Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Modernesnė perdirbimo įmonė – didesnis patogumas ūkininkams

Iki liepos 31 d. priimamos paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“. Galimi pareiškėjai – juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio produktų perdirbimu ir (arba) rinkodara. Radviliškyje įsikūrusi Sigito Krivicko individuali įmonė „Fasma“ jau įpusėjo projekto, kuriam skirta ši KPP parama, įgyvendinimą.
Avižiniai dribsniai
Avižiniai dribsniai / Vida Press nuotr.

Supirks daugiau grūdų

S. Krivicko individuali įmonė „Fasma“ įkurta 1991 m. rudenį. Iš pradžių, kaip sako jos savininkas Sigitas Krivickas, įmonė vertėsi prekyba, o pastebėję, kad Lietuvoje parduodami importuoti žirniai, nutarė užpildyti šią rinkos spragą. „Pradėjome gilintis, susiradome įrenginius ir pradėjome gamybą. Pradėję nuo žirnių perdirbimo, vėliau ėmėmės perdirbti miežius, kviečius, avižas, rugius ir kitas grūdines kultūras. Gamybos apimtys auga kasmet. Iš pradžių pagamindavome 1–2 tonas per pamainą, dabar gaminame 24 tonas. Esant poreikiui dirbame keliomis pamainomis. Įmonės pajėgumas per mėnesį – 2200 tonų “, – įmonę pristato S. Krivickas.

Dabar „Fasma“ gamina miežines, kvietines, avižines kruopas, šlifuotus žirnius, įvairius dribsnius, miltus, glaistytus trapučius. Produkciją parduoda prekybos tinkluose, 30 proc. eksportuoja į Latviją, Estiją, Airiją, Didžiąją Britaniją, JAV, Sudaną. Dalis produkcijos vartotoją pasiekia su prekybos tinklų prekiniais ženklais. Tad, kaip teigia įmonės prekybos vadovė Gintarė Bubelienė, prekybos tinkluose perkant kruopas nereikėtų bijoti pažymėtų prekybos tinklo prekiniu ženklu – jų kokybė tokia pat, kaip ir parduodamų su įmonės ženklu. Įmonėje šiuo metu dirba 71 darbuotojas.

Įmonė įsikūrusi Lietuvos derlingiausių žemių regione. „Beje, tai ir paskatino imtis kruopų gamybos“, – sako įmonės savininkas.

Partnerio nuotr./Modernesnė perdirbimo įmonė – didesnis patogumas ūkininkams
Partnerio nuotr./Modernesnė perdirbimo įmonė – didesnis patogumas ūkininkams

„Fasma“ visus grūdus perka iš Lietuvos ūkininkų ir bendrovių, tad per derliaus nuėmimą stengiasi kuo geriau apsirūpinti žaliava. Už kelių kilometrų įmonė yra pasistačiusi elevatorių. Pradėjus dirbti į turimą saugyklą tik 5 tūkst. tonų grūdų sutalpindavo. „Pasinaudodami 2007–2013 m. KPP, pasistatėme 3 grūdų talpas po 5 tūkst. tonų, našią grūdų 96 kubų džiovyklą, – jau susikurtą bazę rodo S. Krivickas. – Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonę „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“ „Fasmai“ skirta 420 tūkst. eurų parama. Ji sudaro 35 proc. visos investicijos. Dalį jos investuojame į elevatorių. Įsirenginėjame papildomą grūdų priėmimo vietą ir pasistatysime 3 priešdžiovyklines talpas, kiekvienos jų talpa – 1000 tonų grūdų“, – artimiausiais planais pasidalija S. Krivickas.

Elevatoriuje ne tik kaupiama gamybai reikalinga žaliava, bet ir teikiamos paslaugos ūkininkams ir bendrovėms – grūdai valomi, džiovinami, saugomi. Taigi naujos talpos padės daugiau supirkti ir priimti grūdų saugojimui.

Modernesnė gamyba

„Kitą dalį KPP paramos naudojame gamybai modernizuoti, – sako S. Krivickas. – Gamybos padaliniuose įsirengėme 3 grūdų talpyklas po 50 tonų. Į jas supilami gamybai atvežti grūdai. Su tiekėjais jau derimės dėl antro optinio grūdų rūšiavimo aparato. Vieną turime. Jis per valandą išrūšiuoja 4 tonas grūdų. Naujasis išrūšiuos 6 tonas per valandą.“
Optinis grūdų rūšiavimo aparatas atrenka visas šiukšles ir pažeistus grūdus. „Tekantys srautu grūdai nuskanuojami, programa atpažįsta gerus grūdus, o pažeistus tiesiog pašalina iš srauto. Netinkamas atliekas panaudojame pašarams, biokuro gamybai, – pasakoja gamybos vadovė Daina Saulevičienė.

„Parama, leidžia sparčiau modernizuoti gamybą, didinti jos apimtis“, – pabrėžia „Fasmos“ savininkas S. Krivickas.

Partnerio nuotr./Modernesnė perdirbimo įmonė – didesnis patogumas ūkininkams
Partnerio nuotr./Modernesnė perdirbimo įmonė – didesnis patogumas ūkininkams

Paraiškos dar priimamos

Birželio–liepos mėnesiais vykstančio paraiškų priėmimo etapu projektams pagal KPP priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“ įgyvendinti skirta 10 mln. eurų paramos lėšų. Paraiškas gali teikti įmonės, kurių pajamos iš žemės ūkio produktų perdirbimo ir (arba) rinkodaros veiklos per ataskaitinį laikotarpį privalo sudaryti ne mažiau kaip 50 proc. visų pareiškėjo veiklos pajamų ir kurios šia veikla nepertraukiamai užsiima mažiausiai 1 metus iki paramos paraiškos pateikimo.

Paramos gavėjams finansuojama 40 proc. tinkamų projekto įgyvendinimo išlaidų. 50 proc. intensyvumo parama gali būti skiriama gaminantiems ekologiškus žemės ūkio produktus, jei jie po projekto įgyvendinimo visu kontrolės laikotarpiu įsipareigoja perdirbti tik sertifikuotą ekologišką žaliavą ir kai pareiškėjai yra pripažinti žemės ūkio kooperatyvai.

Didžiausia paramos suma vienam projektui negali viršyti 400 tūkst. eurų, o 2014–2020 metų laikotarpiui – 3 mln. eurų.

Daugiau informacijos apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lrv.lt ir www.ismanuskaimas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius