Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prastą derlių nuėmę Lietuvos ūkininkai: „Pamirškite pigias bulves“

Išaugusias bulvių kainas augintojai grindžia sausros lėmusiu menku derliumi ir tikina, kad šios daržovės tikrai nebepigs. Tuo tarpu smulkieji Šilutės krašto ūkininkai įtaria, kad kainas lėmė ne prastas vasaros oras, o stambiųjų susitarimai.
Bulvių kilogramas Klaipėdos turgavietėse kainuoja 25-35 centus. Augintojai tikina, kad kainą lėmė prastas darlius.
Bulvių kilogramas Klaipėdos turgavietėse kainuoja 25-35 centus. Augintojai tikina, kad kainą lėmė prastas darlius. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Klaipėdos Senajame turguje savaitgalį bulvių kilogramas kainavo 30-35 euro centus. Mažyčių bulvių kilogramą buvo galima įsigyti ir už 25 ct. „Kiek čia reikia vienam žmogui. Turiu laiko, galiu ir mažytes nulupti“, – pasakojo pensininkė Anastasija, nupirkusi 1,5 kg bulvių. Moteris pripažino neprisimenanti  tokio rugsėjo, kad už bulvių kilogramą, net ir smulkiųjų, būtų mokėjusi maždaug litą. „Visada kainuodavo 50-60 ct. Na, galbūt 70 lito centų, bet tikrai ne litą ir ne 1,2 lito“, – aiškino pašnekovė.

Pardavėjai turguje lyg susitarę tikina, kad vasara buvusi prasta – kelias savaites trukusias liūtis keitė alinantys karščiai, todėl ir derlius prastas.

Pamaryje derlius – geras

Skelbimų svetainėse panaršius galima rasti kur kas pigesnių bulvių nei turgavietėje – ir po 17-18 euro ct už kilogramą. Didesnius kiekius perkantiems klientams žadama šių daržovių atvežti iki namų.

18 ct už „Vineta“ rūšies bulvių kilogramą norintis gauti šilutiškis Edmundas atviravo, kad derlius, nepaisant keikiamo vasaros oro, buvęs geras.

18 ct už „Vineta“ rūšies bulvių kilogramą norintis gauti šilutiškis Edmundas atviravo, kad derlius, nepaisant keikiamo vasaros oro, buvęs geras.

„Supirkėjai mums kaip mokėjo 8 ct už kilogramą, taip ir moka“, – aiškino vyras. Nedidelį ūkį turintis vyras internetinėje svetainėje patalpino skelbimą apie parduodamas bulves, tačiau pirkėjų sulaukė vos vieno kito.

„Mačiau per žinias reportažą, kuriame buvo aiškinama, jog derlius prastas, todėl ir brangu. Pernai tokiu metu bulvės kainavo 20-25 ct. Bet čia lito centai, ne euro! Gal specialiai žmonės gąsdinami, kad kainos išliktų aukštos, o gal tikrai kitame Lietuvos gale mažai bulvių prikasė. Iš kur čia sužinosi“, – samprotavo Edmundas, nenorėjęs sakyti savo pavardės.

Derlių išdalijo labdarai

Drevernoje ūkininkaujantis Petras Vasiliauskas tikino, kad kaina nesikeis. „Ji yra normali – ko jūs norite? Bulvių rinka yra laisva. 30 euro centų yra visiškai normali kaina“, – teigė visai šalia Kuršių marių bulves drauge su šeimos nariais auginantis vyras.

Anot P.Vasiliausko, prastu derliumi šiemet gali skųstis nebent tie, kurie neskyrė daug investicijų auginimui – nelaistė bulvių sausros periodu.

Anot jo, praėjusių metų kainas reikia pamiršti – tokių jau nebebus. „Prisiminkime, kad praėjusiais metais turėjome bulvių perteklių. Juk visi auginome, tikėdamiesi išvežti dalį derliaus į Rusiją. Tačiau dėl embargo turėjome ieškoti, kad tik kas paimtų tas bulves ir nereikėtų jų pūdyti“, – aiškino pašnekovas.  Pavasarį jo šeima, sodindama daržoves, sumažino dirbamos žemės plotus 15 proc., kad nepatirtų nuostolių.

Anot P.Vasiliausko, prastu derliumi šiemet gali skųstis nebent tie, kurie neskyrė daug investicijų auginimui – nelaistė bulvių sausros periodu. „Todėl jos ir gumbuotos, negražios, ir jų mažai“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius