-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paryžius ir keturi kiti didesni Prancūzijos miestai uždraudė pesticidų naudojimą

Paryžius ir keturi kiti didesni Prancūzijos miestai ketvirtadienį uždraudė jų teritorijose naudoti sintetinius pesticidus, taip prisijungdami prie kaimo vietovėse kilusio judėjimo už chemikalų naudojimo mažinimą.
Dirbami laukai Prancūzijoje
Dirbami laukai Prancūzijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalies šiaurėje įsikūręs Lilis, Nantas šalies vakaruose, pietryčiuose esantis Grenoblis ir Klermonas-Feronas, įsikūręs centrinėje Prancūzijos dalyje, prisijungė prie Paryžiaus ir uždraudė naudoti sintetinius pesticidus, kad išsaugotų biologinę įvairovę ir visuomenės sveikatą.

Šis veiksmas daugiausia yra simbolinis, atsižvelgiant į tai, kad įstatymai jau draudžia valstybinėms institucijoms naudoti sintetinius pesticidus parkuose ir kitose žaliosiose erdvėse.

Nuo sausio mėnesio sintetinių pesticidų nebegali naudoti ir Prancūzijos sodininkai. Leidžiama naudoti tik tuos preparatus, kurie pagaminti iš natūralių ingredientų.

Į draudimą neįtraukta tik dalis miesto teritorijų, kurios priklauso privataus turto savininkams, pavyzdžiui, daugiabučių valdytojams ar įmonėms, tokioms kaip valstybinė geležinkelio operatorė SNCF, kuri prieštaringai vertinamas piktžolių naikinimo priemones su glifosatu naudoja geležinkelių bėgiams nuo žolės apsaugoti.

Prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybė pasiūlė uždrausti naudoti pesticidus 5–10 metrų zonose šalia gyvenamųjų teritorijų, nors aplinkosaugininkų manymu, to nepakanka.

Penki miestai, kurie ketvirtadienį uždraudė pesticidų naudojimą, pasekė kelių kitų nedidelių Prancūzijos miestelių ir kaimų, siekiančių sumažinti chemikalų naudojimą, pavyzdžiu.

Visgi mažiausiai vienas draudimas buvo atšauktas teisme, teisėjams nusprendus, kad tik vyriausybė gali įvesti tokį draudimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius