Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paukštininkai: be valstybės paramos verslas nesulauks kitų metų

Lietuvos paukštininkystės verslui nykstant Žemės ūkio ministerija nesiūlo jokių būdų, kaip amortizuoti augančias energijos kainas, neremia šio verslo finansiškai, teigia sektoriaus atstovai.
Fasuota mėsa
Fasuota mėsa / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Verslas Parama

„Ši žiema bus kritinė – tiek kiaušinius, tiek paukštieną gaminančios šalies įmonės nebegalės sumokėti dešimt kartų pabrangusių dujų ir tris kartus – elektros sąskaitų, o nutraukti gamybą neįmanoma dėl milijonų gyvų paukščių“, – trečiadienį spaudos konferencijoje teigė Paukštininkystės asociacijos direktorius Gytis Kauzonas.

„Be valstybės įsikišimo paukštininkystė Lietuvoje gali nebesulauki kitų metų pabaigos“, – pridūrė jis.

Asociacijos teigimu, nepaisant tokios, daugiausia išorinių veiksnių nulemtos situacijos, paukštininkai neturi jokio palaikymo iš Žemės ūkio ministerijos.

„Ministerijos planuose paukštininkystė neegzistuoja: patvirtintame Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros strateginiame plane iš 2023-2027 metais skirtų 4,3 mlrd. eurų paukštininkystės sektoriui yra skirtas apvalus nulis“, – teigė G.Kauzonas.

Jo teigimu, ŽŪM taip pat atsisako įtraukti paukštininkystę į ekoschemas, kurios garantuotų ūkininkų rėmimą, jei jie atitinka gyvūnų gerovės ir paukštienos kokybės reikalavimus, be to, ministerija nepalaiko vietinių gamintojų, norinčių populiarinti Lietuvoje užaugintus produktus.

„Remiame sraigių auginimą, tačiau nerandame nė vieno euro pagelbėti paklausiausio šalyje mėsos produkto – paukštienos gamintojams“, – spaudos konferencijoje sakė Vilniaus bei Kaišiadorių paukštynų direktorius Darius Gudačiauskas.

Anot jo, paukštynai palikti paraštėse – jiems siunčiamos tik Europos Sąjungos direktyvos dėl gyvūnų gerovės, pavyzdžiui atsisakyti narvuose laikomų dedeklių, o kaip jas įgyvendinti nenuskriaudžiant nei vartotojų, nei sužlugdant verslo, nepaaiškinama.

„Pavyzdžiui, vidutinio ir stambaus dydžio paukštynams nenumatytos jokios paramos programos įsirengiant alternatyvius energijos šaltinius. Negano to, siekiant įsirengti saulės baterijas savo sąskaita neišduodamos prisijungimo sąlygos, aiškinant, kad Lietuvoje yra pasiekta 2GW alternatyvių energijos šaltinių riba“, – sakė D.Gudačiauskas.

Anot jo, Vilniaus paukštynas liko vienintelė įmonė šalyje, galinti aprūpinti Lietuvą paukštiena, tačiau jau metų pabaigoje įmonė patirs likvidumo problemų.

„Jau esame ant ribos, kad ir paukštienos Lietuvoje nebepasigaminsime“, – sakė Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų direktorius.

Jau esame ant ribos, kad ir paukštienos Lietuvoje nebepasigaminsime.

Paukštininkų atstovai teigė, kad Žemės ūkio ministerija dėl karo Ukrainoje bei augant energetikos kainoms neturi jokio plano, kaip padėti šiam verslui – aiškinama, kad subsidijų paukštininkystei nebus, nors Europos Komisija tokias subsidijas nukentėjusiems nuo energetinio karo leido teikti dar kovo pabaigoje.

Jų teigimu, ŽŪM taip pat atsisako įtraukti paukštininkystę į ekoschemas, kurios garantuotų ūkininkų rėmimą, jei jie atitinka gyvūnų gerovės ir paukštienos kokybės reikalavimus, be to, ministerija nepalaiko vietinių gamintojų, norinčių populiarinti Lietuvoje užaugintus produktus.

Asociacija nurodo, kad sektorius per metus pagamina 880 mln. kiaušinių ir per 120 tūkst. tonų paukštienos, jo įmonėse dirba virš 3 tūkst. darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius