Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Po gaisro „Ekologistikoje“ Alytaus r. ūkininkai nenori skersti gyvulių, reikalauja papildomų tyrimų

Alytaus rajono savivaldybėje ketvirtadienį lankėsi žemės ūkio ministras Andrius Palionis, bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika. Savivaldybės vadovams ir rajono ūkininkams jie atsakė į klausimus dėl gyvulių utilizavimo gaisro Alytaus padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ paveiktoje teritorijoje, kompensacijų už juos, tolimesnių tyrimų, teigiama Alytaus rajono savivaldybės pranešime spaudai. 
Gaisras Alytuje
Gaisras Alytuje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Susitikimas su ministru buvo transliuojamas tiesiogiai internetu.

„Žmonės iš ministerijos, veterinarijos tarnybos stengiasi, kad būtų mūsų gyventojams pagelbėta. Su ministru skambinamės kelis kartus per dieną, todėl ministras ir atvažiavo diskutuoti, ieškoti geriausio sprendimo“, – sakė Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

„Šiandien yra daug klausimų, kuriuos galėtume nuspręsti patys – ministerija ar savivaldybė, veterinarijos tarnyba. Bet jūs esate nukentėję ir norime rasti sprendimus tokius, kad būtų kompensuojama patirta žala“, – sakė ministras. Jis pažymėjo, kad kiekvienas ūkis turės įvertinti savo galvijų bandos vertę, kurią gali tekti utilizuoti, o prarastos galimos pajamos už pieną bus kompensuojamos. Pasak ministro, bandą galima būtų atstatyti po atlikto žolės tyrimo pavasarį, jei ji nebus užteršta. Kompensacija bus skiriama tol, kol ūkio bandą bus leista atsistatyti.

Dėl gaisro UAB „Ekologistika“ į apribotą teritoriją patenka devyni Alytaus rajono kaimai: Miklusėnų, Užubalių, Kriaunių, Raudonikių, Genių, Karklynų, Kelmanonių, Vytautiškių, Rutkos.

Gyvulių, pašarų, pieno tyrimai atliekami Lietuvos ir Vokietijos akredituotose laboratorijose. Paimti apie 180 mėginių, gauta 140 atsakymų, šiandien žadama sulaukti likusių rezultatų. Esami rezultatai nedžiugina – rasta dioksinų, teritorijoje užterštumas nemažas, kuris, pasak specialistų, kels rūpesčių ir ateityje. Jie informavo, kad gaisro paveiktos teritorijos vandens tvenkiniuose esančiose žuvyse dioksinų nenustatyta, taip pat taršos nenustatyta ir tirtuose 10 šachtiniuose šuliniuose.

Tačiau ūkininkai sunerimę – jie nepasitiki tyrimais, nenori skersti gyvulių ir reikalavo dar vieno tyrimo. „Kodėl nesuteikta teisė mums išsitirti, sprendžiami žmonių likimai, paliekami žmonės be pragyvenimo šaltinio, be duonos. Einama lengviausiu būdu – viską utilizuoti. Kodėl neduodami tyrimų protokolai? Mums nepalikti kontroliniai mėginiai. Norime nepriklausomų tyrimų. Ne mūsų kaltė, mes nukentėję“, – kalbėjo ūkininkai.

VMVT direktorius D.Remeika pabrėžė, kad tyrimus atliekanti laboratorija akredituota, jos paslaugomis naudojasi per 100 valstybių.

Su ūkininkais sutarta, kad trečią tyrimą organizuos savivaldybės administracija, o už tyrimus gaus valstybės kompensaciją.

VMVT įvertinusi ūkio mėsinių galvijų laikymo sąlygas ir atlikusi tyrimus, priims sprendimą dėl jų pateikimo į rinką.

Remiantis Europos maisto saugos tarnybos atliktu rizikos dėl dioksinų ir dioksinų tipo PCB maisto produktuose vertinimu, dioksinai, patekę į produkcijos gyvūnus, tam tikru mastu absorbuojami ir vėliau pasiskirsto įvairiuose kūno audiniuose arba išsiskiria į pieną ar kiaušinius. Kai dioksinų ekspozicija nutraukiama, jų lygis produkcijoje iš pradžių greitai mažėja, bet po to mažėjimas labai sulėtėja ir norint sumažinti dioksinų lygį produkcijoje iki teisės aktais priimtinos didžiausios leidžiamos koncentracijos yra reikalingas labai ilgas periodas.

VMVT yra išdavusi apribotoje teritorijoje 16 individualių leidimų atnaujinti pieno tiekimą, įvertinus šiuose ūkiuose laikomų galvijų pieno mėginių tyrimų rezultatus ir laikymo bei šėrimo sąlygas.

Po ūkininkų susitikimo su žemės ūkio ministru vyko Alytaus rajono ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame komisija priėmė sprendimą atlikti papildomus pieno tyrimus dėl dioksinų nustatymo. Gavus pakartotinius tyrimų rezultatus bus priimtas sprendimas dėl gyvulių utilizavimo būtinumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius