Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijai atsisakius obuolių iš Lenkijos, ši dairosi į Kinijos ir arabų šalių rinkas

Rusija nuo rugpjūčio 1-osios uždaro savo sienas Lenkijos sodininkams ir nebepirks lenkiškų obuolių. Lenkija tai vadina bausme už Europos Sąjungos taikomas sankcijas Rusijai dėl separatistų Ukrainoje rėmimo ir jau žvalgosi į Kinijos bei Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) rinkas, rašo tvn24bis.pl.
Šiems Sandomiežo sodininkams ateina nelengvos dienos
Šiems Sandomiežo sodininkams ateina nelengvos dienos
Temos: 2 Rusija Lenkija

Lenkija neslepia – Rusija, atsisakydama jos vaisių ir daržovių, smogė išties skaudų smūgį, todėl siekiama sulaukti paramos iš ES, tarkim, 5 mln. eurų, kurie būtų skirti populiarinti lenkiškus obuolius Dubajuje ir Pekine. Vis dėlto šios rinkos Lenkijos sodininkų išaugintiems obuoliams atsivertų geriausiu atveju po pusmečio.

Sodininkai iš įvairių Lenkijos vietų įspėja, kad Rusijos embargas itin pakenks šiai ūkio sričiai, kadangi tokiu būdu praktiškai visiškai užblokuojama Rytų rinka. Rusijos nurodomos priežastys neva vaisių atsisakoma dėl sanitarinių normų nesilaikymo sodininkams atrodo juokinga – patys rusai ir baltarusiai jų nesilaiko. O uždraudus lenkiškų obuolių eksportą pasipelnyti gali, tarkim, Belgija, kuri irgi eksportuoja vaisius į Rusiją.

Lenkijos žemės ūkio produktų eksporto į Rusiją apimtys – didžiulės, 2013 metais siekė 1,25 mlrd. eurų bei sudarė 6,3 proc. viso Lenkijos eksporto.

Palyginti, į Vokietiją tais pačiais metais iškeliavo produktų už 4,55 mlrd. eurų. Rusai labiausia mėgo lenkiškus obuolius, kriaušes ir svarainius.

Žemės ūkio ministras Marekas Sawickis pripažįsta, kad tokiems dideliems eksportuojamų produktų kiekiams greitai kitų rinkų rasti nepavyks, tačiau užtikrino, kad ministerija imsis priemonių populiarinant lenkiškus vaisius Azijos, arabų kraštų ir JAV rinkose. Tokiu būdu tikimasi sumažinti nuostolius dėl Rusijos sprendimų.

Kinija, JAE labai domisi galimybėmis atsivežti lenkiškus obuolius, tačiau procedūros nėra lengvos – rinkos turi savų reikalavimų, kurie neretai itin griežti užsienio tiekėjams.

Lenkijos sodininkų sąjungos atstovai  skeptiškai vertina tokius pasisakymus. Witoldas Piekarniakas tikina kol kas nematantys alternatyvų, kur galėtų iškeliauti Rusijai skirti lenkiški vaisiai ir daržovės. 

Jo teigimu, Lenkijoje užauginti obuoliai tikrai atitinka visas normas, o Rusija embargą taiko dėl, jo žodžiais tariant, „Lenkijos angažuotumo prekybos kare ir noro net pralenkti ES veiksmus“.

Tai, kad nepavyks labai greitai užkariauti JAE ar Kinijos rinkas, netiki ir Lenkijos vaisių ir daržovių tiekėjų asociacijos „Vaisių unija“ vadovė Jolanta Kazimierska. Jos teigimu, Kinija, JAE labai domisi galimybėmis atsivežti lenkiškus obuolius, tačiau procedūros nėra lengvos – rinkos turi savų reikalavimų, kurie neretai itin griežti užsienio tiekėjams.

Tiekėjams pagalbos ranką ketina ištiesti ir Europos Komisija, nusprendusi skirti 5 mln. eurų lenkiškų obuolių reklamai Kinijoje ir JAE.

Šie pinigai bus skirti lapkričio mugėms Dubajuje ir Pekine ir tai tik pradžia. O Dubajus gali tapti puikiu tramplinu į Šiaurės Afriką, kur Lenkijos obuolių gamintojai irgi norėtų pardavinėti savo produkciją.

Kas galėtų išgelbėti Lenkijos sodininkus? Pirmiausia – didesnis vartojimas vidaus rinkoje. Suskaičiuota, kad norint padengti nutrūkusio eksporto į Rusiją kaštus kiekvienas lenkas papildomai per metus turėtų nusipirkti 15 kg obuolių.

Yra ir dar viena išeitis – imtis ekologinės sodininkystės, nes ekologiška produkcija sulaukia didžiulės paklausos Vakarų Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius