Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovą Lietuvoje nustatyti 2 afrikinio kiaulių maro atvejai, bet VMVT įspėja: maras nesitraukia

Per kovo mėnesio pirmąsias savaites Lietuvoje užregistruoti 2 afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai AKM diagnozę patvirtino 1 nugaišusiam šernui, rastam Kupiškio rajono Šimonių seniūnijos miške ir 1 sumedžiotam šernui Zarasų rajono Zarasų seniūnijos miške, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Šernas
Šernas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kupiškio ir Zarasų rajonai laikomi AKM užkrėsta teritorija, juose nuolat vykdoma AKM stebėsenos programa, pagal kurią kas savaitę apžiūrimi miškai, ieškoma nugaišusių šernų, jie surenkami, ištiriami ir sunaikinami, o šernai medžiojami tik mėginių atrinkimo tikslais, suderinus su teritorinėmis Valstybinėmis maisto ir veterinarijos tarnybomis.

Kupiškio rajono Šimonių ir Zarasų rajono Zarasų seniūnijų miškuose, kuriuose rasti AKM užsikrėtę šernai, taikomi laikini medžioklės apribojimai.

„Tai, kad per pastarąsias dvi savaites nustatyti tik du AKM atvejai, nereiškia, kad liga traukiasi iš Lietuvos. Tiesiog šiuo laikotarpiu daugelyje medžioklės plotų šernai nemedžiojami, nes jų patelės ruošiasi atsivesti šerniukų. Pirmamečiai ir antramečiai šernai išstumiami iš bandos, jie stengiasi užsiimti naujų teritorijų. Šalyse, kuriose pasireiškė AKM, protrūkių skaičius padidėjo balandžio–gegužės mėnesiais. Tai siejama su šernų jauniklių atsivedimu ir šernų judėjimu į naujas, laisvas bei AKM užkrėstas teritorijas. Sumažinus medžioklės apimtis, mažėja ir AKM tyrimams pristatomų mėginių skaičius, tuo pačiu ir AKM nustatymo galimybės. Medžiotojų nuolat prašome bendradarbiauti su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, pristatyti sumedžiotų ar rastų nugaišusių šernų mėginius ištirti dėl AKM“, – pranešime cituojamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Šiais metais Lietuvoje užregistruota 16 AKM atvejų šernams, iš kurių 2 nustatyti Alytaus, 4 – Kupiškio, 3 – Švenčionių, 3 – Zarasų, 3 – Varėnos ir 1 – Jonavos rajonų savivaldybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius