Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parama išgelbėjo nuo emigracijos

Vilkaviškio rajone gyvenantys brolis ir sesuo Andrius bei Rūta Mickevičiai neslepia – jeigu ne Lietuvos kaimo plėtros 2014 – 2020 m. programos (KPP) parama, skirta jauniesiems ūkininkams įsisteigti, jiedu šiandien jau greičiausiai dirbtų užsienyje. Dabar jaunuoliai apie tokią galimybę net negalvoja.
Karvė
Karvė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tiek Andrius, tiek Rūta žemės ūkyje sukasi nuo mažų dienų, nes ūkininkavimu verčiasi ir jų tėvai. Tiesa, savarankiškai abu jaunieji suvalkiečiai ūkininkauti pradėjo tik praėjusiais metais. Kaip pasakojo A. Mickevičius, pernai buvo prieita gyvenimo kryžkelė, kuomet teko rinktis, ką daryti toliau – susieti ateitį su žemės ūkiu ar traukti laimės ieškoti svetur. Kadangi tiek broliui, tiek seseriai darbas žemės ūkyje nebuvo svetimas, jiedu nusprendė įkurti savo ūkius. Jaunuoliai džiaugiasi, kad kaip tik tuo metu pasitaikė galimybė pasinaudoti KPP parama, kuri labai palengvino apsisprendimą.

Šiandien Andrius laiko 20 pieninių karvių ir dirba apie 40 ha žemės, iš kurios didžioji dalis – nuomojama. Rūta turi 22 mėsines karves ir valdo apie 60 ha dirbamos žemės. Tiesa, kaip ir brolio, taip ir jos didžioji dalis plotų – nuomojami.

Partnerio nuotr./Ūkyje
Partnerio nuotr./Ūkyje

„Jaunam ūkininkui viską pradėti yra labai sunku. Čia kaip po gaisro – visko reikia. Būtina turėti nemažai savo lėšų, nes net bankas paskolos neduoda. Laimei, mes ūkyje sukamės nuo mažens, turime sukaupę daug patirties, tad mums buvo šiek tiek lengviau“, – teigė A. Mickevičius.

Jis teigė, kad už gautą KPP paramą pagal priemonės ,,Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį ,,Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ – 40 tūkst. eurų – ketina pirkti traktorių. Tą jis turi padaryti iki liepos 1 d. Kol kas 24 metų vaikinas dar tik renkasi, kokią žemės ūkio mašiną įsigyti – didesnę ir galingesnę, ar ne tokią galingą.

„Tikrai patarčiau visiems naudotis Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. parama, kol tik yra tokia galimybė. Man tai padėjo apsispręsti likti ir dirbti ūkyje. Ateityje žadu plėsti karvių bandą, noriu pasistatyti didesnę fermą. Jei tik bus galimybė, parama tikrai naudosiuosi ir ateityje“, – sakė A. Mickevičius.

Jo sesė Rūta taip pat už gautą 40 tūkst. eurų paramą ketina pirkti traktorių. Kaip ir brolis, tą ji turi padaryti iki šių metų liepos 1 d. 22 metų mergina tvirtino, jog paramą gauti nebuvo sunku, nes, rašant projektą, pagelbėjo Žemės ūkio konsultavimo tarnybos specialistai, o visus reikiamus kriterijus ji nesunkiai atitiko.

„Galbūt tik įsipareigojimai šiek tiek gąsdina. Nors mano ūkis ir mišrus, tačiau jo pagrindas – mėsiniai galvijai. Šiame sektoriuje stabilumo labai trūksta. Gąsdina, kad tris metus reikia numatyti, kiek uždirbsiu iš ūkio veiklos. Deja, kainų prognozuoti beveik neįmanoma. Lengviau būtų, jeigu įsipareigojimai reikalautų pagaminti tam tikrą produkcijos kiekį – mėsos ar pieno“, – svarstė R. Mickevičiūtė.

Tiesa, mergina neprarado optimizmo ir vylėsi, jog nestabilus Lietuvos pieno ir mėsos sektorius nesutrukdys jei sėkmingai ūkininkauti ateityje. Ji taip pat ragino visus nebijoti pasinaudoti KPP 2014 – 2020 m. parama.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014 – 2020 m. programos paramą žemės ūkiui galite rasti čia: www.zum.lt, www.ismanuskaimas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius