Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviški natūralūs produktai – lietuviams geriausi

Vis daugiau vartotojų Lietuvoje atidžiau renkasi, kokius maisto produktus dėti ant savo šeimos stalo. Išgirsti ne reklamistų, o medikų, mitybos specialistų patarimai vengti vaisių ir daržovių, kurios išaugintos naudojant daug cheminių priemonių ir dar papildomai chemiškai apdorotos, kai jas reikia atvežti iš tolimų kraštų. Gerai, kai mėsos gaminiuose yra tikra mėsa, o ne jos pakaitalai ir tikrai sveikatai nenaudingi priedai su raidele „E“. O jei norite savo racioną papildyti vertinga žuvimi, žinoma, geriau rinktis šviežias vietines, o ne šaldytas ir pramoniniu būdu importuotas žuvis.
Kooperatyvo ,,Lietuviško ūkio kokybė" iliustracija
Kooperatyvo ,,Lietuviško ūkio kokybė" iliustracija

Galvodami apie tokius maisto produktus savaime atsigręžiame į Lietuvos kaimą, nes tai matyt visiems siejasi natūralumu, šviežumu – sveikesniu maistu. Būtent tokius produktus auginančius ir gaminančius Lietuvos ūkininkus subūrė Žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“. Jo vadovas Mindaugas Maciulevičius sako, kad kooperatyvas, valdomas pačių ūkininkų, gyvuoja jau 13 metų. Šiuo metu su kooperatyvu bendradarbiauja iki 500 ūkininkų ir smulkiųjų gamintojų.

Turgeliuose rasite tai, ko ieškote

„Pradėjome nuo mobiliųjų ūkininkų turgelių Vilniuje ir Kaune, o dabar jau esame išsiplėtę Klaipėdoje, Šiauliuose, Kauno rajone ir šią vasarą atsidarėme bei Palangoje.Iš viso dabar mūsų turgeliai veikia 46 vietose. Čia vartotojai gali rasti patį plačiausią Lietuvos ūkininkų asotrimentą, tiesiai iš augintojo ar gamintojo. Prekyba vyksta kasdien vis kitoje vietoje, 5 dienas per savaitę. Jie labai populiarūs, bet atsidarius naujoje vietoje reikia šiek tiek laiko, kad pirkėjai priprastų, susipažintų su jiems siūlomais produktais“, – aiškina lietuviško natūralaus maisto propaguotojas M. Maciulevičius.

Tačiau ūkininkų turgeliai veikia nuo ryto iki pietų. Ne visiems vartotojams tai patogu. Dirbantys žmonės negali tokiu laiku turgeliuose apsipirkti. Ieškota išeities, kaip prisitaikyti, kad būtų patogu ir tiems pirkėjams.

Kooperatyvo ,,Lietuviško ūkio kokybė" iliustracija
Kooperatyvo ,,Lietuviško ūkio kokybė" iliustracija

Turgelių prekės jums patogiu laiku

Kooperatyvas pradėjo bendradarbiauti su prekybos tinklu „Maxima“. Didžiuosiuose prekybos centruose „Maxima“ pradėti steigti specializuoti skyriai „Linkėjimai iš kaimo“. Kalbėdama apie šias lietuviško natūralaus maisto produktų saleles „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako: „Bendradarbiaudami su beveik 50 smulkiųjų Lietuvos gamintojų ir šeimos ūkių, suteikiame jiems galimybę pereiti iš lokalios į didžiąją prekybos rinką. Šioje vietoje laimi tiek gamintojai, tiek pirkėjai, kurie skyrių „Linkėjimai iš kaimo“ lentynose atranda iš įvairių Lietuvos regionų atkeliavusios ūkininkų produkcijos“.

Klientai jau žino, kad apsilankius didesnėse „Maximos“ parduotuvėse, kur yra dabar jau šešiolika specializuotų skyrių „Linkėjimai iš kaimo“, išskirtinai galima rasti kaimiškus, pagal senovines lietuviškas receptūras, dažniausiai – rankomis, pagamintus maisto produktus. Dažnai šie gaminiai įsigyjami ne tik dėl pažįstamų, prisiminimus keliančių skonių, bet ir dėl to, kad yra puikios lauktuvės keliaujant.

Kooperatyvo ,,Lietuviško ūkio kokybė“ iliustracija
Kooperatyvo ,,Lietuviško ūkio kokybė“ iliustracija

Platus asortimentas, paklausa auga

Šiuo metu „Linkėjimai iš kaimo“ asortimentą sudaro šviežios lietuviškos daržovės, vaisiai ir uogos, mėsos gaminiai, įvairūs pieno produktai, kiaušiniai, skirtingų rūšių duona, sausainiai, pyragai ir kiti kepiniai, vaisių ir daržovių sultys, aliejus, medus, įvairios valgomos augalų sėklos ir kiti maisto produktai. Didžiuojamės, kad daugybė šių gaminių turi tautinio paveldo, nacionalinės kokybės ar ekologinio ūkio sertifikatus, o ne maža jų dalis – apdovanoti „AgroBalt“ medaliais. Paklausiausi yra plikyti riestainiai, lietuviškos konditerijos klasika tapę sausainiai „Riešutėliai“ ir „Grybukai“, ruginė kaimiška duona.

„Maxima“ atstovės teigimu, „Linkėjimai iš kaimo“ produkcijos paklausa kasmet vis didėja. Pardavimų duomenys rodo, kad pernai Lietuvos ūkiuose pagamintų dešrų ir dešrelių, uogienių, medaus ir konservuotos mėsos gaminių, kiaušinių paklausa augo kone trečdaliu lyginant su 2019 metais. Iš viso „Linkėjimai iš kaimo“ prekių pardavimai pernai padidėjo beveik dešimtadaliu.

Kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė” kitą ūkininkų produkcijos realizavimo būdą rado steigdami ūkininkų parduotuvėles „Kraitė“. Jas galima vadinti mini ūkininkų turgeliais po stogu. Jos dirba 7 dienas per savaitę ir tokiomis valandomis, kai turgeliai jau užsidarę. „Kraitės“ veikia Kauno rajone, Garliavoje, PC „MAXIMA“, Panevėžyje, PC „Ryo“,Jonavoje, PC „Dobilas“. Kooperatyvas labiausiai didžiuojasi naujausia „Kraite“, kuri atsidarė sostinės populiariame naujajame Paupio turguje, kuriame kviečia apsilankyti. Tokių parduotuvėlių tinklą planuojama plėsti ir kituose Lietuvos miestuose.

Kokybiškų produktų ženklai padės išsirinkti

Vartotojams svarbu žinoti, kad jie turi palengvinimą, ieškodami tikrai kokybiškų, išskirtinių maisto produktų. Reikia atkreipti dėmesį į specialius ženklus ant sertifikuotų maisto produktų pakuočių. Nacionalinės kokybės produkto ženklas KOKYBĖ garantuoja, kad produktas užaugintas laikantis griežtų reikalavimų, ribojantcheminių medžiagų naudojimą, be sintetinių maisto priedų ir be genetiškai modifikuotų organizmų. O štai ženklas „Ekologinis žemės ūkis“ rodo, kad tai taip pat sertifikuotas ekologiškas produktas išaugintas visiškai nenaudojant jokių cheminių medžiagų.

Jei ieškote lietuviškų, kokybiškų, išskirtinių maisto produktų, jus suorientuos tokie ženklai: Saugoma kilmės vietos nuoroda bei Saugoma geografinė nuoroda. Jie parodo, jog tai ES lygiu pripažintas, specifinėmis savybėmis ar kokybe pasižymintis produktas, o jo gamybos procesas bei atitiktis specialiesiems reikalavimams kontroliuojama nepriklausomos institucijos.

Projektą remia Žemės ūkio ministerija, pagal veiklos, susijusios su kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimu ir realizavimu, finansavimo taisykles.

Kooperatyvo ,,Lietuviško ūkio kokybė"
Kooperatyvo ,,Lietuviško ūkio kokybė"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius