Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkai nesidžiaugia rekordiniu obuolių derliumi – jo nebus kur dėti

Žydintys obelų sodai Lenkijoje leido tikėtis dosnaus derliaus šiais metais. Didžiausio Europoje obuolių augintojo EUROSAD sodai šiais metais duos greičiausiai rekordinį derlių. Bet kol gamta apdovanoja Lenkijos ūkininkus savo turtais, geopolitika daro savo, rašo „Financial Times“. Rusijos paskelbtas vaisių importo embargas tęsiasi iki šiol, todėl šimtų tūkstančių tonų vaisių lenkams nebus kam parduoti.
Lenkiškų obuolių pintinė
Lenkiškų obuolių pintinė / „Scanpix“/AP nuotr.

„Situacija Lenkijos obuolių rinkoje yra pakankamai sudėtinga“, – „Financial Times“ cituoja EUROSAD eksporto specialistę Anną Staszewską. Organizacija vienija per 30 ūkių ir per 700 hektarų sodų. „Lenkijos augintojai smarkiai nukentėjo nuo Rusijos embargo“, – sako A.Staszewska.

Derlius – aukštyn, kainos – žemyn

Viena vertus, geras derlius yra sėkmė. Bet kita vertus – tai bus didelis iššūkis Lenkijos ūkininkams, – sakė G.Rykaczewskis.

Po to, kai Briuselis reagavo į Rusijos veiksmus Kryme ir įvedė prekybos sankcijas Rusijai, Maskva uždraudė vaisių ir daržovių importą iš ES, taip nubraukdama daugiau nei pusę lenkiškų obuolių eksporto ir maždaug penktadalį apskritai visos produkcijos.

O šiais metais, kaip prognozuoja Lenkijos statistikos agentūra, derlius bus 10 proc. didesnis nei praėjusiais metais, ir gali būti nuskintas rekordinis kiekis obuolių – 3,5 mln. tonų. O tai obuolių kainas nustums į dar neregėtas žemumas.

„Fotolia“ nuotr./Obuoliai
„Fotolia“ nuotr./Obuoliai

Ūkininkams tai skausminga žinia, nes Lenkija išaugina trečdalį visų obuolių derliaus Europoje. „Viena vertus, geras derlius yra sėkmė. – sako banko „Zachodni WBK“ maisto ir žemės ūkio rinkos analitikas Grzergorzas Rykaczewskis. – Bet kita vertus, tai bus didelis iššūkis Lenkijos ūkininkams. Šiuo metu yra tokia situacija, kad rinkoje uždirbti yra neįmanoma“.

Penktadaliu pigiau nei pernai

Birželį kilogramas desertinių obuolių Lenkijos rinkoje kainavo vieną zlotą. Pramoniniam naudojimui – sulčių ar sidro gamybai – naudojami obuoliai tebuvo verti 0,23 zloto už kilogramą. O tai yra 20 proc. mažiau nei praėjusiais metais ir net puse kainos mažiau nei 2011 m.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Obuoliai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Obuoliai

„Jaučiamės blogai dėl šios situacijos. – prisipažino „Fresh Fruit Services“ savininkas Marcinas Hermanowiczius. – Jeigu situacija ir toliau išliks tokia pati, obuolių kainos išliks labai žemos, ir ūkininkai pradės bankrutuoti“.

„Financial Times“ primena, kad Lenkija buvo viena iš tų šalių, kurios garsiai reikalavo pratęsti sankcijas Rusijai, nors Graikija, Italija ir Vengrija jau nebuvo tokios griežtos. Tiesa, Lenkijos vyriausybė paskelbė kampaniją valgyti obuolius „prieš Putiną“ ir taip padidinti vidaus vartojimą, tačiau paklausa liko panaši kaip ir anksčiau.

facebook.com nuotrauka/Socialinės kampanijos „Valgyk obuolius ir suerzink Putiną“ reklama Varšuvos viešajame transporte
facebook.com nuotrauka/Socialinės kampanijos „Valgyk obuolius ir suerzink Putiną“ reklama Varšuvos viešajame transporte

ES pagalbos programos, kurios leido supirkti obuolius ir po to juos išdalinti nemokamai, vis dėl to neatsvėrė Rusijos rinkos praradimo. Tiesa, lenkai rado naujų rinkų savo obuoliams, tačiau paklausa ten išlieka maža.

Buvo prisitaikę prie rusų skonio

Be to, Lenkijos augintojai žinojo rusų skonį, todėl buvo prie to prisitaikę, augindavo tik tam tikras rūšis. „Pakeisti rūšis užima laiko ir daug kainuoja. O žemos kainos reiškia mažiau pinigų investicijoms“, – paaiškino asociacijos vadovas.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijoje naikinami iš Vakarų šalių įvežti maisto produktai
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijoje naikinami iš Vakarų šalių įvežti maisto produktai

„Kitą sezoną kainos, ko gero, kris dar labiau. Taigi panašu, kad dauguma ūkininkų neinvestuos į sodus“, – įsitikinęs G.Rykaczewskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius