Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pūvantis derlius kelia daržovių kainas

Kaip niekad lietinga vasara ir net rudenį nuolat pliaupiantis lietus daržoves pūdo tiesiog žemėje. Taip pat pūva ir ant medžių kabantys vaisiai. Pūvantis derlius kelia daržovių kainas. Tuo įsitikinę mažieji Kėdainių krašto daržovių ir vaisių augintojai.
Daržovės
Daržovės / 123RF.com nuotr.

Pūva žemėje

„Šiemet bulvių derlius ir taip labai nedidelis. Auginame 10 arų bulvių pardavimui. Bulves greitai pavijo ligos, tad jos nespėjo laiku užaugti. Negana to, visą vasarą pliaupė lietus, tad bulvės ėmė pūti. Didieji augintojai jas nusikasė anksčiau, o mes nekasėme viso derliaus, norėjome, kad bulvės užaugtų didesnės, tad dabar tenka klampoti norint nusiimti derlių“, – pyko bulves Kėdainių mieste auginanti ir vietos turguose jomis prekiaujanti Jelena.

Kyla kainos

„Jaunatvės“ turgelyje prekiaujanti moteris atskleidė, jog už mažiausias bulves prašo po 30 centų, o už gražias, rinktines – po 50 centų. Tokios pat kainos buvo ir trečiadienį centrinėje miesto turgavietėje. Tiesa, čia ir prekybininkų buvo daugiau. Jie siūlė bulvių nusipirkti pigiau perkant juos maišais – po 8 eurus už maišą. Ir čia prekybininkai patvirtino, jog bulvių kainos kyla dėl prasto derliaus bei nuolat pliaupiančio lietaus.

Tiesa, jie pastebi, kad kainas praėjusią savaitę labai numušė didieji prekybos tinklai.

„Praėjusią savaitę jie bulves pardavinėjo po 19 centų. Tai ir mums atsiliepė. Bet mes vis tiek iki tokios kainos nenusileisime. Pas mus juk geros, ekologiškos bulvės, ne pramoniniu būdu augintos. Jos turi savą pirkėją“, – aiškino bulvėmis prekiaujanti Janina.

Tiesa, moteris pastebėjo, kad daugiau bulvių parduoda prekiaudama šalikelėje, greta savo sodybos, nei turguje. Ten ir kainos aukštesnės, pirkėjai dosnesni. Turguje jie labiau linkę derėtis.

Vida Press nuotr./Daržovės
Vida Press nuotr./Daržovės

Pūva net obuoliai

Prekybininkai atkreipė dėmesį į tai, kad šiemet ne tik prastas obuolių derlius, bet obuoliai pūva dar neprinokę. Dėl to augintojai taip pat kaltina gausius kritulius.

„Nuolat lyja, tai ir pūva ant medžių – tiek obuoliai, tiek kriaušės. Seniai tokie metai bebuvo. Per daug drėgmės. Ką padarysi. Už obuolius prašome apie 70 euro centų. Bet čia atrinkti, gražūs. Tikrai nebus papuvusių“, – tikino prekybininkė Jelena.

Morkoms ir svogūnams nepakenkė

Tiesa, rodos, lietus nepakenkė morkoms ir svogūnams, mat jų turguje apstu, tačiau kainos neretam pirkėjui taip pat atrodo nemažos.

„Už morkas prašau 70 centų, už svogūnus 80 centų. Už burokėlius noriu 40 centų. Pažiūrėkit, nekokie dideli ir gražūs. Matyt, šioms daržovėms patiko tokia vasara. Nesupaisysi, ko joms reikia. Vienos daržovės labiau bijo lietaus, kitos mažiau. Bet apskritai tai tas gausus lietus tikrai sumažino derlių, o pūvantis derlius iškėlė kainas“, – kainų apžvalgą ir šiųmečio derliaus ypatumus apibendrino smulki daržovių augintoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius