-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nustatyti nauji kiaulių maro židiniai: valdininkai ūkininkus kaltina neatsakingumu

Kaišiadorių rajone nustatyti dar du afrikinio kiaulių maro (AKM) židiniai smulkiuose kiaulių ūkiuose  – Vilkiškių ir Pyplių kaimuose. Kaip praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, abu atvejai – neatsakingo ir neatsargaus kiaulių laikytojų elgesio pavyzdžiai, patvirtinantys, kad nemažai kaimo žmonių vis dar nesupranta realios AKM grėsmės.
Kiaulės
Kiaulės / 123rf.com nuotr.

Susirgus laikomai kiaulei, Vilkiškių kaimo gyventojas apie tai nepranešęs nei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriams, nei privačiam veterinarijos gydytojui, pats ją užkasė savo kieme.

Apie gaišusius gyvulius ūkininkas specialistus informavo tik susirgus antrai kiaulei, kuri taip pat nugaišo. Ištyrus iš abiejų kiaulių paimtus mėginius, buvo nustatytas AKM. Specialistai gaišenas saugiai sunaikino, atliko dezinfekavimo darbus. Aplink ūkį nustatė 3 km apsaugos ir 10 km priežiūros zonas, kuriose intensyviai vykdomi kiaulių laikymo vietų surašymo darbai.

„Už reikalavimų nesilaikymą ir sukeltą realų pavojų kaimynystėje laikomoms kiaulėms, ūkininkui skirta bauda. Be to, jis negaus kompensacijos, mokamos patyrus žalą dėl AKM“, - sako VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

Pyplių kaime esančiame ūkyje AKM patvirtintas dviem laikytoms kiaulėms, kurių savininkas nebuvo užregistravęs. Dėl šio reikalavimo nepaisymo, jam taip pat skirta bauda ir nebus išmokėta kompensacija.

„AKM židinių daugėja, nes kiaulių augintojai nesilaiko elementarių biologinio saugumo reikalavimų: apsilankę miške (galimai AKM virusu užkrėstose teritorijose) eina į tvartus nepersiavę batų, nepasikeičia drabužių, šeria kiaules maisto atliekomis, žole, laiko jas lauke. Nors, atvirkščiai, ūkininkai turėtų būti itin budrūs ir atsargūs, atsakingai laikytis kiaulių auginimo reikalavimų, nes kaimyninėse šalyse AKM virusas plinta į naujas teritorijas“, - pabrėžia V.Paulauskas.

Latvijoje AKM nustatytas naujoje teritorijoje gaišusiam šernui, o Lenkijoje – kiaulių laikymo vietoje. Todėl Europos Komisija šiose šalyse išplės AKM užkrėstos teritorijos ribas.

Lietuvoje šiemet nustatyti 9 AKM židiniai kiaulių ūkiuose ir patvirtini 176 ligos atvejai šernams.

Vien tik šią savaitę AKM nustatytas 12 šernų (9 nugaišusiems ir 3 sumedžiotiems). Gaišenos rastos Biržų raj. Papilio sen., Kaišiadorių raj. Rumšiškių sen., Jonavos raj. Žeimių sen., Anykščių raj. Debeikių ir Troškūnų sen., Kėdainių raj. Pelėdnagių sen. miškuose. Sumedžioti šernai buvo Anykščių raj. Debeikių sen. ir Jonavos raj. Kulvos sen. teritorijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius