Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sėkmingas ES paramos panaudojimas lėmė plėtrą

Miškininkystėje vienas svarbiausių faktorių, lemiančių verslo sėkmę, – darbų atlikimo greitis ir kokybė, todėl neturint patikimos technikos, išpildyti šias sąlygas gali būti sudėtinga. Tuo įsitikino miškininkystės bendrovės „Dolivite“ įkūrėjas, pripažinęs, kad, pasinaudojus Europos Sąjungos (ES) teikiama parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ ir įsigijus nuosavą įrangą, darbas tapo kur kas greitesnis ir galima drąsiai planuoti tolimesnį augimą bei plėtrą.
Sėkmingas ES paramos panaudojimas lėmė plėtrą
Sėkmingas ES paramos panaudojimas lėmė plėtrą / Projekto partnerio nuotr.

Miškininkystėje – ne vieta emocijoms

UAB „Dolivite“, miškininkystės bendrovę, kurios pavadinime užšifruoti visų keturių Telišauskų šeimos narių vardai, įkūrė Donatas Telišauskas, turintis ilgametę patirtį miškų srityje. Baigęs tuometinį Lietuvos žemės ūkio universitetą, jis beveik dešimt metų dirbo Jonavos miškų urėdijoje, kurioje įgavo daug naudingos patirties, leidusios siekti tolimesnių tikslų. Viena pagrindinių veiklų – jau aštuntus metus sėkmingai gyvuojanti įmonė, kurioje petys petin darbuojasi D.Telišauskas su vyresniąja dukra Donata ir profesionalių specialistų komanda.

„Įmonės pradžią ženklina ekonominė krizė – būtent 2009 m., kai daugelis prarado santaupas ir darbus, nusprendžiau pats įkurti įmonę ir užsitikrinti darbo vietą. Miškininkystė – konkurencinga sritis, perkant miškus labai svarbu apgalvoti, kokią kainą gali pasiūlyti klientui. Varžantis su konkurentais būtina pasikliauti sveiku protu, o ne emocijomis, nes dažnai pirkėjų pageidaujamos kainos labai aukštos, neapskaičiuojant kitų išlaidų ar atsiperkamumo. Taigi, prieš perkant mišką, labai svarbu įvertinti galimas rizikas“, – pasakoja direktorius D.Telišauskas.

Įmonė vis dar augimo stadijoje – kiekvienais metais keliami ilgalaikiai ir trumpalaikiai tikslai, kuriems siekti skiriamas pagrindinis dėmesys. Šiemet vykdant ilgalaikius tikslus nuspręsta įmonę plėsti, pasinaudojant parama pagal KPP priemonės „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“. Paramą nuspręsta investuoti į techniką: „Įsigijome miško traukimo techniką. Žinojome, kad tai sumažins mūsų išlaidas, padės spartinti darbo procesus, mat anksčiau miško traukėjus samdydavome. Dėl jų trūkumo tekdavo laukti eilėse, o tai stabdydavo darbus, be to, medienos traukimo darbams įtakos turi oras. Dabar, vos sulaukę palankaus meto, mes galime iš karto važiuoti į mišką, o jį nukirtę – vykdyti tolimesnius darbus“, – džiaugiasi vadovas ir pažymi, kad pasinaudojus parama, įmonėje sukurta daugiau darbo vietų, planuojama dar didesnė plėtra.

UAB Dolivite nuotr./Sėkmingas ES paramos panaudojimas lėmė plėtrą
UAB Dolivite nuotr./Sėkmingas ES paramos panaudojimas lėmė plėtrą

Pretenduojančius į paramą ragina suskubti

Pasak D.Telišausko, nors techniką bendrovė įsigijo ne taip seniai, darbuotojai jau dabar mato ir įvertina teigiamus pokyčius. Tai puikus pavyzdys, kokia gali būti naudinga KPP parama.

Privačių miškų valdytojai, savivaldybės ir labai mažos bei mažos įmonės, norinčios pasekti UAB „Dolivite“ pavyzdžiu, gali taip pat kreiptis dėl paramos investicijoms į miškininkystės technologijas. Tiesa, Žemės ūkio ministerijos atstovai ragina nedelsti – paraiškos priimamos iki rugsėjo 29 d.

Pagal KPP veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ remiamas miškų ūkio modernizavimas, miško kirtimo, apvaliosios medienos ir medienos biokuro ruošos technologijų diegimas, paslaugų miškų sektoriuje teikimas, taip pat minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymas. Paramos lėšomis finansuojamas vidinės miškotvarkos ir miško želdinimo bei žėlimo projektų, kaip savanoriškos investicijos, rengimas ir tikslinimas.

Šiam paraiškų rinkimo etapui skirta beveik 3,5 mln. eurų paramos lėšų. Didžiausia paramos suma projektui negali viršyti 50 tūkst. eurų, o per visą 2014–2020 m. laikotarpį negali būti didesnė nei 200 tūkst. eurų.

Daugiau informacijos apie KPP teikiamą paramą galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse: www.zum.lrv.lt, www.nma.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius