Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 31 /2014 11 01

Aktualu modernizuojantiems natūrinius ūkius

Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonėje „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ dalyvaujantiems paramos gavėjams, pateikusiems paraiškas 2010 ir 2012 m., artėja atsiskaitymo laikas. Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) specialistai primena, į ką dėmesį turėtų atkreipti šios priemonės dalyviai, 2015 m. teiksiantys mokėjimo prašymus.
Mokėjimo prašymai pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ teikiami du kartus
Mokėjimo prašymai pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ teikiami du kartus

Artėja investicinių metų pabaiga

Ūkininkai, modernizuojantys savo smulkiuosius ūkius pagal tęstinę KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“, mokėjimo prašymus NMA teritoriniams paramos administravimo skyriams turi pateikti du kartus. Pirmasis mokėjimo prašymas teikiamas po 3-ijų verslo plano įgyvendinimo metų. Antrasis – pasibaigus visam 5-erių metų laikotarpiui. Mokėjimo prašymus svarbu pateikti laiku, laikantis patvirtintų terminų.

Priemonės „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ dalyviams, 2010 m. pradėjusiems  gauti paramą, penki investiciniai metai baigiasi šiemet. Tai reiškia, kad kitąmet jie turės pateikti antrąjį mokėjimo prašymą. Ūkininkai, pagal šią KPP priemonę paramą pradėję gauti 2012 m., kitąmet turės pateikti pirmąjį mokėjimo prašymą ir atsiskaityti už pirmus trejus verslo plano įgyvendinimo metus.

„Jei paramos gavėjas dėl pateisinamų priežasčių nori pratęsti mokėjimo prašymo pateikimo terminą, jis iki nustatyto termino pabaigos turi NMA pateikti argumentuotą prašymą dėl termino pratęsimo“, – sako NMA Tęstinių priemonių administravimo skyrius vyriausioji specialistė Irma Jakštienė.

Paversti valdą ekonomiškai gyvybinga – nesunku

Pusiau natūrinį ūkį prižiūrintis Juozas Daunaravičius iš Elektrėnų savivaldybės Noškūnėlių kaimo patikina, kad gaunama parama išties svari. „Kažin, ar patys įpirktumėme naują bulvių kaupiką, vartytuvą ir plūgą“, – sako ūkininkas. Jo teigimu, įsigijus šiuos ir kitus padargus, darbas ūkyje pasidarė ir lengvesnis, ir spartesnis. „Esame šia priemone labai patenkinti. Joje dalyvauti liko dar du metai. Jau turime ateities planų, kaip per tuos ateinančius metus tvarkysimės, ką naudingo pirksime“, – pasakoja J. Daunaravičius.

J. Daunaravičiui antrina ir Galina Skirelienė, drauge su sūnumi Donatu Skireliu Švenčionių rajono savivaldybės Svirkų kaime auginanti bites. Priemonėje „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“  jie dalyvauja jau trečius metus. Ūkininkų teigimu, 20 proc. padidinti ūkio ekonominį dydį sunku nebuvo. Pradėję nuo 47 avilių dabar jau turi 57. „Nepasakyčiau, kad labai padaugėjo darbo, bet per trejus metus tikrai daug visko įsigijome – ir elektrinį medsukį, ir vaško lydytuvą, ir kūlimo mašiną duonelei, ir dar daug kitų dalykų“, – pasakoja D. Skirelis. Nauja technika bitininkų šeimai, per metus surenkančiai apie toną medaus, padėjo pagaminti daugiau produktų. „Be to, švariau ir kokybiškiau galime prižiūrėti bites, o darbams atlikti dabar užtenka vieno žmogaus“, – pasakoja ūkininkai.

2007–2013 m. laikotarpiu priemonėje „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ panoro dalyvauti daugiau nei 10 tūkst. smulkiųjų ūkininkų. Smulkiųjų Lietuvos ūkių stiprinimui visam 2007–2013 m. laikotarpiui buvo numatyti 76,41 mln. Lt (22,13 mln. Eur). Iš šių lėšų priemonės „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ dalyviams jau išmokėti 51,87 mln. Lt (15,02 mln. Eur).

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA "Facebook" paskyros arba apsilankyk NMA svetainėje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius