Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

„Nutella“ gamintojas „Ferrero“ gina palmių aliejų

„Nutella“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. / „Nutella“
Šaltinis: BNS
0
A A

Garsioji Italijos saldumynų gamintoja „Ferrero“, „Nutella“ prekės ženklo savininkė, gina palmių aliejų, kurio kai kurie kiti gamintojai atsisako, Europos maisto kokybės prievaizdams pranešus apie potencialų palmių aliejaus kancerogeniškumą. „Ferrero“ ėmėsi plačios reklaminės kampanijos per televiziją, bandydama įteigti, jog šokoladinis-riešutinis kremas „Nutella“ be palmių aliejaus nebus toks skanus.

Tuo tarpu Italijos verslo leidiniai bematant paskaičiavo, jog palmių aliejaus – pigiausio rinkoje – pakeitimas kitomis sudėtinėmis dalimis gaminant vien tik „Nutella“ kremą „Ferrero“ atsieitų nuo 8 mln. iki 22 mln. JAV dolerių per metus.

„Investire Oggi“ rašo, jog kasmet „Ferrero“ savo produkcijai įsigyja apie 185 tūkst. tonų palmių aliejaus, kurio vidutinė kaina rinkoje – 800 dolerių už toną (saulėgrąžų aliejaus – 845 dolerių, rapsų aliejaus – 920 dolerių). Įvertinus valiutos konvertavimo išlaidas, „Ferrero“ palmių aliejui per metus išleidžia daugiau kaip 140 mln. eurų.

Palmių aliejus sudaro apie 20 proc. „Nutella“ kremo, kurio „Ferrero“ per metus pagamina ir visame pasaulyje parduoda 250 tūkst. tonų, o tai reiškia, kad tam panaudojama apie 50 tūkst. tonų palmių aliejaus.

Europos maisto saugos agentūra (European Food Safety Authority, EFSA) pernai gegužę skelbtoje ataskaitoje aukštoje temperatūroje rafinuoto palmių aliejaus naudojimą maiste susiejo su vėžiniais susirgimais. Tokią pat išvadą kiek anksčiau padarė ir Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai.

Anot jų, palmių aliejus tampa kancerogeniškas tuomet, kai yra apdorojamas ne mažesnėje kaip 200 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje. To reikia tam, kad palmių aliejus netektų stipraus speficinio kvapo ir natūralios rausvos spalvos. Deja, šio proceso metu susiformuoja kancerogeniniai organiniai junginiai, tokie kaip glicerolis ir riebalų rūgščių esteriai (GE). Virškinimo metu jie išskiria glicidolį, kuris gali būti piktybinių auglių priežastis.

Tuo tarpu „Ferrero“ tikina, jog palmių aliejus rafinuojamas, jam suteikiant specifinį skonį, vientisumą ir ilgesnį galiojimo laiką, žemesnėje nei 200 laipsnių temperatūroje, kad būtų išvengta pavojingų sveikatai medžiagų susidarymo.

„Nutella“ pardavimai sudaro apie penktadalį „Ferrero“ pajamų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką