Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos embargas Lenkijai padėjo sėkmingai perorientuoti savo eksporto kryptis

Žvelgiant į lenkų ūkininką Krzysztofą Czarneckį sunku pagalvoti, kad visai neseniai jis skaudžiai nukentėjo nuo Rusijos įvesto draudimo importuoti maisto produktus iš Vakarų. Jo šeimai netoli Varšuvos priklauso 60 ha ūkis, kuriame auginami obuoliai ir daugelį metų didžioji dalis vaisių derliaus, sudarančio apie 1000 tonų per metus, buvo parduodama į Rusiją. Tačiau viskas pasikeitė 2014 m. rugpjūtį, kuomet Kremlius įvedė embargą keršydamas už Vakarų šalių sankcijas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.
Lenkiškų obuolių pintinė
Lenkiškų obuolių pintinė / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip rašo naujienų svetainė vedomosti.ru, Lenkijos statistikos departamento duomenimis, ši šalis buvo didžiausia obuolių eksportuotoja pasaulyje. 2013 m. 55 proc. derliaus buvo išvežama į Rusiją, dėl to lenkų ūkininkai buvo vieni iš labiausiai nuo Rusijos embargo nukentėjusiųjų.

Importuotojai iš kitų Europos šalių pasinaudojo susiklosčiusia situacija ir pareikalavo sumažinti lenkiškų obuolių kainas.

Importuotojai iš kitų Europos šalių pasinaudojo susiklosčiusia situacija ir pareikalavo sumažinti lenkiškų obuolių kainas.

Kaip teigė K.Czarneckis, jo pajamos praėjusiais metais sumažėjo du kartus.

„Draudimo pasekmės lenkų ūkininkams buvo didžiulės. Žinoma, kad didžiausio pirkėjo praradimas paveikia neigiamai. Mes buvome didžiausiais eksportuotojais pasaulyje, o po to buvome priremti prie sienos ir nežinojome, ką daryti su savo obuoliais“, – sakė ūkininkas.

Dalis Lenkijos obuolių augintojų, kurie neturėjo pakankamai sandėlių, pardavinėjo produkciją žemiau savikainos. Kitiems pasisekė labiau ir sulaukę pavasario, jie obuolius pardavė šiek tiek brangiau.

Ūkininkai taip pat atrado Rusijos embargo apėjimo būdą. Jie pradėjo mokėti tarpininkams iš tokių ES nepriklausančių šalių kaip Serbija ir Baltarusija, kad būtų pakeisti reikalingi dokumentai, kuriuose nurodoma vaisių kilmės šalis. Tokiu būdu lenkiški obuoliai galiausiai patekdavo į Rusijos rinką.

„Kiek teko girdėti, pakeisti viename sunkvežimyje esančių produktų dokumentaciją, kainavo apie 500 eurų“, – sakė kitas Lenkijos ūkininkas Marcinas Hermanoviczius.

Jo teigimu, Lenkijai įstojus į ES, jis nusprendė persiorientuoti nuo Rusijos į kitų ES šalių rinkas. Dabar M.Hermanoviczius į Rusiją išveža tik 15 proc. savo obuolių, tačiau praėjusiais metas jo pelnas dėl sumažėjusių kainų vis tiek aptirpo ketvirtadaliu.

M.Hermanoviczius neabejoja, kad Rusijos embargas jo pėdomis gali paskatinti žengti dar daugiau Lenkijos ūkininkų.

2014 m. M.Hermanoviczius padidino obuolių eksportą į naujas rinkas, daugiausiai – į JAE ir Honkongą.

Jis tvirtina, kad Azijos ir Afrikos šalių rinkos yra prieinamos, tačiau jose negalima įsitvirtinti per metus – būtinos ir naujos obuolių rūšys, ir kontroliuojančių institucijų leidimai.

M.Hermanoviczius neabejoja, kad Rusijos embargas jo pėdomis gali paskatinti žengti dar daugiau Lenkijos ūkininkų.

„Teigiama embargo pusė yra ta, kad ne tik mes, bet ir kitos Lenkijos įmonės pradėjo ieškoti kitų rinkų. Dėl politinio veiksnio jie į Rusijos pusę taip intensyviai nesižvalgo kaip anksčiau“, – tikina obuolių augintojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius