Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netvarkingos miško poilsiavietės gali pridaryti bėdų

Daugeliui Lietuvos gyventojų miškas – pamėgta poilsiavimo vieta. Saugų poilsį miške užtikrina išvystyta rekreacinė infrastruktūra: įrengtos laužavietės, pavėsinės, sutvarkyti takai, žaidimo aikštelės. Paramos lėšos šiai infrastruktūrai sukurti teikiamos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonę „Pelno nesiekiančios investicijos miškuose“.
„Lepšynės“ laužavietė
„Lepšynės“ laužavietė. Asociatyvinė nuotr. / Laužavietės.lt nuotr.

Panaudojus šios priemones lėšas, Lietuvoje jau įrengta apie trys šimtai poilsiaviečių. Deja, kaip pastebi Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) specialistai, vykdyti prisiimtus priemonės įsipareigojimus sekasi ne kiekvienam šios priemonės dalyviui.

Laikytis įsipareigojimų sekasi ne visiems

Dažniausiai pasitaikanti bėda – už paramos lėšas įrengti, tačiau vėliau apleisti objektai. Palikti be priežiūros jie sunyksta – aplink atsiranda daug šiukšlių, takeliai ir aikštelės apauga krūmais, o nepataisyti stalai, pavėsinės, laužavietės bei kita infrastruktūra trūnija. Dėl šios situacijos paramos gavėjui gali grėsti sankcijos.

„Pavyzdžiui, jei už paramos lėšas įrengta pavėsinė – sulūžusi, laikoma, kad toks objektas nebeatitinka paramos gavimo sąlygų, nes jis nebeteikia tos naudos, kurią turėjo teikti. Tad norėdamas išvengti sankcijų, taikomų už paramos sutarties sąlygų nesilaikymą, paramos gavėjas turėtų atidžiai prižiūrėti infrastuktūrą savo miške. Pažymėtina, kad infrastruktūra turi išlikti nepakitus visą įsipareigojimų laiką. Tai reiškia, kad pastatyta laužavietė ar suoliukai turės stovėti ne vienerius metus“, – atkreipia dėmesį NMA Projektų vertinimo skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Rutkauskaitė.

Ar finansuojamas objektas miške nesunykęs bei kaip laikomasi kitų įsipareigojimų, NMA įsitikina per patikras vietoje. Objektą NMA specialistai gali tikrinti 5 metus nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos. Jei projektas įtrauktas į rizikingų projektų sąrašą – 7 metus. Už paramos sutarties sąlygų nesilaikymą gresia sankcijos, tarp kurių – suteiktos paramos sugrąžinimas.

Apie netvarką praneša ir lankytojai

Pasitaiko, kad apie netvarkingas poilsiavietes, įrengtas pasinaudojus Europos Sąjungos (ES) parama, NMA specialistams praneša ir miško lankytojai. „Žmonės kreipiasi ir tiesiogiai, ir per „Pasitikėjimo liniją“. Visuomenė vis geriau supranta paramos administravimo reikalavimus ir rūpinasi, kad ES ir Lietuvos biudžeto lėšos būtų tinkamai panaudotos“, – teigia NMA specialistė.

Pasiekti „Pasitikėjimo liniją“ galima dviem būdais: bet kuriuo paros metu paskambinti telefonu (8 5) 260 7901, kuriame įdiegtas autoatsakiklis, arba elektroniniu būdu NMA interneto svetainėje www.nma.lt specialiai tam sukurtoje skiltyje.

Svarbiausi priemonės „Pelno nesiekiančios investicijos miškuose“ dalyvių įsipareigojimai:

  • rekreacinė infrastruktūra turi būti laisvai ir nemokamai prieinama visuomenei;
  • būtina vykdyti reguliarią rekreacinių objektų stebėseną ir priežiūrą, pavyzdžiui, sutvarkyti apžėlusius pažintinius kelius, apleistas automobilių aikšteles, sulūžusius lauko baltus ir t.t.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA "Facebook" paskyros arba apsilankyk NMA svetainėje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius