Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Netradicinę ūkininkavimo kryptį pasirinkę ūkininkai Vėjeliai: „Sėti galima ne tik kviečius ir miežius“

„Ilgus metus narkomanais vadinti pluoštinių kanapių augintojai pagaliau reabilituoti: Lietuvos mokslininkai juodu ant balto išdėstė, kad jų išspaudos – vertingas pašaras mėsiniams ir pieniniams galvijams, paukščiams, o šalto spaudimo kanapių sėklų aliejus žmogui – nepakeičiamas polinesočiųjų rūgščių šaltinis, savo nauda lenkiantis net žuvų taukus. Gaila tik, kad mūsų rajono ūkininkai vis dar renkasi sėti kviečius, miežius ar kitas įprastas grūdines kultūras“, – sakė Palūšnių (Rokiškio kaim. sen.) kaime netradiciškai ūkininkauti sūnui Sigitui padedantis Alis Vėjelis.
Ūkininkas A. Vėjelis
Ūkininkas A. Vėjelis / A. Mackuvienės/„Gimtojo Rokiškio“ nuotr.
Temos: 1 Žemės ūkis

Vietoj įprastų grūdinių kultūrų – pluoštinės kanapės ir juodieji ridikai

„Noriu paraginti mūsų rajono ūkininkus nebijoti naujovių“, – sakė į redakciją užsukęs ūkininkas A. Vėjelis.

Prieš penkerius metus su nedidele kruopele šalies ūkininkų už pluoštinių kanapių auginimo legalizavimą kovojęs rokiškėnas, šiandien su neslepiamu entuziazmu kalba apie sūnui Sigitui perleistą ūkį, kurio pagrindą sudaro ne daugumai įprasti javų laukai, o netradicinės kultūros.

„Auginam pluoštines kanapes ir juodųjų ridikų sėklinį pasėlį. Su kanapėm eksperimentavom keturis metus: auginom po pora hektarų, žiūrėjom, mokėmės, švietėmės, pritaikėm techniką jų nuėmimui, o šiemet jų plotus išplėtėm iki 32 ha. Juoduosius ridikus sėjom antrą kartą: pernai du hektarus, šiemet – jau 14. Kodėl pasirinkom netradicinį ūkininkavimą? Todėl, kad užaugintus grūdus reikia atidavinėti beveik pusvelčiui – neapsimoka, o čia – paklausa yra, tik pasiūlos kol kas maža“, – pasakojo ūkininkas. 

Paklausa – būtų, bet reikia kiekių

Pasak pašnekovo, Lietuvoje užaugintomis netradicinėmis kultūromis jau ne pirmus metus domisi vokiečiai, olandai, amerikiečiai, tačiau koją prekybinių ryšių užmezgimui kiša maži žaliavos kiekiai.

„Pluoštinių kanapių sėklas medicininiams tikslams geromis kainomis didmaišiais superka amerikiečiai, tačiau reikia didelių kiekių. Iš kur tokius paimti, kai rajone nedidelius plotelius pluoštinėmis kanapėmis yra apsėję vos keturi ar penki ūkininkai? Daugelio galvose nuo seno įkalta, kad jei sėti – tai tik kviečius, miežius ar kitas įprastas grūdines kultūras, bet gal kuris paskaitys ir užsimanys pabandyti. Susikooperavus jau galima šį tą nuveikti“, – sakė A. Vėjelis. 

Alvydo Januševičiaus nuotr./Žemdirbiai pradeda pilti šiemetinius aruodus
Alvydo Januševičiaus nuotr./Žemdirbiai pradeda pilti šiemetinius aruodus

Įdėtos pastangos atsiperka

Nuo pluoštinių kanapių auginimo daugelį seno kirpimo ūkininkų atbaido keliami reikalavimai.

„Nors pramoniniams tikslams auginamos kanapės beveik neturi natūralios psichiką veikiančios medžiagos, tačiau vykdoma griežta sėklų įsigijimo kontrolė, kelis kartus yra būtini kontroliniai pasėlių tyrimai. Vieno lauko tyrimams reikia atseikėti apie 200 eurų. Tuo tarpu Estijoje, kur šiemet pavyko įsigyti sėklos, užtenka prižiūrinčioms institucijoms pateikti tik ant sėklų pakuotės esantį sertifikatą. Žinau, kad poreikis yra, tereikia daugiau bendraminčių“, – neslėpė A. Vėjelis.

Tačiau jis pripažįsta, jog užauginti savo panaudojimo galimybėmis (pluoštas naudojamas statybiniams tikslams, sėklos – medicinoje ir maisto pramonėje) užsienio rinkai itin patrauklias pluoštines kanapes reikia nemažo įdirbio, žinių ir atitinkamų sąlygų.

Koją prekybinių ryšių užmezgimui kiša maži žaliavos kiekiai

„Pluoštinių kanapių nereikia purkšti – augdamos jos užgožia visas piktžoles. Šiai kultūrai nepatinka šalnos – sustoja augimas. Kuliam jas tuo pačiu kombainu kaip javus, tačiau pjaunamoji turi būti pakelta aukščiau, pluoštas stiprus – apsivynioja, todėl turi būti pritaikyta „sraigė“, paėmimas, padavimas. Daugiausia vargo kyla dėl sėklos džiovinimo: jei drėgna, stovėti gali daugiausia penkias valandas, todėl kone tiesiai iš kombaino vežam į sandėlį, kuriame įrengta aktyvi ventiliacija. Kaip ir augindamas bet kurią kitą kultūrą – vis mokaisi, bet verta: palankiais metais iš ha kulti galima iki tonos sėklos, kilogramo kaina rinkoje – 1-1,5 euro“, – pasakojo pašnekovas. 

Alternatyva dobilams, garstyčioms ir kt. azotą kaupiančioms kultūroms

Tėvo ūkį perėmęs S. Vėjelis – Vilniaus Gedimino technikos universiteto Statybinių medžiagų katedros profesorius.

„Įvairius bandymus su kanapių pluoštu jis atlieka nuolat. Apie jų pluošto pritaikymą statybos darbams yra sukurpęs visą mokslinį darbą. Jo siūloma technologija ypatingai susidomėję vokiečiai, tačiau ir vėl – reikia nemažų kiekių supresuotų pluoštinių kanapių stiebų“, – pasakojo A. Vėjelis, ir šios netradicinės kultūros auginimu susidėmėjusius rajono ūkininkus kvietė nepabijoti užsukti pasidairyti į jo sūnaus ūkį.

„Galiu pasidalinti ir pluoštinių kanapių ir sėklinių juodųjų ridikų auginimo patirtimi. Abi kultūros tinkamos sėjomainai, azotą kaupiančios, 20-30 cm siekiančios, stambios šaknys – atstato javų nualintą žemę, taigi mūsų rajono žemėms – kaip tik. Abiejų kultūrų pluoštai turi paklausą statybos ir audinių pramonėje, sėklos – medicinoje, maisto pramonėje, bet... reikia nebijoti bandyti“, – sakė A. Vėjelis. 

Tėvo ūkį perėmęs S. Vėjelis – Vilniaus Gedimino technikos universiteto Statybinių medžiagų katedros profesorius

Panaudojimo būdų – ne vienas

Netradicinę ūkininkavimo kryptį pasirinkę S. ir A. Vėjeliai iš karto ėmėsi eksperimentuoti.

„Sūnus ėmėsi eksperimentų su pluoštu, aš – su sėklomis. Nusipirkau nedidelį presą ir savoms reikmėms šaltuoju būdu ėmiau spausti pluoštinių kanapių bei juodųjų ridikų, linų sėmenų aliejų. Mūsų močiutės juodųjų ridikų kompresais nuo seno gydė uždegimus ir kitus negalavimus. Analogiškų gydomųjų savybių turi ir šalto spaudimo juodųjų ridikų aliejus. Jų išspaudos – puikus priešuždegiminių savybių ir vitaminų turintis priedas gyvulių bei paukščių pašarams. Tas pats ir su kanapių sėklomis. Gerdamas ir išoriškai naudodamas linų sėmenų aliejų išsigydžiau sąnarius“, – pasakojo A. Vėjelis. '

Pasak jo, pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio sulaukianti sveika gyvensena ir natūralūs gydymo būdai netradicinių kultūrų augintojams gali tapti puikia proga „reabilituoti“ pluoštines kanapes ir kitas nuo seno vertinamas kultūras. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius