Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasienyje su Baltarusija prasideda automobilių ir žmonių dezinfekcija, tačiau kiaulių maro grėsmė neišnyksta

Pranešimai apie Baltarusijoje ir Rusijoje rastus afrikinio kiaulių maro židinius neduoda ramybės Lietuvos kiaulių augintojams. Žalios mėsos importas iš Rusijos ir Baltarusijos į Lietuvą draudžiamas kelerius metus. Tačiau tai nereiškia, kad kiaulių maras Lietuvos nepasieks.
Kiaulė
Kiaulė

Pastaruoju metu pranešimų apie naujus afrikinio kiaulių maro protrūkius ir židinius Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba negavo.

Oficialiai Baltarusijos Respublikoje nustatyti 2 afrikinio kiaulių maro židiniai, Gardino srityje, Čapun kaime, bei Vitebsko srityje Kopti kaime esančioje kiaulių fermoje. Rusijoje paskutiniai afrikinio kiaulių maro protrūkiai nustatyti  Smolensko, Belgorodo bei Rostovo srityse.

Dėl to pasienyje su Baltarusija nuo antradienio bus dezinfekuojami automobiliai ir žmonės. Tačiau, Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktoriaus Algio Baravyko teigimu, to nepakaks, kad Lietuva būtų apsaugota nuo kiaulių maro protrūkio.

„Grėsmė yra. Ji yra didelė. Maras ėjo artyn link mūsų keletą metų ir atėjo prie mūsų. Nėra vieno  vaisto nuo šito maro“, – sakė Algis Baravykas.

Kiaulių marą gali platinti žmonės, transportas, gyvūnai ir maisto produktai.

„Jei saugosies nuo visko, tai mažės tikimybė, kad ateis virusas“, – sakė A.Baravykas.

Nuo antradienio Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje dezinfekuojami automobiliai, o sieną kertantys žmonės turi praeiti specialiu kilimu.

A.Baravyko teigimu, reikėtų imtis papildomų priemonių, siekiant apsisaugoti nuo afrikinio maro.

„Per vieną dieną ar mėnesį tie reikalai nepasibaigs. Mes norime, kad būtų ilgalaikės priemonės, nes ir virusas ilgai gyvuoja. Reikėtų apsaugos nuo šernų, jų praretinimo, fizinio barjero. Svarbi priemonė – buferinės zonos įrengimas, kur nebūtų laikomos kiaulės“, – sakė A.Baravykas.

Jo teigimu, smulkūs ūkiai paprastai taisyklių nesilaiko: „Žmogus laiko kelias kiaules ir jam tos taisyklės buvusios nebuvusios. Žmonės paso nepasidaro per aplaidumą, tai kur kiaule pasirūpins. Bet nėra mąstoma apie represines priemones, pavyzdžiui, atimti kiaules, svarstoma apie išpirkimą, sutartį, kad žmogus vietoj kiaulės laikytų vištą ar karvę, nes rizika tikrai yra didelė, reikia saugotis.“

Kiaulių maras yra pavojingas kiaulėms, šernams, tapyrams.

Jei kiaulių maras išplistų ir į Lietuvą, tai pakenktų šalies ekonomikai.

„Bet jis pavojingas dar tuo, kad ekonominės pasekmės labai griežtos. Pavyzdžiui, neperkami  grūdai iš tų regionų, kur afrikinis maras yra paplitęs tarp šernų“, – sakė A.Baravykas.

Gyvūnų ir žalios mėsos importas į Lietuvą iš Rusijos ir Baltarusijos draudžiamas nuo 2010 metų.

„Tačiau šiuo metu, kai Baltarusijos Respublikoje pasireiškė afrikinio kiaulių maro protrūkiai, taikomi dar griežtesni laikini apribojimai Baltarusijos Respublikai. (…) Laikinai uždraudžiama importuoti iš Baltarusijos į Lietuvą afrikiniam kiaulių marui imlius gyvūnus (kiaules ir šernus), jų produktus, šalutinius gyvūninius produktus, žaliavas, pašarus ir jų priedus (ne tik turinčius gyvūninių baltymų, bet ir augalinius)“, – rašoma VMVT atsakyme „15min”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius