Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paramos gali tikėtis ir bitininkų ūkiai: tam suplanuota 5,5 mln. Eur

Nuo gegužės 2 iki 30 d. Lietuvos bitininkai gali kreiptis paramos bitininkystės produktų gamybos ir prekybos sąlygoms gerinti ir sektoriaus tvarumui bei pažangai užtikrinti. Paraiškas galima teikti pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano (Strateginis planas) sektorinės intervencinės priemonės „Parama bitininkystės sektoriui“ programą.
Bitininkas
Bitininkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiam paraiškų teikimo etapui numatyta 1 099 565 Eur iš Europos žemės ūkio garantijų fondo ir Lietuvos biudžeto lėšų. Iš viso Strateginiame plane 2023-2027 m. bitininkystės sektoriui suplanuota ~5,5 mln. Eur finansinės paramos. Kasmet bitininkystės produktų gamybos ir prekybos sąlygoms gerinti, sektoriaus tvarumui ir plėtrai užtikrinti planuojama skirti po ~1,1 mln. Eur Europos Sąjungos ir nacionalinių lėšų.

Su sunkumais dažniausiai susiduria bitininkai mėgėjai

Statistikos departamento duomenimis, 2023 m. pradžioje Lietuvos bitininkai laikė 230,3 tūkst. bičių šeimų. Absoliuti dauguma bitininkų – ūkininkų bei šeimos ūkiai. Vidutiniškai viename Lietuvos bityne buvo laikomos 23 bičių šeimos. O profesionalių, laikančių daugiau kaip 150 bičių šeimų, ūkių yra mažuma.

Kadangi didelė dalis bitininkyste užsiimančių asmenų yra mėgėjai, jiems trūksta informacijos ir žinių apie naujus bitininkavimo metodus, kyla iššūkių valdant bičių ligų plitimą, naudojant augalų apsaugos produktus ir kt.

Siekiant spręsti šias problemas, gerinti bendrąsias bitininkystės produktų gamybos ir prekybos jais sąlygas, užtikrinti bitininkystės sektoriaus tvarumą ir plėtrą ir kokybiškų bitininkystės produktų tiekimą rinkai, numatytos 5 intervencinės priemonės, kurioms kasmet bus skiriama paramos lėšų. Tai: Švietimas, mokymas ir techninė parama“, „Bičių šeimų atnaujinimas, bitininkavimo inventoriaus įsigijimas, bičių ligų prevencija“, „Moksliniai tyrimai bitininkystės sektoriuje“, „Bitininkystės sektoriaus populiarinimas ir rinkos stebėsena“, „Medaus ir kitų bičių produktų tyrimai“.

Paramos gavėjais gali būti bitininkai, bitininkus vienijančios asociacijos, mokslo ir studijų institucijos.

123RF.com nuotr./Bitininkas
123RF.com nuotr./Bitininkas

Kas gali pretenduoti į paramą ir kokioms veikloms ji skiriama?

PriemonėsŠvietimas, mokymas ir techninė parama“ remiamos techninės (individualios), mokomosios konsultacijos bičių laikytojams, mokomieji renginiai, lektoriaus paslaugos, konferencijos šalies mastu, mokomosios ir (ar) atstovavimo išvykos gali pretenduoti juridiniai asmenys.

Priemonės „Bičių šeimų atnaujinimas, bitininkavimo inventoriaus įsigijimas, bičių ligų prevencija“ parama teikiama ir juridiniams, ir fiziniams asmenims. Pastarieji gali prašyti paramos bičių šeimų atnaujinimui: bičių motinų įsigijimui, parodomojo bityno kūrimui ir bitininkavimo inventoriaus (išskyrus transporto priemones bei visų tipų priekabas) įsigijimui, o juridiniai asmenys gali pretenduoti į paramą dėl duomenų bazės naudojimosi paslaugos ir dėl bičių ligų prevencijos: konsultavimo bičių ligų gydymo klausimais paslaugos, preparatų varozei gydyti pirkimas.

Pagal priemonę „Moksliniai tyrimai bitininkystės sektoriuje“ paraiškas teikia mokslo ir studijų institucijos. Remiami moksliniai tyrimai bitininkystės sektoriuje, tokie kaip: varozės erkių biologijos ir kitų bičių ligų, kenkėjų ir kovos su jais priemonių tyrimai, bičių produktų savybių tyrimai, bičių biologijos, veislininkystės, ekologijos ir genetiniai tyrimai, pesticidų ir sunkiųjų metalų likučių bičių produktuose tyrimai, bičių šeimų priežiūros metodų tobulinimas.

Į priemonės „Bitininkystės sektoriaus populiarinimas ir rinkos stebėsena“ finansavimą gali pretenduoti mokslo ir studijų institucijos – bitininkystės sektoriaus studijai parengti. O dėl paramos bitininkystės sektoriaus populiarinimui gali kreiptis juridiniai asmenys. Parama skiriama bitininkų leidinio šalies mastu leidybai, straipsniams, mokomiesiems ir (ar) informaciniams reportažams, dalyvavimui užsienio tarptautinėse maisto parodose.

Pagal priemonę „Medaus ir kitų bičių produktų tyrimai“ parama teikiama fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie gali kreiptis paramos medaus ir kitų bičių produktų laboratoriniams tyrimams.

Didžiausias paramos intensyvumas atskiroms priemonėms – iki 100 proc. arba 70 proc. tinkamų finansuoti investicinių išlaidų.

123RF.com nuotr./Bitė
123RF.com nuotr./Bitė

Paraiškų teikimo taisyklės

Užpildyta paramos paraiška pagal intervencines Bitininkystės programos priemones (2 priedas) kartu su reikalaujamais dokumentais (ar jų kopijomis), nurodytais Dokumentų, teikiamų kartu su paramos paraiška, sąraše (3 priedas), teikiami Paramos paraiška ir prašomi dokumentai teikiami vienu iš šių būdų:

1. užpildžius elektroninę formą asmeniškai ar per įgaliotą asmenį ŽŪMIS portalo interneto prieigoje adresu https://zumis.lt. Paramos paraiška ŽŪMIS portale turi būti pateikta ne vėliau kaip iki kvietimo teikti paramos paraiškas paskutinės dienos 24 valandos. Kai paramos paraišką teikia įgaliotas asmuo, pareiškėjo suteiktas įgaliojimas per ŽŪMIS portalą arba pasirašytas kvalifikuotu el. parašu (įgaliojimo dokumentas turi būti skenuotas PDF formatu) el. paštu dokumentai@nma.lt turi būti pateiktas Mokėjimo agentūrai likus ne mažiau nei 3 (trims) darbo dienoms iki paramos paraiškų pateikimo termino pabaigos. Paramos paraiška gali būti teikiama gavus iš Mokėjimo agentūros informaciją, kad įgaliojime nurodytam asmeniui suteikta atstovavimo teisė. Prie elektroninės paramos paraiškos užpildytos formos pridedami dokumentai turi būti elektroninės formos (DOC, DOCX, XLS, XLSX, PDF, SHAPE formatu). Elektroninės paramos paraiškos formos vaizdinis laukų išdėstymas gali skirtis nuo spausdintinės dokumento versijos, tačiau turinys turi atitikti žemės ūkio ministro tvirtinamą formą. Neužpildžius elektroninės formos ŽŪMIS portale, o paramos paraišką pateikus nuskenuotą, naudojantis ŽŪMIS portalu, paramos paraiška nepriimama;

2. jei nėra numatyta galimybė konkrečios intervencinės priemonės paraiškas teikti per ŽŪMIS, užpildant elektroninę formą, paraiška ir prašomi dokumentai teikiami pasirašyti kvalifikuotu elektroniniu parašu, juos siunčiant el. paštu dokumentai@nma.lt, pateikiant paramos paraišką ir skenuotus prašomus dokumentus, arba teikiami naudojantis ŽŪMIS pranešimų siuntimo funkcionalumu (ŽŪMIS meniu punktas „Pranešimai“), pateikiant skenuotus paraišką ir prašomus dokumentus. Paraiška ir prašomi dokumentai turi būti pateikti ne vėliau kaip iki kvietimo teikti paramos paraiškas paskutinės dienos 24 valandos. Paraiška ir prašomi dokumentai gali būti pasirašyti bei pateikti ir įgalioto asmens. Įgaliotas asmuo kartu pateikia notaro patvirtintą įgaliojimą arba įgaliojimą, kuriame parašo tikrumą paliudijo seniūnas.

Išsamesnė informacija – www.nma.lt.

Lietuvos Respublikos Žemės Ūkio Ministerija
Lietuvos Respublikos Žemės Ūkio Ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius