Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos ūkininkai blokuoja kelius reikalaudami didesnių išmokų už šernų daromą žalą

Lenkijoje vos nurimus angliakasių streikams protesto akcijų ėmėsi ūkininkai. Kaip praneša wyborcza.pl, antradienį apie šimtas žemdirbių užblokavo krašto kelią Nr. 19 Palenkės vaivadijoje. Tokiu būdu reikalaujama iš Vyriausybės didesnių išmokų už nuostolius, kuriuos padaro šernai, pelno nenešančią produkciją ir t.t. Panašios blokados surengtos keliasdešimtyje Lenkijos vietų.
Lenkijos ūkininkai blokuoja kelius
Lenkijos ūkininkai blokuoja kelius / Kadras iš „Youtube“

Protestas, kurį Palenkės vaivadijos žemdirbiai žadėjo dar pirmadienį, susitikę su žemės ūkio ministru Mareku Sawickiu, prasidėjo apie 10 val. antradienį.

Apie 30 traktorių kolona pajudėjo nuo bažnyčios Zabluduvo gyvenvietėje Balstogės link. Išvažiavus iš miestelio galingos, šiuolaikiškos, po kelis šimtus tūkstančių zlotų kainuojančios transporto priemonės visiškai užblokavo kelią. O traktorių savininkai – Palenkės ūkininkai, pradėjo krašto kelio Nr.19 blokadą. Jie tikina galintys čia stovėti kad ir penkias dienas.

Kaip rašo wyborcza.pl, nuotaika tarp akcijos dalyvių yra keistoka, vieni piktai kritikuoja Vyriausybę, negirdinčią ūkininkų reikalavimų, o kiti ant čia pat sukurto laužo kepa dešreles ir niekam jokių priekaištų nereiškia.

Anot žemdirbių, Vyriausybės pažadus jie girdi nuo liepos, bet „valdžia saugo šernus, o mulkina ūkininkus“.

Antradienį panašios blokados surengtos keliasdešimtyje vietų visoje Lenkijoje, protestuotojų reikalavimai skiriasi priklausomai nuo regiono. Palenkėje daugiausia kalbama apie šernus ir jų pridaromus nuostolius bei per mažas kompensacijas už tai.

Apie 30 traktorių kolona pajudėjo nuo bažnyčios Zabluduvo gyvenvietėje Balstogės link. Išvažiavus iš miestelio galingos, šiuolaikiškos, po kelis šimtus tūkstančių zlotų kainuojančios transporto priemonės visiškai užblokavo kelią.

Akcijas rengia ūkininkus vienijančios organizacijos, tačiau dalyviai tvirtina, kad priklausymas vienai ar kitai iš jų nieko nereiškia, kalba eina apie žmonėms daromą skriaudą.

Žemdirbiai reikalauja derybų su premjerės Ewos Kopacz dalyvavimu, kuri turėtų paaiškinti, iš kur Lenkija gavo 100 mln. eurų Ukrainai, bet neranda 7 mln. zlotų (1,68 mln. eurų) Palenkės žemdirbiams, kad padengtų šernų padarytus nuostolius.

Speciali komisija nustatė, kad padaryti nuostoliai siekia būtent 7 mln. zlotų. Tuo tarpu medžiotojų rateliai tvirtina, kad nors šernai ir pridarė žalos daugiau nei ankstesniais metais, bet ji septynis kartus mažesnė, nei nurodoma.

Ūkininkai turi ir daugiau reikalavimų: nesprendžiami klausimai dėl pieno kvotų ir priemokų už pieno produktus, gaminamus ūkiuose savo reikmėms, ar kompensacijų dėl mėsos embargo. Žemdirbiai grasina, kad jeigu premjerė nesės prie derybų stalo, pirmadienį blokados paralyžiuos visą Lenkiją.

Vairuotojams didelių sunkumų blokada kol kas nepridarė, kamščiai nesusidarė, transportas nukreipiamas aplinkkeliais. Protestuotojai praleidžia tik specialiųjų gelbėjimo tarnybų mašinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius