-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kompensacija – tik už registruotas kiaules

Kiaulių ženklinimas padeda vykdyti užkrečiamųjų ligų kontrolę. Šalies ūkiuose vis dar randama nemažai pažeidimų, susijusių su kiaulių ženklinimu ir registravimu, todėl Žemės ūkio ministerija svarsto galimybę sugriežtinti kontrolę.
Paršelis
Paršelis / BFL nuotr.

Žemės ūkio ministerija primena: neregistruotų kiaulių laikytojai negalės kreiptis dėl valstybės paramos už kiaulių sunaikinimą, jeigu naikinamas ligos židinys, arba už kiaulių paskerdimą ir nelaikymą nustatytą laiką, jeigu vykdomos prevencinės priemonės nustatytoje buferinėje ligos zonoje.

Ženklinimas yra ne tik būtinybė, bet ir nauda kiaulių laikytojui. Ženklinimo sistema leidžia stebėti gyvūnų judėjimą, juos pardavus ar perkeliant į kitą laikymo vietą. Naudinga tai, kad ženklintus gyvūnus galima apdrausti nuo nelaimingų atsitikimų, jiems pasiklydus ar įvykus vagystei lengviau rasti šeimininką. Visi norintieji gauti tiesiogines išmokas žino, kad jų laikomi gyvūnai privalo būti ženklinti.

Visi norintieji gauti tiesiogines išmokas žino, kad jų laikomi gyvūnai privalo būti ženklinti.

Nors apie ženklinimą kalbama daug ir dažnai, smulkūs kiaulių laikytojai neskuba registruoti savo laikomų kiaulių. Įsiplieskus kiaulių maro židiniams toks abejingumas sukelia papildomų rūpesčių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriams, kurie tikrindami pavojaus zonoje atsidūrusius rajonų kiaulių ūkius paprastai randa daug daugiau gyvulių negu jų yra registruota.

Kiaulių laikytojai privalo registruoti kiaules ir jų laikymo vietas bei bandas. Siekiantieji valstybės pagalbos vieną kartą per kiekvieną einamųjų metų ketvirtį turi į centrinę duomenų bazę suvesti arba pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai laikytojo, laikymo vietos duomenis ir laikomų kiaulių skaičių. Nesiekiantieji valstybės pagalbos tai turi padaryti ne rečiau kaip 2 kartus per metus – kiekvieno pusmečio sausio ir liepos mėnesiais.

Įsegamas įsagas su bandos numeriu

Kiaulės ženklinamos prieš išvežant iš jų laikymo vietos. Prieš perkėlimą į kitą laikymo vietą ar kitą bandą į vieną ausį joms įsegamas įsagas su bandos numeriu. Į skerdyklą Lietuvoje vežamos kiaulės gali būti ženklinamos tatuiruote su bandos numeriu. Išvežus (taip pat atsivežus) kiaules, laikytojai per 7 dienas turi informuoti teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Kiaulių laikytojai dėl ženklinimo ir registravimo gali kreiptis į ūkinių gyvūnų ženklinimo paslaugas teikiančius asmenis – privačius veterinarijos gydytojus bei kitus asmenis, turinčius teritorinės VMVT išduotą paslaugų teikimo teisę patvirtinantį dokumentą.

Gyvulių registro kompiuterinę duomenų bazę administruoja valstybės įmonė Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. O ūkinių gyvūnų laikytojų kontrolę vykdo teritorinių VMVT inspektoriai, turintys teisę įspėti arba net skirti piniginę baudą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius