Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakeisti sankcijų už pirkimų pažeidimus dydis ir tvarka

Pakeista sankcijų paramos gavėjams, pažeidusiems pirkimų vykdymo tvarką, taikymo metodika. Joje apibrėžta nauja sankcijų taikymo tvarka ir dydis, vykdant pirkimus pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemones.
Pakeista sankcijų paramos gavėjams taikymo metodika.
Pakeista sankcijų paramos gavėjams taikymo metodika.

Naujoji sankcijų metodika padeda nustatyti paramos sumažinimo sumą, išreiškiant ją konkrečiu sankcijos dydžiu. Taip siekiama, kad sankcijos už pirkimų tvarkos pažeidimus proporcingai atitiktų pažeidimų mastą, sunkumą ir pasekmes.

Įtraukta naujų pažeidimų

„Metodika papildyta nurodant perkančiųjų ir neperkančiųjų organizacijų pirkimų tvarkos pažeidimus. Jie suskirstyti į tris kategorijas: skelbimo apie pirkimą ir pirkimo objekto apibūdinimo pažeidimai, tiekėjų kvalifikacijos ir (arba) pasiūlymų vertinimo pažeidimai bei sutarties vykdymo pažeidimai“, – teigia Nacionalinės mokėjimo agentūros Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjo pareigas laikinai einanti Renata Minalka.

R. Minalka pabrėžia, kad į metodiką įtraukta naujų pažeidimų, už kuriuos bus taikomos sankcijos. Pavyzdžiui, viena jų – už pretenzijų ir skundų nagrinėjimo tvarkos nesilaikymą.

R. Minalka pabrėžia, kad į metodiką įtraukta naujų pažeidimų, už kuriuos bus taikomos sankcijos. Pavyzdžiui, viena jų – už pretenzijų ir skundų nagrinėjimo tvarkos nesilaikymą, kai pretenzija neišnagrinėta laiku, tiekėjai neinformuoti apie pretenzijos išnagrinėjimo rezultatus, nesustabdytos pirkimo procedūros, kai to reikalaujama, ir pan. Už šį pažeidimą taikoma 5 proc. dydžio sankcija nuo priskaičiuotos paramos sumos konkrečiai investicijai.

Į atnaujintą sankcijų metodiką įtrauktos ir sankcijos už pirkimo per www.nma.lt svetainę vykdymo tvarkos nesilaikymą. Jei pirkimas buvo vykdomas per www.nma.lt svetainę ir, praėjus 30 kalendorinių dienų nuo vokų atplėšimo datos, projekto vykdytojas neužpildė ataskaitos sistemoje apie pirkimo procedūros rezultatus, taikoma 5 proc. dydžio sankcija.

Numatyta sankcijos sumažinimo galimybė

Atsižvelgiant į Europos Komisijos rekomendacijas, priimtoje metodikoje buvo pakeistas kai kurių sankcijų dydis. Jis skaičiuojamas nuo paramos sumos konkrečiai investicijai, įsigytai pažeidžiant paramos gavėjų pirkimų procedūrų vykdymo tvarką reglamentuojančius teisės aktus arba pirkimo sutarties vykdymo tvarką reglamentuojančius teisės aktus.

Didžiausia sankcija už nustatytą pirkimo pažeidimą gali siekti 100 proc. nuo apskaičiuotos paramos konkrečiai investicijai sumos. Jeigu nustatomas daugiau nei vienas pirkimo pažeidimas, taikoma didžiausia galima sankcija.

Didžiausia sankcija už nustatytą pirkimo pažeidimą gali siekti 100 proc. nuo apskaičiuotos paramos konkrečiai investicijai sumos. Jeigu nustatomas daugiau nei vienas pirkimo pažeidimas, taikoma didžiausia galima sankcija.

Naujojoje metodikoje išlieka už tam tikrus pažeidimus numatyta sankcijos sumažinimo galimybė. „Jeigu sankcijos už konkretų pažeidimą sumažinimo galimybė nenumatyta, sankcija gali būti mažinama atsižvelgiant į pažeidimo sunkumą, mastą, pobūdį, pasekmes, įtaką tiekėjų konkurencijai, skaidrumo, lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principų laikymąsi ir įvertinus visas faktines aplinkybes konkrečiu atveju“, – sako R. Minalka.

Procedūrų pakeitimai

Atkreipiamas dėmesys, kad, pasikeitus pirkimo dokumentų vertinimo Nacionalinėje mokėjimo agentūroje procedūroms, pareiškėjų pirkimai bus vertinami platesniu aspektu, taip pat, įvertinus pirkimus, pareiškėjams nebebus iš karto siunčiama pirkimo dokumentų vertinimo išvada. Pareiškėjas apie atlikto pirkimo vertinimo rezultatus ir paramos lėšų skyrimą arba neskyrimą bus informuotas tik įvertinus mokėjimo prašymą.

„Nauja tvarka siekiama padėti pareiškėjams tinkamai vykdyti projektus. Jau atlikdami pirminį vertinimą NMA specialistai pirkimą vertins plačiau, atsižvelgdami į daugiau aplinkybių. Pavyzdžiui, bus tikrinama, ar apklausti tinkami tiekėjai, vykdantys su pirkimo objektu susijusią veiklą, ar tinkamai pasirinktas pirkimo būdas, ar vykdant pirkimą buvo laikomasi lygiateisiškumo, nediskriminavimo ir skaidrumo principų, ir pan. Manoma, kad taip bus išvengta neatitikimų vėlesnėse projekto vykdymo stadijose“, – tvirtina R. Minalka.

Taip pat reikėtų pažymėti, kad pirkimas laikomas baigtu sudarius sutartį, todėl sutarties vykdymo tinkamumas bus vertinamas kartu su mokėjimo prašymu.

Daugiau informacijos – www.nma.lt.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA Facebook paskyros.

NMA KPF
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius