-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 06 /14:27

Naujame afrikinio kiaulių maro židinyje prie Utenos – neregistruotos kiaulės

Utenos rajone įsiplieskus antrajam afrikinio kiaulių maro židiniui, paaiškėjo, kad mirtina liga susirgusios kiaulės nebuvo registruotos. Be to, jų laikytojas yra medžiotojas, todėl užkratas galėjo patekti dėl kontakto su laukiniais gyvūnais.
Kiaulė
Kiaulė / BFL nuotr.

„Paaiškėjo, kad registravimo sistemoje yra spragų – šios kiaulės nebuvo registruotos. Atliksime tyrimus ūkio aplinkoje, ieškosime užkrato šaltinio. Ūkyje lankęsis ir kiaules gydęs veterinarijos gydytojas sudegino savo drabužius, batus ir inventorių, kad užkratas neturėtų galimybių išplisti“, – BNS sakė Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Anto jo, tiriant galimas kiaulių užsikrėtimo versijas, bus tiriama kiaulių laikytojo aplinka, taip pat ir maisto produktai.

Tas žmogus, kurio ūkyje aptiktos kiaulės, sirgusios afrikiniu kiaulių maru, yra labai aktyvus medžiotojas.

„Tas žmogus, kurio ūkyje aptiktos kiaulės, sirgusios afrikiniu kiaulių maru, yra labai aktyvus medžiotojas ir pastaruoju metu medžiojo ne viename medžioklės plote. Tai galbūt ir paaiškina ligos atėjimą“, – LRT radijui sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Utenos skyriuje BNS patvirtino, kad ūkininkas turėjo medžiotojo pažymėjimą, tačiau jis šiame skyriuje nebuvo tęsiamas pastaruosius dvejus metus. Tačiau pažymėjimą galima prasitęsti bet kuriame kitame draugijos skyriuje.

Aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Lauris Martišius BNS teigė, kad departamentas oficialiai nežino ūkininko pavardės, taip pat – ar jis nėra sumedžiojęs šernų.

Abu židinius skiria apie 18 kilometrų

„Kaip suprantu, tas ūkis yra deklaruotas ar priklauso šeimos nariui, tiesiogiai tai ne to žmogaus ūkis, todėl oficialūs duomenys, kad jis kažkuo yra susijęs, mano supratimu, būtų pernelyg skuboti“, – BNS sakė L.Martišius.

Dar vienas afrikinio maro židinys

Lietuvoje rastas antras afrikinio kiaulių maro židinys – Utenos rajone susirgo dvi ūkininko kiaulės. Tai jau antras maro židinys per pastarąsias 2 savaites – liepos pabaigoje šalies rytinėje dalyje, Ignalinos rajone netoli sienos su Baltarusija ir Latvija, židinys rastas didelėje ir gerai saugomoje „Idavang“ fermoje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS sakė, kad abu židinius skiria apie 18 kilometrų.

„Pirminė versija yra tokia, kad užkratas pateko iš aplinkos. Abu židiniai yra maždaug per 18 kilometrų vienas nuo kito. Aplink tik miškai, ežerai ir poilsiavietės. Gali būti, kad užkratą pernešė šernai, kita vertus, poilsiaujantys žmonės galėjo turėti maisto produktų, palikti atliekų“, – BNS sakė J.Milius. 

Šiuo metu specialistai skaičiuoja kiaules ir ims mėginius laboratoriniams tyrimams iki 10 kilometrų spinduliu.

Gali būti, kad 3 kilometrų zonoje teks paskersti visas kiaules, tačiau jų neturėtų būti daug.

„Ten yra nacionalinio parko teritorija, gyvena nedaug žmonių, stebėsenos zonoje nėra jokių didesnių kiaulininkystės kompleksų“, – BNS sakė J.Milius.

Utenos rajono Skroblų kaimo ūkyje įtarimų kilo, kai viena iš dviejų kiaulių nugaišo su aiškiais maro požymiais. Ištyrus jų mėginius, diagnozuotas afrikinis kiaulių maras.

„Shuterstock“ nuotr./Kiaulės
„Shuterstock“ nuotr./Kiaulės

Maro virusas nustatytas Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, o galutiniam jo patvirtinimui mėginiai išsiųsti į Europos Sąjungos referentinę laboratoriją Ispanijoje.

Liepos 24 dieną kiaulėms ir šernams mirtinas užkratas rastas Danijos kapitalo bendrovės „Idavang” Rupinskų kiaulių komplekse Ignalinos rajone. Jame teko sunaikinti apie 19 tūkst. kiaulių. Užkrato patekimo į fermą aplinkybės tiriamos.

14.04 val. Afrikinio kiaulių maro zonose turėtų būti uždrausta lankytis miškuose

Šalyje daugėjant afrikinio kiaulių maro židinių, būtų tikslinga apriboti visų žmonių patekimą į miškus, esančius užkrato zonoje, BNS sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

„Ne tik medžiotojai turi sąlytį su šernais. Bet kuris žmogus, lankydamasis miške, gali pernešti užkratą, todėl lankymąsi miške reikėtų apriboti visiems žmonėms, o ne pavieniams“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius