Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįtikėtinos karvės: jos duos vis daugiau ir daugiau pieno

JAV Žemės ūkio departamentas turi gerų naujienų ūkininkams – gali būti, kad karvių produktyvumas visą laiką tik augs. Nors karvių skaičius mažėja, viena karvė duoda vis daugiau ir daugiau pieno, rašo „The Washington Post“.
Karvė
Karvė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
JAV Žemės ūkio departamento informacija/Karvių skaičius mažėja, tačiau jos duoda vis daugiau pieno
JAV Žemės ūkio departamento informacija/Karvių skaičius mažėja, tačiau jos duoda vis daugiau pieno

Aukščiau grafike pažymėta mėlyna linija rodo, kiek pieno vidutiniškai viena karvė duoda per metus. Ši kreivė auga nuo pat 1990 metų. Atrodytų, kad amžinas augimas yra neįmanomas – juk karvės nėra mašinos ir jų produktyvumui yra ribos.

Vidutiniškai karvė per metus duoda 23 tūkst. svarų (beveik 70 tūkst. litrų pieno). Išskirtinės karvės gali duoti net iki 50 tūkst. svarų (apie 150 tūkst. litrų) pieno. Jeigu karvių, duodančių daugiau pieno, bus auginama daugiau, tai ir bendras karvių produktyvumas dar tikrai gali augti.

„Apie karves mes kasdien sužinome naujų dalykų“, – sakė Nigelas Cookas, Viskonsino universiteto Veterinarinės medicinos mokyklos ekspertas.

Karvės yra kaip olimpinės atletės, todėl su jomis ir reikia taip elgtis, – sakė N.Cookas.

Kodėl karvės duoda vis daugiau pieno?

Visų pirma, pasak N.Cooko, ūkininkai šeria jas geresniu maistu. Be to, jos auginamos sveikai, gyvena ilgai ir nėra vien tik pieną duodančios mašinos.

„Anksčiau buvo daugiau susitelkta į pačią produkciją, o ne į tai, kaip karvės atrodo, gyvena, kaip jos yra melžiamos. Tačiau dabar tam skiriama kur kas daugiau dėmesio. Tokios karvės ūkininkui yra vertingesnės“, – sakė N.Cookas.

Be to, pasak jo, laimingos karvės yra naudingos karvės: „Joms reikia malonios aplinkos, kurioje jos galėtų ilsėtis ir daryti viską, ką turi daryti karvė“, – aiškino ekspertas.

„Jų medžiagų apykaita prilygsta Lance'o Armstrongo, lenkyniaujančio „Tour de France“ lenktynėse, medžiagų apykaitai. Karvės yra kaip olimpinės atletės, todėl su jomis ir reikia taip elgtis“, – sakė N.Cookas.

Kai karvės duoda daugiau pieno, jų reikia mažiau. Tai yra naudinga aplinkai, nes karvės išskiria labai daug metano dujų, prisidedančių prie klimato atšilimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius