-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmoji bendruomenė, turinti savo mobiliąją programėlę

Jaukūs bendruomenės namai, naujos žaidimų aikštelės, originalūs kelionių maršrutai – šie Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) LEADER metodu įgyvendinamos priemonės „Vietos plėtros strategijų įgyvendinamas“ rezultatai džiugina akį keliaujant per Lietuvos miestelius ir kaimus. Programiniam laikotarpiui einant į pabaigą, Druskininkų vietos veiklos grupė (VVG) dalijasi istorija apie Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro vykdytą projektą „Išmanusis kaimas“, padėjusį kaimo bendruomenei savo reikmėms pasitelkti pažangiausias skaitmenines technologijas.
Išmanusis kaimas. NMA vizualizacija
Išmanusis kaimas. NMA vizualizacija

Projekto metu, pasinaudojus mobiliąja aplikacija „Smart Druskininkai“, kaimo vietovių gyventojams buvo sukurta galimybė nemokamai pristatyti savo teikiamas paslaugas Druskininkų svečiams ir turistams.

Pirmoji bendruomenė, turinti savo programėlę

Tam, kad Lietuvoje atsirastų pirmoji kaimo bendruomenė, turinti savo mobiliąją programėlę, reikėjo įdėti nemažai pastangų. Pirmiausia – išsamiai pristatyti originalios reklamos galimybę ir naudą. Druskininkų VVG komanda pati rengė pristatymus bendruomenių nariams ir pasakojo, kokių duomenų ir aprašymų iš paslaugų teikėjų reikia, kad jų kontaktai atsirastų programėlėje.

„Kadangi pažįstame daugumą paslaugų teikėjų, pakviesti juos į tokius susirinkimus nebuvo sunku. Tačiau bendruomenių nariams teko nemažai aiškinti, kuo reklama išmaniojo telefono programėlėje skiriasi nuo reklamos interneto svetainėje ir kitokių reklamos būdų. Iškart susidomėjo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų teikėjai, nes jie nebijo naujovių ir siekia išnaudoti visas galimybes“, – šypsodamasis pasakoja Druskininkų VVG administratorius Artūras Skausmenis.

 Pavydi net miestiečiai

Jis priduria, kad dažnai bendromis pastangomis sukurta galimybe domisi ir verslininkai iš miesto. „Tenka priminti, kad mūsų programėlės dalyje savo veiklą, paslaugas ar produkciją gali pristatyti tik kaimo vietovių gyventojai. Aišku, jiems taip pat ne visada prieinama ši galimybė. Pavyzdžiui, ūkininkui, kuris atveža savo daržoves į turgelį savaitgalį, prisistatyti programėlėje nebeišeis, nes joje reikia nurodyti konkrečią vietą ir laiką, kur galima nuolat rasti paslaugų teikėją“, – pasakoja A. Skausmenis.

Šiuo metu lietuvių, anglų, rusų ir lenkų kalbomis veikiančioje programėlėje galima rasti maždaug 10 objektų Druskininkų kaimo vietovėje. A. Skausmenis pabrėžia, kad vos atsiradus naujiems objektams, pavyzdžiui, amatų centrui, tokia informacija įkeliama į programėlę. „Galvojome apie ateitį nuo pat pradžių. Kaimo vietovių gyventojai galės nemokamai prisistatyti 3 metus. Laukiame ir tų projektų, kurie tik neseniai buvo baigti arba yra baigiami. Žinome visas iniciatyvas, todėl neabejojame, kad tokios reklamos galimybė pasitarnaus dar ne vienam vietos projektui“, – įsitikinęs vyras.

Kūrybiškumą paskatino kuklus biudžetas

Projekto „Išmanusis kaimas“ biudžetas – maždaug 25 tūkst. Lt (7,24 tūkst. Eur). A. Skausmenis pastebi, kad ši sąlyginai nedidelė pinigų suma leido nuveikti labai nemažai. „Be jokios abejonės, pastatų remontas, viešųjų erdvių tvarkymas, bendruomenės šventės – labai svarbūs dalykai. Tačiau kartais dideliems pokyčiams pradėti nereikia daug pinigų. Manau, tą įrodė šis projektas.

Programėlę į savo išmaniuosius telefonus atsisiuntė jau daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Vis daugiau žmonių pamatys ir dalį, skirtą Druskininkų apylinkėms, susidomės čia veikiančiais amatų centrais, kaimo turizmo sodybomis“, – sako A. Skausmenis.

Dalyvauja 99 proc. kaimo vietovių

Visam programiniam laikotarpiui LEADER metodu įgyvendinamoms priemonėms skirtas biudžetas siekia daugiau nei 464 mln. Lt (134 mln. Eur). Iš jų 362 mln. Lt (105 mln. Eur) paramos skirta VVG parengti savo vietovės poreikius atitinkančią plėtros strategiją ir ją įgyvendinti per įvairius vietos projektus.

Šiuo metu Lietuvoje VVG veiklos teritorija apima 99 proc. kaimo vietovių. Šalyje veikia 51 VVG, kurios jau baigia įgyvendinti savo parengtas vietos plėtros strategijas. Per visą 2007–2013 m. laikotarpį patvirtinta 3 250 vietos projektų. Didžioji dalis (2 217) bendruomenės sukurtų projektų jau baigti įgyvendinti. Paskutinieji vietos projektai turi būti baigti įgyvendinti iki kitų metų birželio pabaigos.

Tarp bendruomenių įgyvendintų projektų pirmauja infrastruktūros gerinimo iniciatyvos: sutvarkyti bendruomenės namai, viešosios erdvės, įgyvendinta nemažai su vandentvarka susijusių projektų. Vykdyti ir visuomeninės veiklos projektai. Juos įgyvendinančios bendruomenės dažniausiai lėšų prašė tradicinių švenčių organizavimui, mokymams, stovykloms, sporto turnyrams. Likusi dalis paramos lėšų buvo skirta verslo plėtros projektams.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros arba apsilankyk NMA svetainėje. 

 

 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius