-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Patarimai pasėlius deklaruojantiems ūkininkams: ką daryti, jeigu sistemoje atsiranda trikdžių

Balandžio 17 d. startavo žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimas, kuriame yra nemažai naujovių. Žemdirbiams kyla nemažai klausimų, kaip teisingai pateikti paraiškas ir ką daryti, jeigu jas teikiant atsiranda nesklandumų ar trikdžių.
Vyras prie kompiuterio
Vyras prie kompiuterio / 123RF.com nuotr.

Ką daryti, kai iškyla nesklandumai

Pasak Žemės ūkio duomenų centro Geografinių informacinių sistemų skyriaus vadovės Ramintos Vitkauskienės, įdiegti informacinės sistemos (IS) stebėsenos įrankiai leis matyti ir įvertinti sistemos apkrovimą bei atitinkamai reaguoti. Jeigu naudojant IS kiltų interneto ryšio nesklandumų, reikėtų kreiptis į savo interneto tiekėją.

Esant netinkamam sistemos veikimui ar trikdžiams būtina pranešti Žemės ūkio duomenų centro bendruoju informacijos teikimo telefonu (8 5) 266 0620 ar el. pašto adresu pagalba@zudc.lt

Sistema dar bus tobulinama dvi savaites

Šių metų deklaravimas apima daug naujovių: patvirtinti nauji geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimai, nebelieka žalinimo išmokos, ūkininkams atsiranda galimybė rinktis papildomas su klimatu, aplinka ir gyvūnų gerove susijusias veiklas (ekologinės sistemos), už kurias bus mokama parama.

Už paraiškų surinkimą atsakingas VĮ Žemės ūkio duomenų centras aktyviai ruošėsi pasėlių deklaravimui. Pasak Žemės ūkio duomenų centro Geografinių informacinių sistemų skyriaus vadovės Ramintos Vitkauskienės, atsižvelgiant į pokyčių mastą pasiruošta visai neblogai, pagrindiniai Paraiškų priėmimo informacinės sistemos funkcionalumo reikalavimai įgyvendinti.

„Šiuo metu tikslinam sistemoje įgyvendintus reikalavimus pagal patikslintas taisykles reikalavimus. Kadangi pasikeitimų yra, pirmas dvi savaites paraiškų patvirtinti nebus galima, tačiau galima bus sukurti paraiškas pagal praėjusių metų suadministruotų paraiškų duomenis, šiuos duomenis tikslinti, tvarkyti deklaruotus laukus, įbraižyti naujus laukus, įbraižyti kraštovaizdžio elementus, užpildyti laukų informacijos lentelę, tikrinti paraiškos duomenis ir taisyti nustatytus neatitikimus. Kitaip tariant, bus galima pilnai pasiruošti paraiškas tvirtinti“, – aiškino R. Vitkauskienė.

Pagal ūkininkų poreikius bus rengiamos konsultacijos ir seminarai

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) kovo mėnesį šalies savivaldybėms ir ūkininkams surengė nuotolinius seminarus, kurie sulaukė didelio susidomėjimo. Ši informacinė veikla bus tęsiama - kiekvieną ketvirtadienį nuo 8 iki 10 val. vyks nuotolinės konsultacijos geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės, žemės ūkio veiklos valdymo reikalavimų, tiesioginių išmokų taisyklių klausimais, konsultuos Žemės ūkio ministerijos, NMA, VĮ Žemės ūkio duomenų centro specialistai.

Pirmoji nuotolinė konsultacija vyks balandžio 20 d. 8 – 10 val.

Norėdami prisijungi per Microsoft Teams programą, aktyvuokite šią žemiau esančią nuorodą:

Click here to join the meeting

Siekiant kokybiško renginio, prisijungus prašome išjungti mikrofonus ir kameras, o norint pasisakyti reikės naudoti funkciją „pakelti ranką“.

Kilus bet kokiems su deklaravimu susijusiems neaiškumams ar klausimams, galite kreiptis specialiu el. paštu tiesiogines@zum.lt. Ši naują e. pašto adresą Žemės ūkio ministerija sukūrė tam, kad klausimas patektų tiesiai pas reikiamą specialistą, o paklausėjas kuo greičiau sulauktų jį dominančio atsakymo.

Daug atsakymų į pačius įvairiausius klausimus, susijusius su pasėlių deklaravimu, galima rasti ir nuolat pildomoje ŽŪM interneto svetainės rubrikoje „Dažniausiai užduodami klausimai“ (,,Pasėlių deklaravimas“). Kviečiame spausti šią nuorodą.

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) balandžio 21 d. išleis specialų informacinį laikraštį, kuris 24-25 d. bus nemokamai dalijamas seniūnijose, o jo elektroninis variantas jau paskelbtas NMA interneto svetainėje. Jame pateikta informacija apie pagrindinius tiesioginių išmokų bei su plotu susijusių Kaimo plėtros programos ir Strateginio plano priemonių taisyklių pasikeitimus, darbų atlikimo terminus, įsipareigojimus. Ūkininkai gaus ir patarimų, į ką turėtų atkreipti dėmesį, norėdami išvengti sankcijų. Laikraštyje bus gerosios ir blogosios praktikos pavyzdžių, taip pat pateiktas patikrų grafikas bei kita su parama susijusi aktuali informacija.

Lietuvos Respublikos Žemės Ūkio Ministerija
Lietuvos Respublikos Žemės Ūkio Ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius