Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po didžiausios sausros per pusšimtį metų Etiopija vėl prabilo apie badą

Etiopijai kenčiant nuo didžiausios sausros per 50 metų, smarkiai mažėja įvairių grūdų derlius, o tai reiškia katastrofiškas žinias skurdo kamuojamai šaliai, kurioje trečdalis gyventojų maistui per dieną skiria mažiau negu 1,25 dolerio, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
Sausra Pietų Afrikos Respublikoje
Sausra / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Badas Etiopija Sausra

Jau dabar būdama didžiausia grūdų vartotoja Užsachario Afrikoje, Etiopija šiais metais bus priversta skirti 1,1 mlrd. dolerių maisto pirkimui užsienyje.

Sausros Etiopijoje pastarąjį dešimtmetį tapo gerokai dažnesnės ir rimtesnės, o lietaus trūkumas dėl „El Nino“ (srovių pasikeitimo Ramiajame vandenyne reiškinio) tampa rimta problema daugelyje Afrikos dalių.

Apie skurdų grūdų derlių jau pranešė Zimbabvė, Zambija ir Pietų Afrikos Respublika.

Etiopijoje, kuri yra viena iš skurdžiausių pasaulio šalių, šiais metais gyventojų, kuriems būtina pagalba maistu, skaičius padvigubės.

Apie skurdų grūdų derlių jau pranešė Zimbabvė, Zambija ir Pietų Afrikos Respublika.

Ši šalis XX a. devintajame dešimtmetyje jau susidūrė su badu ir pilietiniu karu, per kurį žuvo šimtai tūkstančių žmonių.

Etiopijos ūkininkai dažniausiai nuima du grūdų derlius, bet 2015 m. kovo – gegužės mėnesiais lietaus buvo per pusę mažiau negu įprastai.

Tradiciškai Etiopija yra trečia pagal dydį Afrikos grūdų augintoja po Nigerijos ir Egipto.

„Tai labai bauginanti situacija. Dalyje šalies buvo du blogi sezonai iš eilės“, – sakė Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos ekonomistas Mario Zappacosta.

97 mln. gyventojų turinčioje Etiopijoje šiuo metu yra nurenkamas derlius sausros paveiktose srityse, o grūdų trūkumas ypač smarkiai pasijaus kovą arba balandį, kai dabartinės atsargos išseks.

JAV Žemės ūkio departamento skaičiavimais, grūdų importas į Etiopiją šiemet šoktelės iki rekordinių 2 mln. tonų.

Po bado prieš kelis dešimtmečius, Etiopija ėmėsi įvairių priemonių, kaip apsisaugoti nuo šios nelaimės ateityje. Šalis dabar turi geresnę infrastruktūrą, augančią ekonomiką, prieigą prie tarptautinės pagalbos.

Be to, Etiopija jau kurį laiką mėgaujasi taika, todėl yra gerokai labiau pasiruošusi galimam grūdų trūkumui.

„Pasaulyje yra daug valstybių, kurioms reikalinga skubi pagalba, ir donorai turės nuspręsti, kam skirti savo pinigus. Abejotina, kad Etiopija taps prioritetu, kuomet turime Siriją, Pietų Sudaną, Centrinę Afrikos Respubliką ir aibę kitų vietų pasaulyje, kuriose situacija itin bloga“, – sakė M.Zappacosta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius