-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rokiškio ūkininkų laukai skęsta: bijoma, kad derliaus nuimti taip ir nepavyks

Rokiškio rajono ūkininkai sunerimę dėl pastarosiomis dienomis iškritusių kritulių kiekio. Kai kurie jų skundžiasi sunkiai įvažiuojamais laukais. Dėl prastos vasaros ir lietaus, tikėtina, kad dalies derliaus apskritai nuimti nebepavyks.
Apsemti laukai Rokiškyje
Apsemti laukai Rokiškyje

Lina Meilutė-Datkūnienė, Žemės ūkio rūmų savivaldos organizatorė Rokiškio rajone, 15min pasakojo, kad situacija Rokiškio rajone tikrai yra prasta.

Dėl pastarosiomis dienomis iškritusių kritulių kai kurių ūkininkų laukai yra sunkiai įvažiuojami. Pasak jos, yra netgi 10, 15 hektarų ploto laukų, kurie yra apsemti visiškai.

Dėl vėluojančios vasaros, moters teigimu, laukuose vis dar likę ir nenuimta per 60 proc. derliaus. Dalies jo, matyt, jau ir nebepavyks nuimti, mat pasėliai skęsta vandenyje, be to, rudenėja, taigi prasideda šalčiai, ir vargu ar kai kurie pasėliai spės subręsti.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, Rokiškio rajone kritulių lygis nėra kritinis, tačiau, ūkininkų atstovės teigimu, tie skaičiai neatspindi realios situacijos.

„Gresia dideli finansiniai nuostoliai. Liūtys ūkininkams grasina didžiuliais nuostoliais ir prarasta galimybe vykdyti įsipareigojimus Nacionalinei mokėjimo agentūrai, kreditoriams ir grūdų supirkėjams. Tokia susiklosčiusi situacija rajone ūkininkams kelia nerimą ir dėl to, ar pavyks pradėti rudens sėjos darbus.

Šiuo metu daugelis laukų yra neįvažiuojami, o žemės ruošos darbai jau turi būti vykdomi, kad per dvi savaites būtų galima pradėti rudeninę sėją. Naujausios sinoptikų prognozės artimiausioms dienoms pranašauja vėsius ir lietingus orus“, – sakė L.Meilutė-Datkūnienė.

Apsemti laukai Rokiškyje
Apsemti laukai Rokiškyje

Rokiškio rajono savivaldybės sudaryta komisija spręs, ar dėl susiklosčiusios padėties skelbti ekstremalią padėtį.

L.Meilutė-Datkūnienė kol kas negali pasakyti, kiek dėl kritulių sumažės šiųmetis derlius, tačiau neabejoja, kad ūkininkai patirs didelių nuostolių.

Moteris tikino, kad situacija, kai šitaip vėluoja subręsti pasėliai, yra išskirtinė, pasitaikanti ne kasmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius