Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuviškos braškės – iki pat žiemos

Lietuviškomis braškėmis mėgaujamės iki rudens pradžios. Sezonui pasibaigus, prekybos centrų lentynas užpildo atvežtinės. Tačiau Anykščių rajono verslininkai turi ambicijų Lietuvoje augintas braškes auginti ir tiekti iki pat žiemos.
Tymo turgus Vilniuje
Tymo turgus Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vieno hektaro plote sirpsta vidutinio vėlyvumo braškės. Augintojai sako pirmieji Baltijos šalyse jas auginantys loveliuose.

„Pasirinkome šią technologiją, būtent olandišką, todėl, kad olandai patys stipriausi technologiniu procesu. Jie daugiausia investuoja į tas braškes“, – sakė verslininkas Audrius Juška.

Loveliuose nokstančios braškės – žemiau lapų, uogos mažiau serga, atsparios miltligei, o nepridengtos lapais palengvina derliaus nuėmimą.

„Lietuviškam stalui mes pasiruošę pateikti iki lapkričio 15 dienos lietuviškas braškes pagal pačią naujausią, pažangiausią technologiją. Nes olandiškos braškės – kitokios rūšies, pritaikytos ilgam transportavimui, o mūsų braškės pritaikytos naudojimui ir viską išlošime dėl to, kad jos visiškai šviežios“, – pasakojo verslininkas Valdemaras Juška.

Pasak verslininkų, auginti vaisius, kaip ir prieskonines žoleles, galima ištisus metus. Tačiau tam reikėtų mažesnio mokesčio už šiltnamiuose sunaudotą elektros energiją. Ūkininkai Lenkijoje už kilovatvalandę moka po 6–7 centus, Švedijos, Suomijos – po 1 centą.

Sezono metu šiltnamiuose dirba per 200 rajono gyventojų.

„Ne tik miesto žmonės – įdarbinti ir seniūnijų žmonės. Tai labai svarbu kaimui, ir dar jie patys atsiveža ir parveža – galima tik pasidžiaugti“, – sakė Anykščių rajono savivaldybės administracijos direktorius Audronius Gališanka.

Į naują šiltnamį, kuriame jau raudonuoja braškės, verslininkai investavo beveik 100 tūkst. eurų. Dar šiais metais Lietuvos pirkėjams bus pasiūlyta per 40 tonų uogų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius