-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kiaulių maro padariniai: ar kiauliena pigs?

Lietuvoje aptikus afrikinį kiaulių marą, o Rusijai, Baltarusijai ir Ukrainai uždraudus iš Lietuvos importuoti kiaulieną, Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys teigia, kad kiaulienos kainos vartotojams mažėti neturėtų.
Mėsa
Mėsa / Policijos nuotr.

„2011 m. birželio mėnesį, kai buvo aptiktas klasikinis maras, supirkimo kainos sumažėjo 10 proc. O vartotojams pačioje rinkoje kaip tik nuo birželio panašiai išaugo tos kainos. Tad nesakyčiau, kad dėl eksporto sumažėjimo gali vartotojams atpigti kiauliena ir dabar“, – Žinių radijo laidoje „Žaliavų rinkos pulsas“ sakė A. Gapšys. 

Jis pabrėžė, kad 50 proc. kiaulienos mes įsivežame iš Europos Sąjungos, tad jeigu ten nesikeis kiaulienos kainos, esą nėra tikimybės, kad mėsa atpigtų ir Lietuvoje. 

Lyginant šių ir praėjusių metų kiaulienos supirkimo kainas, A.Gapšio teigimu, jos sumažėjo apie 6 proc., panašiai kiauliena atpigo ir vartotojams.

„Dar neaišku, kaip reaguos ES į kiaulių maro pasireiškimą Lietuvoje ir ar visa ES nepraras savo rinkų Rusijoje“, – nurodė pašnekovas. 

Tik tuo atveju, jeigu Rusijos rinka būtų prarasta, šaliai apribojus ir greitai neatšaukus kiaulienos importo iš visos ES, A.Gapšys numato kiaulienos atpigimą: „Tada prognozuočiau, kad galėtų ES supirkimo kainos kristi, aišku, tada ir vartotojams mažėtų kainos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius