Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 06 /11:26

R.Karbauskis: žemės ūkio reikalus iki 2016 metų tirs speciali komisija

Jei Seimas nuspręstų pradėti tyrimą dėl padėties žemės ūkyje 1991–2016 metais, jį atliktų ne Kaimo reikalų komitetas, o speciali komisija, sako „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mes („valstiečiai“ – BNS) tikrai balsuosime. Tikiuosi, kad priimsime šį sprendimą. Tik tikriausiai bus sprendimas sudaryti atskirą komisiją, ne Kaimo reikalų komiteto sudėtyje, nes ten opozicija užblokuos šį sprendimą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R.Karbauskis.

Jis pabrėžė, kad „valstiečiai“ tokio tyrimo visada norėjo, o jis nepradėtas, nes opozicija jo nepalaikė.

Paklaustas, ar ne per ilgas siūlomas tyrimo laikotarpis, R.Karbauskis teigė, kad tuo metu priimti visi svarbiausi sprendimai dėl žemės ūkio, pavyzdžiui, žemės perkėlimas.

„Tikriausiai daugeliui įdomu sužinoti, kodėl politikai ir kai kurie asmenys galėjo kilnotis žemes iš kažkokių užkampių prie Vilniaus. Tos žemės brangdavo tūkstančius kartų“, – tvirtino R.Karbauskis.

Premjeras Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad situaciją žemės ūkyje reikia tirti nuo Nepriklausomybės atkūrimo arba iš viso neužsiimti tyrimu.

„Jeigu jau tirti konceptualiai, ne persekioti kažką, kai bandoma dažnai suvesti į vieną ar kitą asmenį ar grupę, riekia pažiūrėti visą laikotarpį. Arba tada iš viso toje temoje padėti tašką ir viskas,“ – žurnalistams Seime teigė S.Skvernelis.

Premjerui priminus, kad pavasarį jis buvo kitos nuomonės ir nerėmė komisijos kūrimo, S.Skvernelis pareiškė, kad dabar frakcijos dauguma mano kitaip.

Esu tikrai prieš komisijas tokias, galbūt realaus rezultato nelabai galima po to tyrimo matyti.

„Esu tikrai prieš komisijas tokias, galbūt realaus rezultato nelabai galima po to tyrimo matyti. Tai šiuo atveju bus tam tikra retrospektyva, parodanti, kokie procesai, kuriuos mes daugiau mažiau žinome, buvo užprogramuoti tais 90–aisiais metais. Sunku suvokti, kokie rezultatai būtų (tyrimo – BNS), tiesiog visuomenei būtų dar teisė žinoti atskleista, kas nežino, kas pamiršo, kas labai svarbu, nes jokių kitų pasekmių nematau“, – pridūrė S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Jis pabrėžė, kad jau identifikuotos problemos žemės ūkyje, pavyzdžiui, susijusios su žemės koncentracija, yra sprendžiamos.

Seimui antradienį teikiamas nutarimo projektas dėl tyrimo pradėjimo. Jo siekia 36 „valstiečiai“.

Siūloma analizuoti, kaip vyko žemės perkėlimas ir žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo reguliavimas. Taip pat norima įvertinti Europos Sąjungos fondų paramos žemės ūkio sektoriui skirstymo skaidrumą per 25 nepriklausomybės metus iki „valstiečiams“ ateinant į valdžią.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žemės ūkis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žemės ūkis

Turėtų būti tiriami ir trąšų, žemės ūkyje auginamų augalų sėklų rinkos reguliavimo pokyčiai, žemės ūkio mokslo ir inovacijų politika.

Seimo valdantieji pavasarį jau atmetė opozicijos siūlymą atlikti parlamentinį tyrimą dėl žemės ūkio reikalų – opozicija tuomet kėlė klausimus dėl dirbamos žemės įsigijimų, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų. Ši tyrimo iniciatyva kilo po pranešimų apie valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ veiklą ir naudojimąsi politiko šeimos narių oficialiai valdoma žeme.

Grupė Seimo narių iš opozicijos savarankiškai jau nagrinėja koncentracijos žemės ūkyje problemas – apklausė pirmuosius liudytojus, o tyrimą planuoja baigti iki metų pabaigos. Visuomeniniais pagrindais dirbančios laikinosios darbo grupės vadovas yra konservatorius Jurgis Razma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius