Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Net ir pilni aruodai ūkininkams aukso kalnų nežada

Rugpjūčio antrąją lietuviai minėdavo ubagų dieną – pirmuoju derliumi būdavo vaišinami tie, kurie kentėjo nepriteklių. Lietuvoje prasideda javapjūtė. Ar bus kuo pasidalinti su vargšais? Ūkininkai derliaus prognozuoti dar nesiryžta – jeigu ir bus prikulti pilni aruodai, didelių pelnų ūkininkams nesuneš.
Grūdai
Net ir pilni aruodai ūkininkams aukso metų nežada / Fotolia nuotr.

„Prognozuoti, kad bus rekordiniai derliai, tai tas pats, kas prieš veršiavimąsi karvei su peiliu šokinėt apie užpakalį“, – 15min.lt paklaustas apie šiųmetį grūdų derlių, juokavo Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas.

Kalbėti apie derlių jis siūlo tada, kai grūdai bus nukulti ir pasverti – vasaros pabaigoje. Dabar javapjūtė – tik prasidėjo, todėl pirmosios prognozės gali nepasiteisinti. O prognozuoja J.Talmantas, kad derlius šiemet bus mažesnis nei pernai.

„Nėra lietaus ir aukšta temperatūra. Tai gali planuoti, kad šiemet bus derlius 40 proc. mažesnis nei pernai. Bus smulkūs grūdai ir derlingumas iškart mažėja“, – sakė jis.

Apie tai, kad karšti orai gali pakenkti šiųmečiam derliui, 15min.lt sakė ir „Agrowill Group“ valdybos narys Vladas Bagavičius.

Prognozuoti, kad bus rekordiniai derliai, tai tas pats, kas prieš veršiavimąsi karvei su peiliu šokinėt apie užpakalį, – sakė J.Talmantas.

„Viena vertus, javapjūtei gerai, kad oras sausas, ūkininkai patirs mažiau džiovinimo sąnaudų, bet per dideli karščiai gali padaryti įtakos kokybei. Ypač vasarinėms kultūroms“, – sakė jis.

Pasak J.Talmanto, javapjūtė šiemet vėluoja maždaug 10 dienų: „Žieminius javus pagal daugiametę praktiką jau pjaudavom tokiu metu, o šiemet tik po savaitės gal pradėsim.“

Dėl kai kur Lietuvoje iššalusių žieminių javų ir dabartinių orų, derlius, pasak J.Talmanto, nebus rekordinis.

Bet V.Bagavičius – optimistiškenis. Žvelgdamas į dabartines tendencijas, jis sako, kad galima tikėtis grūdų derliaus, artimo rekordui. 

„Pagal tai, ką mes matome savo dirbamose žemėse ir su kolegomis pasišnekame, tai panašu, kad arti to bus, nepaisant, kad buvo žiemkenčiai iššalę. Bet nepamirškim, kad tai buvo ne visai Lietuvai būdinga – pietinėje Lietuvos dalyje ir sniego buvo, ir javai beveik nenukentėjo. Didžiausi nuostoliai buvo Šiaurės Lietuvoje, bet tai nebuvo toks masiškas reiškinys, kad būtų trukęs ketverius ar penkerius metus. Pakankamai aukštas derlingumas prognozuotinas ir galbūt ir nebus rekordiniai metai, bet panašu, kad arti to turėtų būti“, – sakė „Agrowill Group“ atstovas.

Tačiau, net jeigu ir aruodai bus pilni, tai nereiškia, kad ūkininkai skaičiuos didesnį pelną nei ankstesniais metais, nes geras derlius prognozuojamas visame pasaulyje.

„2012 metais Lietuvoje buvo rekordinis derlius, o pasaulyje buvo labai prastas derlius, tai sukėlė kainas pasaulinėse rinkoje ir Lietuvos ūkininkams tie metai buvo puikūs, o šiemet didelių prielaidų kainų kilimui neturėtų būti“, – aiškino V.Bagavičius. 

Pasak jo, Rusijoje taip pat laukiama rekordinio derliaus, šie metai bus geri ir Vakarų Europos ir JAV ūkininkams.

„Panašu, kad Rusijoje bus rekordinis žieminių javų derlius. Aišku, ten statistika turbūt ne visada galima pasitikėti, bet kol kas panašu į rekordą. JAV irgi geri metai ir geresni nei prognozuota derlingumai. Gali būti, kad bus pakankamai didelis grūdų kiekis“, – sakė jis.

Tiesa, Vakarų Europos derlius bus kiek prastesnis dėl lietingos vasaros pradžios, tačiau derlius vis tiek ir Vakarų Europje greičiausiai bus gausus.

„Nemanau, kad kainos pakils. Šiuo metu jos yra dirbtinai pamažintos. Žinome iš patirties, kad per javapjūtę kainos visada būna šiek tiek mažesnės. Rugpjūtį, rugsėjį, spalį jos padidėja. Tačiau daug negali padidėti. O rapso kaina turėtų dar ir sumažėti“, – sakė J.Talmantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius