Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miškininkai kviečiami teikti paramos paraiškas elektroniniu būdu

Iki rugpjūčio 31 d. galima kreiptis valstybės ir Europos Sąjungos (ES) paramos miškų įveisimo projektams. Gera žinia pareiškėjams – paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Miško veisimas“ jau galima teikti ir elektroniniu būdu.
nuotrauka
Miškas

Šiam paraiškų rinkimo etapui skirta 8,991 mln. eurų. Paramos paraiškas fiziniai ir juridiniai asmenys jau gali teikti ne tik fiziškai atvykę į Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) teritorinius paramos administravimo skyrius, bet ir per Žemės ūkio ministerijos informacinę sistemą (ŽŪMIS) adresu www.zumis.lt.

Elektroniniu būdu paraiška gali būti pateikiama vos kelių mygtukų paspaudimu. Privalumas, kad nereikia spausdinti, pasirašyti dokumentų kopijų, ŽŪMIS sistema kai kuriuos paraiškos duomenis užpildo automatiškai. Taip yra sutaupomas pareiškėjo laikas. Palanku ir tai, kad labai sumažėja tikimybė suklysti – pareiškėjui neteisingai pateikus informaciją, jis apie tai iš karto yra informuojamas, o kol klaida neištaisoma, nėra galimybės pateikti elektroninės paraiškos. Taip išvengiama dažniausiai daromų paraiškos pildymo klaidų.

Būtina parengti projektą

Naujuoju finansiniu laikotarpiu parama mokama ne už medžių kategorijas, kaip buvo iki šiol, o už medžių rūšis.

Pagal KPP veiklos sritį „Miško veisimas“ remiamas miško veisimas (vienkartinė kompensacinė išmoka), taip pat įveisto miško priežiūra, apsauga ir ugdymas (12 metų mokama kasmetė kompensacinė išmoka).

Naujuoju finansiniu laikotarpiu parama mokama ne už medžių kategorijas, kaip buvo iki šiol, o už medžių rūšis. Be to, pagal naująją programą miškas gali būti veisiamas tiek miško ūkio paskirties, tiek ne miško ūkio paskirties žemėje. Kai miškas veisiamas ne miško ūkio paskirties žemėje, pareiškėjas iš Nacionalinės žemės tarnybos teritorinio skyriaus turi būti gavęs leidimą jį įveisti.

Paramos pareiškėjai privalo turėti ir parengtą projektą kartu su visais jo priedais. Projektas turi atitikti Miško atkūrimo ir įveisimo nuostatų reikalavimus, būti patvirtintas miškų urėdijos, miškų urėdo ar jo įgalioto valstybinio miškų pareigūno. Projekte būtina nurodyti, kad želdinius sudarytų ne mažiau kaip 10 proc. lapuočių medžių rūšių ir ne daugiau kaip 60 proc. ąžuolų ir (arba) 40 proc. liepų.

Sodinti – tik po patvirtinimo

Parama neteikiama, jei projekte suprojektuotas želdinimo ir (arba) žėlimo plotas sudaro mažiau nei 70 procentų viso veisiamo ploto. Taip pat – jei sodinami trumpos rotacijos želdiniai, kalėdinės eglutės ir greitai augančių rūšių medžiai, skirti energijai gaminti.

Parama neteikiama ir tuo atveju, kai miškas veisiamas plote, kuriame plynai iškirsti savaime mišku apaugantys ar apaugę plotai yra įrašyti į miškų valstybės kadastrą arba Valstybinės miškų tarnybos (VMT) duomenų bazę kaip miškas arba žemė, apauganti mišku. Parama neteikiama ir jeigu miškas veisiamas kaip kompensacija už verčiamą kitomis naudmenomis miško žemės plotą.

Pareiškėjai, gavę paramos paraiškos patvirtinimą, privalo mišką įveisti per tris artimiausius miško želdinimo sezonus nuo paramos paraiškos pateikimo dienos.

Vertinimas – atrankos kriterijais ir balais

Pareiškėjų projektai bus vertinami pagal 8 veiklos srities taisyklėse nustatytus atrankos kriterijus, už jų atitikimą suteikiami balai. Privalomas mažiausias paramos paraiškų atrankos balų skaičius yra 30. Jeigu surenkama mažiau balų, paraiška atmetama. Paraiškose prašomai paramos sumai viršijus skirtąją, bus sudaroma projektų pirmumo eilė, pirmenybę teikiant daugiausia balų surinkusiems pareiškėjų projektams.

Daugiau informacijos apie paramos pagal su plotu susijusias KPP priemones teikimo sąlygas galima rasti NMA interneto svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA Facebook paskyros.

NMA KPF
Kuriame Lietuvos ateitį
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius