moteris siūlo krepšelį raudonviršių ir baravykų. Tris nedidelius baravykus jai atnešanti senutė, kuri pati prekiauti grybais nenori. „Jūs tik nufotografuokit Verą“, – rodydama į grybų pardavėją rusiškai sako šalimais stovinti moteris. Lenkų ir rusų kalbos čia daugeliui atrodo suprantamesnės nei lietuvių.

Daržoves – agurkus, morkas, ridikėlius, salotas, svogūnus – pardavinėjančios moterys į klausimą, kur augina daržoves, atsako net kiek pasididžiuodamos, kad lietuviškai nekalba. Norite daržovių – kabėkite lenkiškai.

Pigesnių pomidorų kainos – apytiksliai 3–3,5 Lt už kilogramą. Agurkai kainuoja apie 3 Lt, didelė dalis atvežti iš Kėdainių. Prekybininkai kaip susitarę tikina, kad visi jie išauginti be trąšų. Tačiau abejoti verčia kai kurių daržovių dydis.

Mėsos paviljone - didelis šurmulys. Kiaulienos nugarinė – 13 litų, šoninė – 11,5, sprandinė – 14 litų, vištienos filė – 14,5 lito. Gerokai pigiau nei parduotuvėje, o ir mėsa atrodo viliojančiai. Didelė jos dalis atvežta iš Tauragės rajono.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką