Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompensacijos reikalaujantys pieno gamintojai grasina į Vilnių atvežti karvių

Nuostolius patiriantys pieno gamintojai žeria priekaištus valdžiai, ragina atsistatydinti žemės ūkio ministrę ir, negavę paramos, grasina kovo pabaigoje į Vilnių atvežti karvių. Ministrė sako, rengtis krizei reikėjo pelningais metais, o 70 mln. eurų pienininkams ieškos ir Lietuvoje, ir Briuselyje.
Pienas
Pienas / Vida Press nuotr.

Visame pasaulyje gaminant daugiau pieno, tačiau vis mažiau jo suvartojant, karves auginantys Lietuvos ūkininkai šviesos tunelio gale sako nebematantys. O ir prognozės neguodžia – pieno krizė Europoje, manoma, gali tęstis dar ketverius metus.

„Jeigu mes esame ES nariai, tai kodėl gauname pačią mažiausią kainą ir išmokas? Tegul pasako, kaip Lietuvos žemdirbiams ir gamintojams išgyventi, tegul pasako“, – klausia Pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Jonas Vilionis.

Pieno gamintojai reikalauja, kad Vyriausybė kompensuotų 70 mln. eurų nuostolių už praėjusius metus. Esą tai bent jau sulaikytų kai kuriuos ūkininkus nuo pieno ūkių naikinimo.

Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas sako, kad šią vasarą nemažai ūkininkų neberuoš pašarų ir rudenį karvių neaugins, o kas augins – investicijų į pieno ūkį neplanuoja.

„Praėjusiais metais skaičiavome, kad nuostoliai siekia maždaug 390 mln. eurų, aš kaip minėjau, kompensuota buvo tik 72 mln. Stebint šių metų pradžią ir šiek tiek prognozuojant artimiausius mėnesius, tie nuostoliai gali būti dar didesni ir jie gali siekti ir 400 mln. eurų“, – aiškina Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Bronius Markauskas.

Žemės ūkio ministrė sako, net jei Vyriausybė ir turėtų tuos 70 mln. eurų, jų, be Europos komisijos leidimo, pienininkams negalėtų skirti. Lietuva prašys leidimo ir visos sumos nuostoliams dengti bei tikisi gauti bent pusę sumos. Atsistatydinti raginama ministrė piktinasi, kad krizei nesiruošta.

„Niekas nieko nedarė, kad būtų sukurtas krizinis fondas, kad būtų vystoma kooperacija. Dabar, kai yra krizė, tai galima taikyti tik trumpalaikes priemones“, – teigia žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Skaičiuojama, kad vien per sausį Lietuvoje neliko tūkstančio karvių, per praėjusius metus – 16 tūkst. Vyriausybei rasti 70 mln. eurų ūkininkai duoda mėnesį. Negavę jų prie Seimo ir Vyriausybės žada atvežti karvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius