Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 08 /13:49

Rusijos muitinė gavo nurodymą stabdyti Lietuvos pieno produktų importą

Rusijos muitinė pirmadienį gavo šalies vartotojų teisių gynimo tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovo Genadijaus Oniščenkos nurodymą stabdyti Lietuvos pieno įmonių produkcijos įvežimą ir persiuntė šią informaciją regionams, BNS patvirtino Rusijos muitinės atstovas.
Genadijus Oniščenka
Genadijus Oniščenka / Wikimedia.org nuotr.

Kol kas uždraustas tik pieno produktų įvežimas, nors „Rospotrebnadzor“ kritikos susilaukė ir lietuviška mėsos bei žuvies produkcija.

„Rospotrebnadzor“ laišką gavome pirmadienį, jame nurodoma stabdyti lietuviškos pieno produkcijos įvežimą. Kalbama tik apie pieno produktus“, – BNS sakė Rusijos muitinės atstovas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Pasak jo, G.Oniščenkos įsakymas realiai įsigaliojo nuo jo pasirašymo dienos, tačiau jį gavusi muitinė neturi teisės praleisti produkcijos be „Rospotrebnadzor“ leidimo.

Remiantis anksčiau Rusijos muitinės departamento gautu nurodymu iš „Rospotrebnadzor“, Rusijos muitinė griežčiau tikrina ir Lietuvoje pagamintą mėsos bei žuvies produkciją.

„Rospotrebnadzor“ pirmadienį pranešė davusi nurodymą muitinei neįleisti pieno gaminių iš Lietuvos. Tarnyba motyvavo susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba antradienį ketina išsiųsti užklausą „Rospotrebnadzor“ ir paprašyti oficialių duomenų, kuriais remiantis stabdomas Lietuvos pieno produkcijos importas. „Rospotrebnadzor“ savo tinklapyje viešai paskelbus apie konkrečius kokybės trūkumus, Lietuva norėtų pamatyti oficialius duomenis, tyrimų protokolus.

Lietuvos statistikos departameto duomenimis, lietuviškų pieno produktų eksportas į Rusiją šių metų sausio-liepos mėnesiais sudarė 33,7 proc., į ES – 58,9 proc. viso šių produktų eksporto.

Lietuvos pieno produktai sulaikomi Rusijos muitinėse

Lietuvos pieno perdirbėjų produkcija antradienį sulaikoma vidinėse Rusijos muitinėse, BNS patvirtino Žemės ūkio ministerijos atstovas Rimantas Krasuckis.

„Rospotrebnadzor“ pirmadienį pranešė davusi nurodymą muitinei neįleisti pieno gaminių iš Lietuvos. Tarnyba motyvavo susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje.

„Per pietus gavau informacijos, kad produktai pravažiavo sieną, bet neišmuitinami vidinėse muitinėse. Kalbama, kad neva neveikia sistema (informacinė – BNS), bet neoficialiais duomenimis, tiesiog muitines pasiekė G.Oniščenkos raštas“, – BNS sakė Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius R.Krasuckis.

Paklaustas, kurių bendrovių produkcija sustabdyta, R.Krasuckis teigė nenorintis to atskleisti, nes tai nėra oficiali informacija, tačiau, pasak jo, tai „smūgis didžiausiems perdirbėjams“.

„Mes oficialiai nesame gavę informacijos, bet darome veiksmus, ką galime. Žemės ūkio ministras išvyksta į Maskvą, derinami susitikimai su pareigūnais, kurie gali pakeisti situaciją – tiek G.Oniščenka, tiek su „Rosselchoznazdor“ vadovu (Sergejumi Dankvertu – BNS). O daugiau šiandien negaliu pakomentuoti“, – teigė ministerijos atstovas.

Tačiau, pasak jo, kol kas neaišku, ar tai tikrai pienininkų blokada.

„Tvirtai negalime pasakyti. Matysime po šitos paros, nes kai kurie kroviniai nuvyko. Ne visai visi kroviniai, kurie pravažiavo, yra sulaikyti arba grąžinti. Tai toks neaiškumas“, – aiškino R.Krasuckis.

Pasak jo, žuvies ir mėsos eksportuotojai kol kas nepranešė, kad jiems būtų taikomi kokie nors apribojimai.

Didžiausi pieno perdirbėjai Lietuvoje yra „Žemaitijos pienas“, Vilkyškių pieninė, „Rokiškio sūris“ ir „Pieno žvaigždės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius