Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 21 /18:06

Pieno perdirbėjai pas premjerą plovėsi sukčių etiketę

Pieno perdirbimo įmonių vadovai ketvirtadienį iškviesti pasiaiškinti premjerui Algirdui Butkevičiui įrodė, kad žaliavinio pieno supirkimo kainų nesumažino nei atgaline data, nei taip smarkiai, kaip skundžiasi ūkininkai. Taip pat pienininkai pažadėjo, kad visą Lietuvoje pagaminamą pieną supirks ir supirkimo kainų nemažins dar bent pusantros savaitės. Mainais už tai Vyriausybė pasižadėjo bandyti išsireikalauti kompensacijų pienininkams iš Europos Komisijos (EK). Jei to padaryti nepavyks, neatmetama, kad ūkininkai gali būti remiami ir iš valstybės biudžeto.
Premjeras susitiko su pieno perdirbimo įmonių vadovais.
Premjeras susitiko su pieno perdirbimo įmonių vadovais. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pienas 100 proc. bus superkamas, kuris Lietuvoj yra pagamintas. Taip pat susitarėme, kad iki rugsėjo 1 d. pieno supirkimo kaina gali mažėti iki 12 proc. Pieno gamintojai patvirtino mums, kad kalbos, jog supirkimo kainos mažėjo 30-40 proc., yra neteisinga informacija“, – teigė premjeras.

„Rokiškio sūrio” vadovas Dalius Trumpa teigė, kad šiuo susitarimu įtvirtinamos dabar bendrovių nustatytos, po Rusijos paskelbtos blokados sumažintos, pieno supirkimo kainos.

Niekas neslepia, kad kainos rugsėjį tikrai dar bus mažinamos. Kiek procentų tuomet vėl bus galima mažinti žaliavinio pieno kainas, pieno perdirbėjai su premjeru vėl tarsis po savaitės.

Pieno gamintojai patvirtino mums, kad kalbos, jog supirkimo kainos mažėjo 30-40 proc., yra neteisinga informacija, – teigė premjeras.

Iki tol premjeras ir žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pienininkams pažadėjo padaryti viską, kad Europos Komisiją įtikintų, jog ūkininkams – pieno gamintojams ir mėsos augintojams, o ne perdirbėjams – būtina skirti kompensacijas.

Joms Lietuva Europos Komisijos prašys 100 mln. litų. Premjeras tvirtina, kad kol kas atrodo, jog galėtų pakakti ir 60 mln. litų, tačiau prašoma daugiau, nes nesitikima, kad situacija pieno sektoriuje rugsėjį pagerės.

„Jei susitarti su EK nepavyks, tai grįžus pirmadienį finansų ministrui iš atostogų ieškosime kitų variantų”, – užsiminė, kad pinigų kompensacijoms ūkininkams gali būti ieškoma ir nacionaliniame biudžete, A.Butkevičius. 

Tam taip pat reikėtų gauti EK pritarimą, kad nebūtų iškreipiama visos ES rinka.

Sąžinę rado
 
Anksčiau tiek premjeras, tiek žemės ūkio ministrė kalbėjo apie tai, kad pieno perdirbėjai pieno supirkimo kainas mažina atgaline data, siūlo mokėti 35 proc. mažiau ir gal net naudojasi Rusijos embargu, kad išsaugotų savo pelnus, o nuostolius išpučia.

Tačiau beveik po dvi valandas pokalbių ketvirtadienį visos šios kalbos baigėsi. Premjeras pareiškė, kad anksčiau jį „šokiravę“ pieno perdirbėjų numatomi nuostoliai nebeatrodo tokie „tragiški“. Žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė paaiškino, kad iki 35 proc. sumažinti pieno supirkimo kainų perdirbėjai nesiryžo iš baimės, bet su tokiais pasiūlymais buvo nuėję pas ūkininkus ir ketvirtadienį už tai atsiprašė.

V.Baltraitienė paaiškino, kad iki 35 proc. sumažinti pieno supirkimo kainų perdirbėjai nesiryžo iš baimės, bet su tokiais pasiūlymais buvo nuėję pas ūkininkus ir ketvirtadienį už tai atsiprašė.

„Tos derybos vyko. Gal net ir patys išsigando, kad tiek norėjo sumažinti. Bet šiandien  buvo sutarta, kad kaina gali mažėti ne daugiau kaip 12 proc. – apie 10 ct už kilogramą“, – po susitikimo Vyriausybėje sakė ji.

V.Baltraitienės tvirtinimu, iki sumažinimo vidutinė pieno supirkimo kaina Lietuvoje buvo apie 89 ct/kg, po sumažinimo ji bus apie 78 ct/kg.

Turėjo kristi seniai

Vienintelis po susitikimo su premjeru sutikęs pasikalbėti su žurnalistais „Rokiškio sūrio“ vadovas D.Trumpa tikino, kad pieno supirkimo kainas įmonės turėjo sumažinti, nes pienas pigo visame pasaulyje.

„Sprogo pieno kainų burbulas, kuris pūtėsi labai ilgai. Pastarieji 2–3 metai buvo labai geri ir žemdirbiams, ir perdirbėjams. Niekas nesiskundė. Bet tas burbulas turėjo sprogti anksčiau ar vėliau. Rusijos embargas tą susprogimą paskatino. Kainos krito visur“, – sakė jis.

D.Trumpa pažymėjo, kad mažiau uždirbs ne tik tos įmonės, kurios eksportavo produktus į Rusiją, bet visos, nes atpigo visi pieno produktai.

„Mūsų nuostolių bus, bet mes niekada neprašėme sau. Visada sakėme, kad reikės padėti žemdirbiams, nes mes nesugebėsime mokėti už pieną tokios kainos, kuri būtų didesnė už savikainą", – aiškino jis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius