Lietuvos obuolių augintojai baiminasi vaisių pertekliaus iš Lenkijos

Lietuvos verslinių sodų augintojai baiminasi, kad trečia didžiausia pasaulyje obuolių augintoja Lenkija prekystalius užvers pigesniais obuoliais, neišvežtais į Rusiją ir taip rinkoje dar padidins konkurenciją. Tačiau prekybininkai sako, kad lenkiškų ir lietuviškų obuolių supirkimo kainos kol kas panašios.
Obuoliai
Obuoliai / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Vaisiai Lenkija

Lietuvoje verslinių sodų augintojai skina perpus mažesnį derlių nei pernai – daugelį sodų nukando pavasario šalnos. Be to, didmenininkai už kilogramą obuolių šiemet moka beveik puse lito mažiau nei pernai.

Baiminamasi, kad Rusijai paskelbus lenkiškų obuolių embargą, gerokai pigesni lenkiški obuoliai, vėliau padiktuos savo kainą rinkoje. Rusija kasmet nupirkdavo beveik milijoną tonų lenkiškų obuolių, importas į Lietuvą sudarė apie 20 tūkst. tonų.

Lietuviškas obuolys yra mėgstamas ir perkamas ir jam teikiamas prioritetas. Mes prekybininkai tiesiog būsim priversti patenkinti tą poreikį. Tuo tarpu iš Lenkijos irgi žinių apie didesnius kiekius obuolių ir apie geresnes pirkimo kainas nesam gavę, – teigė „Maxima LT“ komunikacijos vadovė R.Saulytė.

„Kiekvienais metais mes konkuruojam su lenkiškais obuoliais. Jie stengiasi ne tik į Europos rinką įeiti, bet ir ieško galimybių parduoti ir Jungtinėse Valstijose. Ir jau yra susitarimai, lenkų visą laiką savikaina ir kainos obuolių yra mažesnės nei aplinkinių šalių. Tai yra lenkų fenomenas. Maži ūkiai, daugeliui tai yra kaip antraeilis pajamų šaltinis, tai norisi jiems atgauti nors kiek lėšų  iš derliaus, dėl to jie gali palaikyti kainas mažesnes“, – sakė Lietuvos asociacijos „Vaisiai ir uogos“ direktorius Darius Kviklys.

Pasak sodininkų, dėl obuolių pertekliaus Lenkijoje, šiemet nustatytų kokybės reikalavimų neatitinkančių saugoti obuolių neperka Lenkijos perdirbėjai. Todėl jie siūlomi Lietuvos sulčių ir vyno gamintojams. Tuo metu Lietuva priskirta Šiaurės šalių zonai, kur soduose leidžiama naudoti kelis kart mažiau cheminių priemonių nuo ligų ir kenkėjų nei pavyzdžiui Lenkijoje, kuri priskirta Europos Sąjungos centro zonai.  

„Obuoliai yra išvežami į perdirbimą. Jie neatitinka kokybės standartų. Obuolys yra sveikas, gražus, galbūt sužeistas, ledai pas mus praėjo vienam sode. Galbūt kažkur rauplės, gal laiku nenupurškėm o ir negalėjom. Nes pas mus nėra tiek įregistruotų augalų apsaugos priemonių, kaip pas mūsų kaimynus lenkus“, – kalbėjo „Luksnėnų sodai“ direktoriaus pavaduotojas Vaidas Stanaitis.

Prekybininkai sodininkus ramina ir sako, kad lietuviškas obuolys kartais išvaizda nusileidžiantis lenkiškam, savo pirkėją turi.

„Lietuviškas obuolys yra mėgstamas ir perkamas ir jam teikiamas prioritetas. Mes prekybininkai tiesiog būsim priversti patenkinti tą poreikį. Tuo tarpu iš Lenkijos irgi žinių apie didesnius kiekius obuolių ir apie geresnes pirkimo kainas nesam gavę“, – teigė „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Lietuvoje sodininkyste užsiima daugiau nei 700 ūkių, deklaravusių savo sodus. Jie užaugina apie trečdalį visų mūsų rinkai reikalingų obuolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius