-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ministerija prašo EK taikyti išimtis Lietuvos ūkininkams dėl posėlio išlaikymo

Žemės ūkio ministerija prašo Europos Komisijos (EK) taikyti išimtis Lietuvos ūkininkams, kad dėl šalyje esančių nepalankių gamtinių sąlygų ūkininkai galėtų nukrypti nuo Europos Sąjungos nustatyto posėlio išlaikymo termino. Prašoma leisti ūkininkams posėlį išlaikyti trumpiau nei aštuonias savaites, siekiant laiku pasėti žiemkenčius ir pasiruošti kitų metų derliui.
Žemės ūkio ministerijos patalpos
Žemės ūkio ministerijos patalpos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Taip pat svarstoma galimybė taikyti išimtinę force majeure taisyklę, kad ūkininkai, negalintys įgyvendinti žalinimui taikomų reikalavimų, būtų atleidžiami nuo jų ir jiems nebūtų taikomos sankcijos. Taip pat prašoma išaiškinimo, ar taip nebūtų pažeisti ES teisės aktai.

Ministerija jau anksčiau nusprendė šiemet pavėlinti posėlio sėjos terminą. Dėl itin lietingų orų ir vėliau nei įprastai vykstančios rugiapjūtės posėlio sėjos terminas atidėtas iki rugsėjo 1 dienos. Įprastai posėlį pasėti reikėdavo iki rugpjūčio 15 dienos.

Anot pranešimo, daugelis Lietuvos ūkininkų pagal žalinimo paramos schemos reikalavimus ir privalomu ekologiniu atžvilgiu svarbios vietovės išskyrimu pasirinkę posėlį, šiemet susidurs su iššūkiu jį išlaikyti dirvoje bent aštuonias savaites.

Dėl oro sąlygų javapjūtė Lietuvoje prasidėjo vėliau nei įprasta ir dėl smarkių liūčių išguldytų pasėlių ji užtruks ilgiau. Šių metų javapjūtė numatoma ne tik vėlyvesnė, bet ir ilgesnė bei sudėtingesnė.

Žemdirbiai baiminasi, kad po pagrindinių kultūrų derliaus nuėmimo nespės įgyvendinti posėliui keliamų reikalavimų. Jei vėliau pasėtas posėlis būtų išlaikytas aštuonias savaites, ūkininkai nespėtų laikų pasėti žieminių javų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius