-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas įtvirtino naujus atsiskaitymo už žemės ūkio produkciją terminus

Seimas priėmė Atsiskaitymo už žemės ūkio produkciją įstatymo pakeitimus, kuriais nutarta patikslinti įstatymo paskirtį, nustatyti atsiskaitymo terminus už žemės ūkio produkciją, kai šios produkcijos pirkimo-pardavimo sutartis sudaro ūkio subjektai ir kai šias sutartis sudaro ūkio subjektai (žemės ūkio produkcijos pardavėjai) ir viešieji subjektai.
Žemdirbys
Žemdirbys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Taip pat papildytos atsiskaitymo už žemės ūkio produkciją sąlygos ir tvarka, nustatytos teisės į pavėluoto mokėjimo palūkanas atsiradimo aplinkybės, palūkanų už pavėluotą mokėjimą apskaičiavimo ir mokėjimo tvarka bei išieškojimo išlaidų kompensavimas. Už šias teisės akto pataisas balsavo 83 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė vienas parlamentaras.

Įstatyme įtvirtinama visiškai nauja nuostata dėl viešųjų subjektų (mokyklų, darželių, ligoninių ir kt.) atsiskaitymo už žemės ūkio produkciją. Pagal naujas nuostatas viešieji subjektai privalės atsiskaityti su žemės ūkio produkcijos pardavėjais per 30 kalendorinių dienų nuo produkcijos gavimo dienos arba nuo PVM sąskaitos faktūros, sąskaitos faktūros arba lygiaverčio mokėjimo reikalavimo dokumento gavimo dienos.

Atsiskaityti per ilgesnį terminą ūkio subjektai ir viešieji subjektai galės tik tais atvejais, kai dėl to bus susitarta produkcijos pirkimo pardavimo sutartyje ir tai bus objektyviai pagrįsta, atsižvelgiant į konkretų šios sutarties pobūdį ir (arba) jos ypatumus. Tačiau šis terminas negalės būti ilgesnis negu 60 kalendorinių dienų.

Kai žemės ūkio produkciją perka ūkio subjektai, atsiskaitymo už ją terminas negalės būti ilgesnis už Vyriausybės nutarimu nustatytą tam tikros žemės ūkio produkcijai atsiskaitymo terminą 30 arba 60 kalendorinių dienų nuo perkamos žemės ūkio produkcijos gavimo dienos. Be to, atsiskaitymo terminas negalės būti ilgesnis nei 60 kalendorinių dienų už tą produkciją, kuriai Vyriausybės nutarimu nenustato atsiskaitymo termino, išskyrus atvejus, kai dėl produkcijos pirkimų pardavimų sutartyje aiškiai susitariama kitaip ir jeigu tai bus objektyviai pagrįsta.

Priimti įstatymo pakeitimai taip pat suteikia žemės ūkio produkcijos pardavėjui teisę į pavėluoto mokėjimo palūkanas, jeigu gavęs žemės ūkio produkciją šios produkcijos pirkėjas neatsiskaito su jos pardavėju iki nustatyto atsiskaitymo termino pabaigos.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, naujų nuostatų įgyvendinimas teigiamai atsilieps žemės ūkio ir kaimo plėtrai, ekonominių santykių gerinimui tarp žemės ūkio produktų gamintojų, supirkėjų (perdirbėjų), viešųjų subjektų ir prekybininkų, sudarys jiems palankesnes ekonomines ir finansines sąlygas pirkti ir parduoti žemės ūkio ir maisto produktus, laiku atsiskaityti už juos ir iki minimumo sumažinti pradelsto termino skolų sumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius