-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pieno kaina auga ir vartotojams, ir karvių augintojams, bet džiaugsmo mažai abiem pusėms

Lietuvoje per pastaruosius metus karvių sumažėjo 8 tūkst., o beveik pusketvirto tūkstančio ūkininkų iš viso atsisakė pieno gamybos. Taip sako pieno gamintojus vienijančios asociacijos vadovas, nors pieno perdirbėjai tvirtina, kad šiuo metu auginti pienines karves net labai apsimoka. Esą pieno supirkimo kaina dar nematyta Lietuvoje, todėl pats laikas gausinti karvių ūkius ir investuoti į jų plėtrą.
Jaunieji Prienų rajono ūkininkų ūkis
Prienų rajono ūkininkų ūkis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žemės ūkio ministerijos teigimu, pieno ūkis yra viena svarbiausių žemės ūkio šakų Lietuvoje ir pieno gamyba sudaro apie 15 proc. visos žemės ūkio produkcijos.

Šių metų sausio 1 d. duomenimis, šalyje beveik 24 tūkst. ūkių laikė 226 tūkst. karvių, o per pernai metus 59 pieno supirkimo ir perdirbimo įmonės iš viso supirko daugiau nei 1,34 mln. tonų pieno.

Vis dėlto mitas, kad laikyti pienines karves neapsimoka, gajus jau daugybę metų. Ar šis mitas vis dar gyvas? Pieno perdirbėjų ir pieno gamintojų nuomonės čia kardinaliai išsiskiria.

Dar nematyta supirkimo kaina

„Vilvi Grupės“ direktorius ir vienas iš „Vilkyškių pieninės“ įkūrėjų Gintaras Bertašius sako, kad šiuo metu Lietuvoje litras pieno žaliavos kainuoja vos ne brangiausiai Europoje.

„Jeigu kalbėtume apie litrą natūralaus pieno, jis kainuoja 56 centus. Prieš metus buvo apie 30-40 proc. pigiau. Žinoma, tai gerai. Bet čia yra dvi pusės – vartotojas ir žemdirbys-pieno gamintojas. Šiandien žemdirbiui yra geras laikas nežiūrint degalų, trąšų ir pašarų, kurie įvežtiniai brangūs, kainų, vis tiek balansas tikrai teigiamas ir skatina investuoti. Čia atsiranda darbo ir statybininkams, patiems žemdirbiams, užsisuka ratas.

Jeigu kalbėtume apie litrą natūralaus pieno, jis kainuoja 56 centus. Prieš metus buvo apie 30-40 proc. pigiau.

Bet vartotojams tai nėra gerai, nes tik laiko klausimas, kada ir vidaus rinkoje kainos susivienodins su eksportuojamų gaminių kainomis. Kai kainos kyla, vidaus rinkose visada yra atsilikimas, kada krenta, tada eksporto rinkose irgi greičiau nukrenta, vidaus rinkoje dar laikosi“, – aiškino G.Bertašius.

„Vilvi group“ vadovas tikina, kad šiuo metu ūkininkams, bendrovėms yra geras metas investuoti, ypač žinant, kad prasidėjo naujoji Europos Sąjungos paramos finansinė perspektyva, tad galima pasinaudoti šia parama.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintaras Bertašius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintaras Bertašius

„Toks mitas, kad reikia iš pieno ūkių bėgti į mėsinių galvijų auginimą, buvo truputį anksčiau. Vienas žinovas kaip tik pasakė, kad nuo pernai metų rudens jau taip nėra, taip kalbama nebent iš inercijos“, – teigė G.Bertašius.

Gerą kainą „suvalgo“ infliacija

Pieno gamintojų asociacijos direktorius Eimantas Bičius tik šypteli išgirdęs, kad pieno perdirbėjai šiuo metu garsiai kalba apie itin dideles pieno supirkimo kainas. Jo teigimu, kaina išties dar nematyta, tačiau ir aplinkybių tokių niekada nėra buvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius